HOLİSTİK BESLENME HAKKINDA MERAK EDİLENLER

HOLİSTİK BESLENME HAKKINDA MERAK EDİLENLER
Holistik Beslenme Uzmanı Safiye Erkan, kendisi ve sağlıklı yaşam hakkındaki tüm soruları içtenlikle cevapladı.

Bize biraz kendinizden bahseder misiniz?
1990 yilinda Samsun´da dogdum. Arastirmaya ve ogrenmeye cok merakli biriyim.  Pazarlama alaninda yuksek lisans yapmis bir endustri muhendisiyim. Ayni zamanda Holistik Beslenme Kocuyum. 2014 yilindan beri enerji ve havacilik sektorunde satis ve pazarlama alaninda calismaya devam ederken, 2019 yilindan itibaren kurumsal hayatimin yaninda holistik beslenme koclugu yapiyorum. Birlikte calistigim insanlara saglikli beslenme aliskanligi kazandirmaya calisiyorum. 

Bize egitim ve kariyer yolculugunuzdan bahseder misiniz?
Tabi, Samsun Anadolu Lisesin´den mezun olduktan sonra Cankaya Universitesi  Endustri Muhendisligi bolumunde lisansimi tamamladim. Ardindan Galatasaray Universitesi pazarlama iletisimi yonetimi bolumunde yuksek lisans yaptim.  2019 yilinda Amerika´da beslenme ve spor profesyonelleri yetistiren AFPA-American Fitness Professionals & Assosications adli kurumdan Holistic Nutritionist sertifika programini tamamlayarak Holistik Beslenme Kocu oldum. Ingiltere”de Institute of Health Science “Certificate in Personalised Sports Nutrition” sertifikasini tamamlayarak sporcu beslenmesi alaninda egitimimi tamamladim. Bilgilerimi pekistirmek ve gelistirmek icin eğitim sürecime Stanford School of Medicine’dan Child Nutrition, Ludwig Maximilian University’den Nutrition in Pregnancy sertifikalarini alarak devam ettim. Beslenmeyle ilgili yeni cikan makalelerive yapilan arastirmalari takip ediyorum. Bu alanda egitimlerim devam edecek. 1 senedir kurumsal hayatimin yaninda holistik beslenme koclugu da yaparak danisanlarima saglikli beslenme aliskanligi kazandirmaya calisiyorum.

Holistik beslenme fikri tam olarak hayatiniza nasil girdi?
Ailemde babam dahil olmak uzere pek cok yakinimi kotu beslenmenin getirdigi Tip 2 diyabetten kaybettim. Bu yuzden kotu beslenmenin bizden goturebilecekleriyle malesef ki erken tanistim. Gerek universite hayatim boyunca alip verdigim kilolar gerek diyabete genetik yatkinligim olabilecegine dair duydugum kaygilar beni saglikli beslenme konusunda derin arastirmalara yonlendirdi. Bu sirada olarak bir holistik beslenme kocu ile calistim.  Bedenim istedigim gorunumune kavustu. 

Bu ise baslamanizdaki donum noktasi nedir?
Geriye donup baktigimda donum noktasi kesinlikle babamin kaybi. 

dwedwed.jpg

Holistik beslenme nedir?
Holistik Beslenme aslında holistigin kelime anlamindan gelen bütünsel beslenme demektir. Kisinin tum sagligina ve beslenme duzenine bir butun olarak bakar. Buna uyku düzeni, stres yönetimi, beslenmesi, egzersizler gibi faktorler de dahildir. Bir problemin en derin nedenine bakarak cozmeye calisir. Beslenme ile bir cok sorun baslamadan giderilebilir. Ornegin saglikli ve kendi vucudunun sinyallerini dinleyerek beslenen bir insan gune daha dinc baslayabilir. Cilt problemleri ile daha az karsilasir. Diledigi fit gorunume de sahip olur. Holistik beslenme ile kisinin kendi maksimum haline gelmesini amaclaniriz. 

Holistik beslenme bir diyet midir?
Holistik beslenme bir diyet degildir. Bence saglikli beslenmeye bir diyet olarak bakinca surdurulebilirligi olmuyor. Besin cesitliligi cok zengin olan bir beslenme bicimi.  Ben birlikte calistigim insanlarin gunluk yasantilarina ve kendi hayat duzenlerine gore onlara saglikli menuler hazirliyorum. Kacirdiklarinda nasil dengeleyecekleri konusunda tavsiyelerde bulunuyorum. Ben kendim de sonsuz faydasini gordugum alkali beslenme modelini benimsedim. Menulerim de genellikle alkali menuler oluyor. Bolca taze meyve, sebze, et, balik vs urunleri de icerdigi icin besin cesitliligi cok yuksek. Bu yuzden den surdurulebilir bir beslenme duzeni olduguna inaniyorum.

Holistik beslenmenin insan yasamina ve sagligina faydalari nelerdir?
Gune daha dinc uyanmak, daha az yorgun hissetmek, guzel bir cilde sahip olmak gibi bir cok faydasi var. 

Holistik beslenme cercevesinde nasil bir yeme/icme programi duzenliyorsunuz? Icerigi hakkinda bilgi verir misiniz?
Menuleri bireysel olarak kisinin hayat tarzina, besin alerjilerine, ihtiyac ve beklentilerine gore hazirliyorum. Agirlikli olarak sebze meyveler onun disinda balik, tavuk, kirmizi et de iceren genis menuler oldugunu soyleyebilirim. Inek sutu ve bazi inek urunlerini menulerimde kullanmiyorum. 

Holistik beslenme konusunda danisanlarinizda birlikte gerceklestirdiginiz basarilardan ornekler verebilir misiniz?
Danisanlarimizin kilo vererek diledikleri saglikli ruh ve beden gorunumune kavusmalari benim en buyuk basari ve mutluluk kaynagim. Bunun yanisira ozellikle Kadin danisanlarimdan enc ok duydugum selulit problemlerindeki azalma ve cildin isildamaya baslamasi. Kisinin bunu basarmasinda destekleyici faktor olmak, kocluk yapmak beni gercekten cok mutlu ediyor. 

Holistik beslenmeye baslayanlar icin neler onerirsiniz?
Bu surece baslarken dogru yonlendirilmeleri adina bir profesyonelle calismalarini oneririm.

Kariyer yolculugunuzda ilerleyen sureclerde elde etmek istediginiz hedefleriniz nedir?
Ozellikle uzmanlik almak istedigim bazi alanlar var. Onlari da tamamlamak ve ekibimi buyuterek daha cok insanin hayatina dokunmak istiyorum. Isimi cok seviyorum.

Son olarak hayat mottonuzu nasil ifade edersiniz?
Çok sevdiginiz isi yapin ve onun hakkinda ogrenilmedik bir bilgi, okunmadik makale birakmayin. Ben oyle yapmaya calisiyorum.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.