İki kovanla başladı, şimdi fabrika sahibi

İki kovanla başladı, şimdi fabrika sahibi
AYDIN'ın Kuyucak İlçesi'nde, 35 yıl önce kendi yaptığı iki kovanla arıcılığa başlayan marangoz İlhan Yıldız (58), bugün ürettiği arı kovanlarını ülkenin dört bir yanına gönderiyor.

Türkiye'nin ilk ve tek markalı ve tasarım tescil belgeli arı kovanı üretimi yapan firmanın sahibi olan Yıldız, ihracatı hedeflediklerini söyledi.
Kuyucak İlçesi'nde faaliyet gösteren 'Yıldız Kovan'ın kurucusu İlhan Yıldız, marangozluk yaptığı sırada arıcılığa merak saldığını belirterek şunları anlattı:

"1980 yılında kendi marangoz atölyemde arılarım için fenni kovan yaptım. Sezon üretimi yaptığımız işletmemizde, gelen talepler artınca 2000 yılı itibari ile tüm üretimimizi arı kovanı üzerine yoğunlaştırdık. Yaptığımız yeniliklerle birlikte şu an 2 bin metrekare kapalı alana sahip bir fabrikaya ulaştık. Yıllık kovan üretimi kapasitemiz 14 bin civarında. Firmamız kovan tecrübesi, kalitesi ve standardı ile Türkiye'de kovan üretiminde önemli bir paya sahip." 

'ARILARIN RAHATI ÇOK ÖNEMLİ'

Her şeyini arılara borçlu olduğunu ve arılar için aralıksız çalıştıklarını belirten İlhan Yıldız, kovancılığı çevre mühendisi olan oğlu Gökhan Yıldız (33) ile birlikte yaptıklarını kaydederek, "Arıların rahatı çok önemli. Biz de bu rahatı hissettirecek kovanlar yapıyoruz" dedi.

Ürettikleri kovanlara yoğun talep aldıklarını anlatan İlhan Yıldız, yurt dışından gelen taleplere cevap verebilmek için büyüme hedefleri olduğunu vurgulayarak şunları söyledi:

"Kovanlarımıza yurt içinin yanı sıra yurt dışından da talep geliyor. Kendi imkanlarımız çerçevesinde işimizi bu seviyeye taşıdık. Şu an 11 kişi istihdam ediyoruz. Fabrikamızda kalifiye elaman sıkıntısı çektiğimiz için ihracat işine giremiyoruz. Önümüzdeki yıl üretim kapasitemizi üç katına çıkarmayı hedefliyoruz. Her bölgenin kendine göre standartları var. Polen tuzaklı langstroth kovan, çift bölmeli polen tuzaklı kovan, kara kovan, ruşet kovan, saç kapaklı kovan, menteşe sistemli polen kovanı, isteğe göre de iki katlı ve dört katlı kovan yapabiliyoruz. Müşterilerimiz ister web sitemizden, isterse de telefon aracılığıyla kovan alabiliyor. İsteyen üreticimize kovanlarını arılı olarak da gönderebiliyoruz." 

AR-GE'DE ARILARI KULLANIYORLAR

Babası ile birlikte çalışan Gökhan Yıldız da, bir yandan arıcılığı devam ettirdiklerini, kovanları geliştirmede kendi arılarını gözlemlediklerini ifade ederek şöyle konuştu:

"Şu an kendimize ait 130 kovan arı bulunuyor. Bu sayı, sezona göre 300 kovana kadar çıkıyor. Kendi arılarımızda kovanları deneyerek arıların bal ve oğul arı üretimini en üst seviyeye çıkararak AR-GE çalışmalarımız oluyor. Arılar ne kadar rahat ortamda stresten uzak olursa, verimleri de o kadar artıyor. Müşterilerimizin daha fazla kazanç elde etmeleriyle birlikte, rahat kullanım, istifleme ve taşıma kolaylığı sağlamak amacıyla kaliteli kovan üretiyoruz." (DHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.