Hükümet 15 bin TL desteği hemen versin

Hükümet 15 bin TL desteği hemen versin
Hükümetin yapacağı 15 bin liralık konut desteğinin bugün ev alacaklara katkısı olamayacağını belirten sektör temsilcileri, konut faizinde indirim yapılmasını ya da paranın 5 yıl sonra değil bugün verilmesini istedi.

Konuyla ilgili haberlerin medyada yer almasının ardından vatandaşlar ayrıntılı bilgi almak ve destekten nasıl faydalanacaklarını öğrenmek üzere emlakçılara başvurmaya başladı. Bugün ev almayı düşünen vatandaşlara bu desteğin katkısının olamdığını kaydeden Samsun Tüm Emlakçılar Odası Başkanı Mevlüt Oral, "Şu an için verilecek bir para yok. Bu parayı almak için 5 sene para biriktirilmesi gerekiyor. Ben vatandaş olarak şu an daire almak istiyorum, cebimde de 10 bin lira param var, bana o zaman 15 bin lirayı sen destek olarak ver. Bu durum vatandaşın işine yarar. Türk milleti biraz sabırsızdır, bankada biriktirdiği parayı 5 yıl tutmaz ilk ihityaç duyduğu anda çeker o parayı. O yüzden bu sistem vatandaşın işine yaramaz ama bugün veriyorsa çok işe yarar." diye konuştu.

Türkiye’de geçtiğimiz seneye göre inşaat alanında konut satışlarının ham faizlerin yüksekliği hem seçim atmosferi nedeniyle durma noktasına geldiğini söyleyen Remax Mina Gayri Menkul Danışmanlık Hizmetleri Brokeri Hakan Yavuz da “Söz konusu etkenler nedeniyle Türkiye’de konut stoku oluştu, hükümet bunu eritmek için bu uygulamayı başlattı. Bize göre, hükümetin bu adımı iyi bir adımdır ama yetersizdir. Hükümet 15 bin lira destek yerine konut alacaklara faiz indiriminde bulunması gerekir. Mesela hayvancılığa 2 yıl ödemesiz sıfır faizle destek veren devlet, aynı şekilde konut faiz oranında indirim yapıp, aradaki farkı destekleyerek daha çok kişinin ev sahibi olmasına katkı sağlayabilir.” dedi.

Açıklanan paketin henüz tüm ayrıntılarının ortaya çıkmadığını hatırlatan Yavuz, “Öğrenebildiğimiz kadarıyla kişi, bir bankada konut hesabı açıp para yatırmasından 3 yıl sonra ilk evini almak şartıyla yardımdan faydalanacak. Bunun dışında ikinci veya üçüncü evini almak isteyenler sistemden faydalanamayacak. Bir bankada konut edinmek üzere bir tasarruf hesabı açmak istiyorum deyip bu hesaba yatırılan para 5 yıl tutulup, daha sonra kullanıldığında yüzde 15 devlet ekleyecek. 100 bin liraya 15 bin lira verecek. Böylece peşinatı temin etmek kolaylaşmış olacak.” diye konuştu.

Hükümetin başlatacağı konut desteğinden lüks konut alan kişilerinçde faydalanması gerektiğini savunan Yavuz, şöyle devam etti: “Seçim atmosferine giren Türkiye’de seçim sonucunu görmek isteyen vatandaşların tedirginliği ilk olarak inşaat sektörünü olumsuz yönde etkiler. Bugün de aynen böyle oldu. Satışlar şu anda neredeyse durma noktasına geldi. Türkiye’de konut stoku vardır, hükümet de bunu eritmek için bu uygulamayı başlatmıştır. Bu uygulamanın başarılı olmasını istiyoruz. Ancak bu kampanya sadece orta gelirli vatandaşların 100 bin liraya alacağı evlere yönelik değil, 1 milyon liraya ev alacak kişilere de uygulanması lazım. Çünkü şu anda elde kalan, satılamayan lüks konut sayısı çok fazla. Petrolün varilinin 120 dolardan 47 dolara düşmesinden dolayı özellikle yabancı yatırımcılardan Kuveytli ve Araplar Türkiye’deki yatırımlarını şu an itibariyle geri çekti. Bugün petrol fiyatlarındaki düşüş bu satışların bıçak gibi kesilmesine neden oldu.” CİHAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.