Horlamanın da bir yaşı var!

Horlamanın da bir yaşı var!
”Kadınlar 50 yaşlarına kadar özellikle kilolarına daha çok dikkat ediyorlar. Erkeklerde kilo sıkıntısı biraz daha fazla olduğu için horlama daha erken yaşlarda baş gösteriyor”

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ)  Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Neşe Dursunoğlu,  horlamanın erkeklerde 40, kadınlarda ise 50 yaşından sonra daha sık görüldüğünü  söyledi. Doç. Dr. Dursunoğlu,  yaptığı açıklamada, uykuda görülen  solunum sorunlarının toplumda sıklıkla görülen ama insanlar ve hekimler  tarafından gözden kaçırılan bir konu olduğunu belirtti.  Bu sorunların en önemli nedenlerinden birinin ”horlama” olduğunu  kaydeden Doç. Dr. Dursunoğlu, ”Bir kişi, uykusundan sık uyanıyor, gece sık  idrara çıkıyor, uyandığında kendini yorgun, yeterince uyumamış, dayak yemiş gibi  hissediyor ve yatağa tekrar dönmek istiyorsa uykuda solunum bozukluğu yaşıyor  olabilir” dedi.
 
Ağız ve sinüslerin anatomisinin, alkol ve aşırı kiloların ”horlamayı”  tetikleyebileceğini ifade eden Dursunoğlu, şöyle konuştu:  ”Kalın yumuşak damak veya büyümüş bademcikler, yumuşak damaktan sarkan  üçgen doku parçası uzayabilir, solunum yolunu daraltabilir ve titreşimleri  artırabilir. Kronik burun tıkanıklığı, küçük burun delikleri veya burun delikleri  arasında çarpık bir bölüm horlama nedeni olabilir. Horlama, obstrüktif uyku  apnesi ile ilişkili olabilir. Bu ciddi durum, boğaz dokularını tıkayarak nefes 
 alıp vermeyi engeller. Uyku apnesinde nefes neredeyse durur gibi olur. Bu  sessizlik dönemleri takiben yüksek sesle horlama ile karakterizedir. Sonunda,  oksijen eksikliği ve karbondioksit artışına bağlı olarak yüksek bir homurdanma  veya nefes nefese ses ile solunum yolunu zorlayarak uyanma ile sinyal verir. Bu  tip gece boyunca birçok kez tekrarlanabilir. Fazla kilolar ise ekstra ağırlık  demektir. Bu da boğazda birikebilir ve hava yolu daralmasına neden olur.”
         
40 ve 50’li yaşlara dikkat
         
Erkeklerde 40, kadınlarda ise 50’li yaşlarda ”horlama” sıklığının  arttığına işaret eden Dursunoğlu, bunun temel nedeninin ise kilo olduğunu ifade  etti.
 
Doç. Dr. Dursunoğlu, şöyle devam etti:
 
 ”Erkeklerin çoğu horlar, özellikle 40 yaşından sonra neredeyse tamamına  yakını horlar. Ancak bu normal bir şeymiş gibi algılanıp pek fazla şikayet  edilmez. Erkeklere genellikle uyarıda bulunan ve bir doktora gitmesi konusunda  ikna eden eşleri oluyor. Kadınlarda horlama ve uyku bozuklukları 50’li yaşlardan sonra ortaya  çıkıyor. Kadınlar 50’li yaşlarına kadar özellikle kilolarına daha fazla dikkat  ediyor. Ereklerde kilo sıkıntısı biraz daha fazla olduğu için horlama daha erken  yaşlarda baş gösteriyor. Erkeklerin kadınlara göre daha erken yaşta horlamasının  nedeni anatomik yapı.” Hastaneye, gece nefes durmaları, gündüz uyuklama şikayetiyle gelen  hastaları uyku merkezinde bir gün konuk ederek gözlemlediklerini anlatan  Dursunoğlu, nefes kesilmelerinin, horlamanın nedenini tespit ederek tedaviye  başladıklarını kaydetti. Doç. Dr. Dursunoğlu, uykuda oksijen düşmeleriyle ortaya çıkan solunum  bozukluklarının, ani kalp krizine, felce, inmeye ve ölüme neden olabileceğine  dikkat çekti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.