İnanmak yahut inanmamak

 ''İnanmak için görmeyi beklemeyin, inanın ki görebilin.

 İnanç insan için çok önemlidir. Evet bilgiden daha önemlidir. İnsan bildiğini değil, inandığını yaşar. Mesela sigaranın sağlığa zararlı olduğunu bilmeyen doktor yoktur (aslında herkes bilir). Fakat sigara içen doktor da çoktur. Diğer yandan, biri sigaranın sağlığa zararından çok, onu içmenin günah olduğuna inanmıştır ve içmez. Kişi bilgiyle değil, inançla şekillenir. Kişi bildiğini değil, inancını yaşar. İnancı kuvvetli olan kişiyi yıkmaya ordular yetmez. Hayat hayaller ve inançlar üzerine kurulmuştur. Herkes hayal kurar, fakat inananlar kazanır.

  Hayaller insanın en büyük gerçeğidir. Hayat tercihlerimizdir. İnsan hayal kurmadan hiçbir şeyi yapamaz. Hatta sıkıntılar dahi hayal kurulur. Belki farkına varılmadan... İnsanın hayalleri ufkunu gösterir. Büyük düşünenler büyük işler başarır. Hayallerin  sınırı yoktur. İnançlarımız hayallerimizin sponsorudur.  

 Bir kitap okumuştum. Çok değişik insanin içindeki kuvveti gösteren güzel bir eser. Adeta yeniden diriliş. Fakat bence, inançsız bir gönülden, kalemden, beyinden, çıktığı içindir ki, insanı TANRI yapmış. Evet insan harikulade yaratılmış bir mahluk. Haz. Allah "BİZ INSANOĞLUNU EN GÜZEL SURET VE SIRETTE YARATTIK" buyuruyor. İnsan gerçekten övülecek bir  güzelliğe sahip. Fakat asla tanrı değil. Olamazda. Mükemmel yaratılması onun  yaratanını devreden çıkarması demek değildir. Yaradan yaratırken insanı her yönden çok kuvvetli, mükemmel, eksiksiz yaratmıştır. Ancak  bu kadar mükemmel yaratılmasına rağmen, insan her zaman muhtaçtır. Zengin de, fakir de,   sağlıklı da, hasta da, her an herkes muhtaçtır. Gerek yaratana, gerekse yaratılanlara. Bu hal insana haddini hatırlatır. Bir günde kaç kere yemeye ve içmeye ihtiyaç duyarız, bir düşünelim. Ya daha ihtiyaç duyduklarımız: İnsan ruhuyla bedeniyle, hep muhtaçtır, hep de muhtaç olacaktır. İlminde zirveye ulaşmış doktorlar bile en son yerde " ALLAH BİLİR " derler. Bu ihtiyaçlar insanı küçültmez aksine büyütür. Almayı istediği için vermesi gerektiğini de bilir. Yaradan her şeyi nede güzel yaratmış dersin. Bakarken her yana içine dışına, yere, göğe, yaratılan bütün canlılar yaşamaları için gerekli silahlarla doğarlar. İnsanın silahı ise AKILDIR. O akıl bizi bütün varlıklardan üstün kılar. Akıl sayesinde hükmederiz her şeye. Eğer aklı insandan ayırırsak, hiç bir değeri kalmaz, ne eti ne derisi para eder.
 
 Büyük zatlardan birisi şöyle buyurmuş: İnsan oğluna verilen en büyük nimet;  "Hak ile batılı tefrik edebilme ve muktezasına uygun hareket edebilmektir."  Yani akıl tek başına da yetmiyor. Eğer insan aklını kullanamıyorsa, veya gerektiği gibi kullanmıyorsa , nimet olmakla yetmiyor. Akıl ve iman birleşirse o kişiden daha üstünü yoktur. Onu yenecek hiçbir kuvvette yoktur. İmansız bir yürek ise insana adeta yüktür. Meşhur sözlerden "DÜŞÜNÜYORUM ÖYLEYSE VARIM" yerine "İNANIYORUM ÖYLEYSE VARIM"  koyalım, esas şimdi daha güzel bir anlam kazanmadı mı? 
 
 Bizi ayakta tutan en büyük değerlerimiz inançlarımızdır...''
 
 Yukarıdaki satırlar benim değil sevgili okurlar. Yine Fransa' dan. Tahmin etmişsinizdir. Sevgili Ayşegül Hanıma ait. Bugün yine onu misafir ettim. Kıyamadım güzel cümlelerine. Bana da yazacak yer kalmadı. Böyle güzel yazılar gelince nasıl koymazsın ki köşene. Teşekkür ediyor başarılı çalışmalar diliyorum kendisine.
 Kısmetse Perşembe günü görüşmek üzere. Sağlıcakla kalın efendim.
   

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Yaşar Koca Arşivi
SON YAZILAR