İMAM- HATİPLİ OLMAK

Haber Global televizyonunda, 07.09.2020 tarihinde yayınlanan “Saynur Tezel ile Kayıt Altında” adlı programda, Erol MÜTERCİMLER isimli şahıs, imam hatip mezunlarına, "sahtekâr, cinsi sapık ve ahlaksız"  ifadeler kullanarak hakarette bulunmuştur. Bu açıklamalar toplumun büyük bir bölümünü rencide etmiş ve çok üzmüştür. Bütün imam hatip mezunlarını zan altında bırakan bu ifadelerden dolayı   kanunu işlem başlatılmasını yargı merciilerinden bekliyoruz.

İmam-Hatip neslini tanıyacak bilgi donanımına sahip olmayanlar; bu nesli sorgulama gücüne de sahip olamazlar. Belli ki, bu konuda ahkâm kesen şahıs imam-hatiplileri tanımamaktadır. Ayrıca, televizyon programında kullanılacak uslübu da bilmemektedir. Kendi fikri yapısının tek doğru olduğunu zanneden bu ve benzerlerinin etrafında, itham ettiği fiilleri işleyenler de mutlaka vardır. İnsanın olduğu her yerde hata olur ama hatalar kitlelere mâl edilemez. Bu genel bir kuraldır.

Yirmisekiz Şubatın bin yıl süreceğini hesap eden ve bekleyen aktörler; köhneleşmiş zihni kabullerine göre imam-hatip nesline rol biçmeye, tarif yapmaya çalışmaktadırlar. Yaptıkları tarifle; imam-hatip neslini değil, kendi köhne vesayet  anlayışlarını tanıtmaktadırlar. Söyledikleri kelime ve cümleleri, imam-hatip nesli  ağzına almaktan bile hâyâ ederler.  

Onlar ve benzerleri imam-hatip neslini tanımamaktadırlar. Konuşmalarından; imam-hatip nesli önünde rahle-i tedris yapmadıkları anlaşılmaktadır. En yakın caminin din görevlisinden bile edep ve terbiye dersi alsalardı,  bu cümleleri kullanmazlardı. Çünkü o zaman imam-hatip nesli hakkında doğru bir kanaat sahibi olurlardı. Yapacakları en doğru iş;  behamehâl bir imam-hatip'ten ders almalarıdır.

Konuyu fazla büyütmemek gerekir. Onlar imam-hatip neslini tanışmasalar da, imam-hatip nesli onları tanımaktadır. O gibileri muhatap almak, değer vermek olur ki, İmam-Hatip'li; ne onların düzlemine iner, ne de onu kendi düzeyine çeker. Onlar, kendi egolarıyla debelenip, dururlarken; imam-hatip nesli; vatanı, milleti ve devleti için çalışmaya devam etmektedir.

Ben de bir imam-hatipliyim. Eşim ve iki oğlum da imam-hatiplidir. İmam-hatipli olmaktan gurur duymaktayız. Bu gurur; imam-hatipli olmayanları da, en az kendimiz kadar değerli görmemizi sağlayan imam-hatip kültürü nedeniyledir. İmam-Hatip kültürü bize; haddimizi bilmeyi, insanlara değer vermeyi, hak ve hakikâtin yanında durmayı öğretmiştir. Allah Resulü; "Zalim de olsa ona yardımcı olun" buyurmuştur. Bunun nasıl olacağını soran sahabeye Peygamberimiz; "Zalime yardım; onu zulmünden engellemek ve zalim olmasını önlemek, mazlumları da onun zulmünden korumaktır" diye tarif etmiştir.

Toplumun kamplaşmasına neden olacak söz ve davranışlarından herkes korunması gerekir. Kimsenin, başkaları hakkında haddi aşan değerlendirmeler yapmaya hakkı yoktur. Kimse, kimseden üstün değildir. Herkes haddini bilmelidir. İmam-Hatip ruhu; bu toplumun değer yargılarının ürünüdür. İmam-Hatipliden, vatana, millete ve devlete zarar gelmeyecektir. Aldıkları eğitim bunun garantisidir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Sami Kesmen Arşivi
SON YAZILAR