İlimizde Yemeklik Kültür Mantarı Şenliğinin İlki Gerçekleştirildi

İlimizde Yemeklik Kültür Mantarı Şenliğinin İlki Gerçekleştirildi
7 Mayıs 2018 tarihinde Samsun Sevgi gölü parkında İl Müdürlüğümüz tarafından organize edilen Mantar Şenliği programı;Sayın Valimiz Osman KAYMAK,Samsun Büyükşehir Belediye başkanı Zihni ŞAHİN, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Nail KIRMACI, protokol, Ma

7 Mayıs 2018 tarihinde Samsun Sevgi gölü parkında İl Müdürlüğümüz tarafından organize edilen Mantar Şenliği programı;Sayın Valimiz Osman KAYMAK,Samsun Büyükşehir Belediye başkanı Zihni ŞAHİN, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Nail KIRMACI, protokol, Mantar üreticilerimiz ve çok sayıda vatandaşımızınkatılımları ile gerçekleştirildi. Valimiz Sayın Osman KAYMAK, mantar üretiminde kentin bir başarı hikâyesi olduğunu söyledi. Samsun'da 9 yılda mantar üretiminin 30 tondan 1500 tona çıktığına işaret eden Kaymak, "Bundan sonra mantar ihracatı yapılması bizlerin arzu ettiği bir üretim şeklidir." Mantarın bütün kamu kurumlarında tüketilmesi için elimizden ne geliyorsa yapacağız. Desteklemeye devam edeceğiz, Samsunda mantar üretiminin sürekli ve sürdürülebilir olması ayrıca bir başarı olduğunu belirtti. Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Zihni Şahinise, Türkiye'de her alanda gelişmeler yaşandığına işaret ederek, "Mantar ihracatına başlanması bizi çok mutlu etti. Ülkemizde üretilen ürünlerin ihraç ediliyor olması tarımda iyi olduğumuzu gösteriyor. Mantar üretiminin Samsun'da birkaç kişi ile başlayıp 70 kişiye ulaşması gerçek bir başarıdır. Umarım bu sayı daha fazla yukarıya doğru gider."Büyükşehir Belediyesi olarak geçmişte olduğu gibi gerek mantar, gerekse diğer tarım ürünlerine olan desteğimiz gelecekte de artarak devam edecek ifadesini kullandı.

Samsun İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü  Nail KIRMACI;                                              

Samsunda ve ülkemizde Mantarların mucizevi faydalarından halkımızın daha fazla yararlanması ve tüketiminin yaygınlaşmasını sağlamak amacıyla akabinde üretimin artırılması için mantar şenliği programını gerçekleştirdiklerini, Mantarların mucizevi faydalarından AB ülkeleri kişi başı yıllık 3 kg faydalanırken ülke genelinde 500 gram kişi başı tüketimin olduğunu, bu miktarın yeterli olmadığını, Bu şenlik ile halkımızın özellikle geleceğimiz olan çocuklarımızın bakanlığımız kontrolünde denetiminde yetiştirilen kültür mantarlarından daha fazla mantar tüketerek daha sağlıklı bir hayat sürmesine vesile olacağını belirtti. İlimizde mantar üretimi ile ilgili başarı hikayesinin olduğunu,Kırsalda yeni bir istihdam alanı ve üretim deseni oluşturmak, bölgemizin ihtiyaç duyduğu mantarı Samsun’da üretip, ilimizi mantar üretim merkezi haline getirmek amacıyla İlimizde 2009 yılında başlayan Yemeklik Kültür mantarı yetiştiriciliğini geliştirme projemiz İlkadım Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfının (SRAP) Sosyal güvencesi olmayan gelir seviyesi düşük 2 üreticimizle başlamış iki üreticimizin başarısı diğer üretici adaylarına güzel bir model olmuştur. Şu an itibari ile Samsunda tüketilen mantar miktarı kadarmantar artık ilimizde üretilmektedir. Kadın girişimciler başta olmak üzere gelir seviyesi düşük, ekonomik kalkınmaya istekli maddi imkânlarını zorlayan fakat yetişemeyen girişimcilere yönelik 2016 yılında Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız ilk defa uygulamaya koyduğu Genç Çiftçilerin Kırsal Alanda Hibe Desteği Programıyla, mantar üretimini hibe programına dâhil etmiş, 2016-2017 yıllarında toplam 16 Genç çiftçimize 480 Bin TL hibe verilmiş, bu desteğin 11’inden kadın üreticilerimiz yararlanmıştır. Bakanlığımızın 2016 ve 2017 yıllarında sunduğu destekler sayesinde ve kendi öz kaynaklarımızla samsunda mantar üretimi son iki yılda 140 tondan 10 kat büyüyerek 1500 tonlara yaklaşmıştır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.