İLKADIM HEYECAN YAŞIYOR…

İki milyona yakın Samsun nüfusunun bir milyona yakın seçmeni olduğu bilinmektedir. On yedi ilçesi bulunan Samsunun en büyük ve merkez ilçesi İlkadımdır. İlkadım Samsun, Samsun Türkiye ortalamasını yansıtır. 

Siyaset, ekonomi, etnik yapı, eğitim, sosyal hayat gibi bir ülkenin genelini ifade eden tüm unsurlarda Samsun Türkiyenin ölçüsü, İlkadım da samsunun ölçüsüdür. Geçmişten beri hep böyle olmuştur. Bu bir kural değil ama yılların gösterdiği bir tecrübedir. Samsunun merkez ilçesi olan Tekkeköy, Canik ve Atakum köylerden ilçeye dönüşmüş, İlkadım ise İl’den ilçeye dönüşmüş bir yerleşim merkezidir. 

Karadenizin en büyük şehri olan ve sürekli göç alan Samsunun belirleyeni ve nabzı İlkadım ilçesidir. Üçyüz elli bin civarında nüfusu, ikiyüz elli bin civarında da seçmeni olan İlkadım ilçesi diğer 16 ilçenin de nabzını oluşturmakta, sonuçlarına etki etmektedir. Özellikle güney ilçeleri olan Kavak, Asarcık, Ladik, Havza ve Vezirköprü İlçeleri nüfus yapısı bakımından İlkadımla çok yakın ilişki halindedir. Güney ilçelerinin bir kolu İlkadımdadır veya İlkadımın  kolları bu ilçelerdir.

Her seçim döneminde heyecanın merkezi İlkadım ilçesidir. İkiyüz elli bin seçmenle, seçmen yüzdesinin üçte birini teşkil etmektedir. Ayrıca bir o kadar da diğer ilçelerdeki seçmenler üzerinde etki gücüne sahip olan İlkadım İlçesinin yaklaşık beş yüz bin seçmene hükmettiği tecrübe ile bilinmektedir. İlkadımda seçmen kitlesiyle kucaklaşmak ve her kitle ile selamlaşmak çok önemlidir. Aday adayı olduğum geçmiş yıllarda yaptığım bir araştırmaya göre Samsusnda en çok mübadil nüfusu, sonra Ordulu, sonra da Trabzonlu nüfus bulunmaktadır. Her ne kadar böyle bir tasnif varsa da herkes Samsunlu aidiyetine sahiptir ve aralarında hiçbir kırgınlık ve gerginlik bulunmamaktadır. Böyle olsa da yine, siyaseti belirleyenler bu farklı yapıları değerlendirmekte ve dengeli bir yapı oluşturmaya gayret etmektedirler. 

İlkadım ilçesinde hangi siyasi aktör ön planda ise samsunda o aktör öndedir ve belirleyicidir. İlkadımı alan ve orada var olan Samsunu alır ve samsunun her yanında vardır. Samsun Büyük Şehir Belediye Başkanını elbette Samsunun bütün ilçeleri  seçecektir ama belirleyeni İlkadım ilçe seçmenidir. O nedenle Büyük Şehir Belediye Başkan adayı İlkadımda heyecan oluşturmuşsa diğer ilçelerde sesi ve heyecanı hemen duyulur ve görülür. Bugün itibariyle bu heyecanı Ak Parti Büyük Şehir Belediye Başkan adayı, eski bakanımız sayın Mustafa Demir’in oluşturduğunu görmekteyiz. Şimdiden hayırlı olsun.

İlkadım için en önemlisi kendi Belediye Başkanlarının kim olacağıdır. Geçmişte bir dönem Belediye Başkanlığı yapmış olan Erdoğan Tok halen İlkadım ilçesinin Belediye başkanıdır, aynı zamanda gelecek dönem için de adaydır. Erdoğan TOK’un başkanı olduğu İlkadım vatandaşları arasında ayırım yapmadan her birinin kederli ve sevinçli günlerinde yanlarında olduğunu bire bir biliyorum. Mesaisinin tamamını vatandaşa hizmet için değerlendiren sayın başkanın ikili ilişkileri ve güler yüzü vatandaş olarak bizlerin bir başkandan beklediğimiz en önemli özelliğidir.

Küçük bir çocuktan yaşlı bir vatandaşa, yoldan kalmış bir garipten zor geçinen bir fakire kadar herkesle yakından ilgilenen sayın başkanın bu yaklaşımı her başkandan beklenen bir hizmettir. Sayın başkanın seçileceğinden her hangi bir tereddüt yoktur ancak yüksek bir oy oranıyla seçilmesi İlkadımı  türkiyenin de ilkadımı yapmasına katkı sağlayacaktır. Şimdiden hayırlı olsun sayın başkanım… Yolunuz açık olsun.. Bizler yanınızdayız… İlkadım sizinle heyecan yaşıyor…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Sami Kesmen Arşivi
SON YAZILAR