Dursen Özalemdar

Dursen Özalemdar

HEYKELLERİNİN DİLLERİ  

11 Mayıs 2012 günlü Milliyet Gazetesinin “Şeytanın Gör  dediği başlığı ile Köşe Yazarlığı  yapan yılların SÖZDE! solcusu ÇETİN ALTAN, (Bitmeyen bir sığlıkta birkaç şap şap) başlığındaki makalesinde, bir devri sorğuluyor ! sözün ilgili bölümü şöyle ;  “KİMDİ  TAKSİM CUMHURİYET ANITI’nın HEYKEL  TIRAŞI. Italyan heykelci PİETRO CANONİCA  idi. TC. nin kuruluş yıllarında kendisine şu HEYKELLER  ısmarlanmıştı. 

1-1925 yılında Ankara’da Estonoğrafya Müzesi önündeki ATLI Atatürk anıtı. Anıt 2 yıl sonra bitmiş ve 1927 de oraya dikilmişti.
2-Ankara’daki Zafer Alanı’ndaki mareşal üniformalı  Atatürk Heykeli .O da 1927 de dikilmişti oraya.
3-İstanbul’da Taksim Cumhuriyet Anıtı’da 1928 de dikilmişti Taksim’e. Mithat Cemal’de hamasi bir manzumeyle övmüştü Canonica’yı. 
4-1932 de  de, İzmir’de dikilen ATLI  Atatürk Anıtı. Yine PİETRO Canonica’nın bir eseriydi.

ACABA ŞİPARİS ÜZERİNE YAPTIĞI HEYKELLER KARŞILIĞINDA İTALYAN HEYKELCİYE KAÇ PARA ÖDENMİŞTİ ? 

Gelişmekte olan demokrasimizde TV. Kanallarındaki programlarda açık oturum tartışmaları baş köşede. Ayrıca TC. nin kuruluşundan sonra, nerelere ne kadar heykel dikildiğiyle , bunların gerek heykeltıraşlarına gerek mimarlarına kaç para ödenmiş olduğu ZÜLFİKARA  DOKUNUR korkusuyla hiç gündeme getirilmememiştir.

Çetin Altan’a, bu saatten sonar GÜNAYDIN demek gerekiyor. Samsun’daki Heykelimizi nasıl da unuttu. 19 Mayıs 1919 ün en senbol HEYKELİ,  1931 de Avusturyalı heykeltras H.kırler’e yaptırılmış.Heykel Kaidesiz 4.75. Kaideli 8.85 metre yüksekliğindedir. Bedeli hakkında  diğerleri gibi bilgi  verilmemesine rağmen. Aynı tarihte yapılan Samsun Çarşamba ilçesindeki köprünün aynı paraya mal olduğu söylentisi değeri bulabilmede bir ölçü olmaktadır. 

Çarşambadaki 1931 yılında yapılan Köprünün uzunlugu 274 metredir. Köprünün 12 Betonarma ayakları vardır. Orta ayakların arası 12 metre açıklıkta. Diğer ayakların 7 metre açıklıkta olduğudur. O TARİHTE BU KÖPRÜYE    252.953  Tl. Harcanmış olduğu kayıtlardadır.

Bu eşleştirmeye gore Samsun’daki 19 Mayıs anıtının  değeride görülebilmektedir.  Yolların, köprülerin, okul ve hastanelerin ihtiyacına rağmen, olmadığı bir Türkiye’de  HEYKELLERE verilen daha nice paraların dün olduğu gibi bugünde aynı kafa ile devam ettirildiği. Köyünden, kazasına ve Kentine HEYKELLER ülkesi olduğumuzdur. 

Çetin ALTAN’ın bu sorğulamasında ve aynı yazının akabinde, İmam ve cemaat örneği ile,”Üniformalılar sıkı bir carta çekinci,kimlerin altına ettiği de dalga dalga yaşanmakta “ derken, Kılıçdaroğlu-Ümit Kocasakal-Cumhuriyet yazarı Bekir Çoşkun la aynı KORO’ya iştirak ettikleri görülmektedir. Küfür edebiyatının ilerki günlerde hangi boyutlara ulaşacağıda merak edilmekte, Sözcü deki koronun dünü ile bu gününe bakıldığında bıyık altından insanları gülümsendirmektedir. 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Dursen Özalemdar Arşivi
SON YAZILAR