Hibe'de Samsun üçüncü

Hibe'de Samsun üçüncü
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın ilgili kuruluşu olan Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK), Avrupa Birliği katılım öncesi mali yardım aracı olan IPA'nın kırsal kalkınma kapsamında ödediği kredinin yüzde 5.4'ünü Samsun kullandı.

Samsun, 42 il arasında 2014 yılı hibe ödemelerinde 3. sırada yer aldı.

Uluslararası akreditasyonu alan kurum, AB Kırsal Kalkınma Fonlarını üretici ve yatırımcılarla buluşturmak üzere 12 defa proje çağrılarına çıktı. Bugüne kadarki proje çağrıları sonucu Samsun İl Koordinatörlüğü, toplam proje maliyeti yaklaşık 210 milyon TL olan 671 adet proje ile sözleşme imzaladı. Bu kapsamda Samsun yaklaşık 105 milyon TL hibe kazandı.

"TOPLAM ÖDENEN HİBENİN YÜZDE 5,4'ÜNÜ TEK BAŞINA SAMSUN KULLANDI"

Bugüne kadarki süreçte yatırımlarını tamamlayan 668 proje sahibine yaklaşık 80 milyon TL hibe ödemesi gerçekleştirildi. TKDK olarak, Türkiye genelindeyse 1,5 milyar lira hibe ödemesi gerçekleştirildi. Bu rakamın 80 milyon lirasını tek başına Samsun kullandı. TKKD Samsun İl Koordinatörü Dr. Bülent Turan, "2014 yıl sonu itibariyle ödenen hibe rakamları esas alındığında, Türkiye genelinde en çok hibe ödemesi gerçekleştiren 3. il olduğumuz gibi yine Türkiye genelinde toplam ödenen kaynağın yüzde 5,4'ü gibi yüksek bir oranını da tek başına Samsun ilimiz kullanmış bulunmaktadır. Bu süreçte 6 adet süt çiftliği kurulumuna yaklaşık 5 milyon, 80 adet et tavukçuğu tesisine 42 milyon, 2 adet süt işleme tesisine 3 milyon, 1 adet et işleme tesisine 3 milyon, 2 adet meyve sebze paketleme ve depolama tesisine 1,7 milyon, 2 adet su ürünleri işleme tesisne 1 milyon, 567 tıbbi aromatik bitki yetiştiriciliği ve arıcılık projesine 21,8 milyon, 2 adet yerel ürün işleme tesisine 550 bin, 3 adet kırsal turizm tesisine 611 bin, 1 adet kültür balıkçılığı tesisine 267 bin Türk Lirası hibe ödenmiştir." dedi.

"SAMSUN ET TAVUKÇULUĞU 3 KAT BÜYÜYEREK TAMAMEN MODERNİZE OLDU"

Bu projeler içerisinde, yaklaşık 117 milyon liralık yatırım bedeli ve 43 milyon liralık hibe miktarı ile en büyük yatırım ve hibe miktarını alan sektör et tavukçuluğu (broiler) ve besicilik oldu. Dr. Turan, "Kurumumuzun bu destekleri ile Samsun'daki et tavukçuluğu hem 3 kat büyüdü hem de tamamen AB standartlarında yaklaşık 4 milyon adet/dönem kapasiteli 80 broiler tesisi yapıldı. Bu şekilde Samsun; Türkiye'de et tavukçuluğunun dünya standartlarında hayvan refahı, çevre ve insan sağlığına uygun yapıldığı, modern ve teknolojik bir altyapıya kavuşturulduğu örnek illerden biri haline geldi. Aynı zamanda bu tesisler sayesinde en az doğrudan 300 kişilik bir istihdam oluştu." diye konuştu.

"13. PROJE BAŞVURU ÇAĞRI DÖNEMİ"

Dr. Turan, "Kurumumuz 10 Kasım 2014 tarihinde 13. başvuru ilanına çıkmış bulunmaktadır. TKDK, 13. başvuru çağrı ilanına 42 ilde kullanılmak üzere 187 milyon 826 bin 12 Avro'luk bütçesiyle çıkmıştır. Bu çağrı döneminde de Tarım ve Balıkçılık Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanmasının Yeniden Yapılandırılması ve Topluluk Standartlarına Ulaştırılmasına Yönelik Yatırımlara yüzde 50 hibe desteği sağlanacaktır. Yine aynı şekilde Kırsal Ekonomik Faaliyetlerin Çeşitlendirilmesi ve Geliştirilmesi tedbiri kapsamında da yapılacak projelere yüzde 50 hibe desteği sağlanacaktır. Samsun ili bundan önce olduğu gibi bundan sonra da bu hibe fonlarından en fazla faydalanan il olma çabasını sürdürmelidir. Bu kapsamda ilimizde büyük potansiyeli olan kırsal turizm, yerel ürünler ve el sanatları, süs bitkileri, tarıma dayalı sanayi alanlarında müteşebbisleri yatırım yapmaya davet ediyoruz." çağrısında bulundu. CİHAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.