İhracat fiyatlarındaki 6 aylık artış yüzde 9'u geçti

İhracat fiyatlarındaki 6 aylık artış yüzde 9'u geçti
İhracatçıların, yurt dışına sattıkları malların ortalama fiyatlarındaki geçen Aralık ayında başlayan artış, Haziran'da da sürdü.

Ülke sınırları içinde üretimi yapılarak yurt dışına ihraç edilen malların üretici fiyatlarındaki değişimi ölçen yurt dışı üretici fiyat endeksi (YD-ÜFE), Haziran ayında bir önceki aya göre yüzde 1.49 arttı.

Böylece, ortalama fiyatlar geçen Aralık ayına göre yüzde 9.25 ve geçen yılın aynı ayına göre de yüzde 10.51 yükseldi. Fiyatlarda 12 aylık ortalamalara göre artış ise yüzde 5.23 düzeyinde kaldı.

Fiyatlar aylık bazda, madencilik ve taşocakçılığı sektöründe yüzde 1.63 ve imalat sanayi sektöründe yüzde 1.49 yükseldi.

Alt sektörlerden, bilgisayarlar ile elektronik ve optik ürünlerde fiyatlar yüzde 4.49 ile en çok artışı gösterdi. Bu ürünleri, mobilya dışındaki ağaç ve mantar ürünleri fiyatları yüzde 3.72, motorlu kara taşıtları, römork ve yarı römork fiyatları yüzde 2.75 ile izledi.

Buna karşılık fiyatklar deri ve ilgili ürünlerde yüzde 1.10, diğer mamul eşyalarda yüzde 0.33 ve giyim eşyalarında yüzde 0.28 düştü.(DHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.