• BIST 108.518
  • Altın 153,390
  • Dolar 3,8429
  • Euro 4,5142
  • Samsun 15 °C
  • Ankara 7 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Ayite, Giresunspor Maçında yok
  • 3 PUAN ÇARŞAMBASPORUN
  • "Her iki takımın da işine yaramayan 1'er puanı oldu"
  • Ayite, Giresunspor Maçında yok
  • 3 PUAN ÇARŞAMBASPORUN
  • "Her iki takımın da işine yaramayan 1'er puanı oldu"

'Helal gıdaya haram katmışlar'

'Helal gıdaya haram katmışlar'
GİMDES Başkanı Büyüközer, Türkiye'de tüketilen gıdaların büyük bölümünün helal gıda konusunda 'şüpheli' sınıfında yer aldığını söyledi. Bisküvi ve yoğurtların içinde domuz yağı kullanıldığını iddia etti.


Sağlıklı gıda tartışmalarına şimdi de helal gıda sorunu eklendi. Sahte gıdalarla ilgili bir iddia da Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Denetleme ve Sertifikalama Araştırmaları Derneği (GİMDES) Genel Başkanı Hüseyin Kâmi Büyüközer'den geldi.
Büyüközer, piyasadaki gıdaların büyük çoğunluğunun helal gıda konusunda 'şüpheli' sınıfında yer aldığını söyledi. Büyüközer gıdaların etiketlerinde yeterli açıklamanın yer almadığını belirterek, “Bir bisküvinin etiketinde içinde monodigliserid var deniyor.
Birçok kişi bunun ne olduğunu bilmiyor. Bu ürün hem hayvani yağlardan hem bitki yağlarından elde edilebilen bir katkı maddesidir. Çin'in ürettiği monodigliserid, hayvani kökenlidir. Büyük çoğunluğu domuzdan kullanılır. Hadi domuz değil de sığır yağı kullanıldı. Peki bu sığır İslami koşullarda mı kesildi?Şüphelilik oranı neredeyse yüzde 90'lara çıkıyor. Böylesi birmaddeyi içeren bisküviyi bir Müslüman yemeli mi” dedi.

BAŞKA SERTİFİKA ALIYORLAR
Öte yandan helal gıda sertifikası konusunda önemli bir noktaya dikkat çeken Hüseyin Kâmi Büyüközer sözlerine şöyle devam etti: “Örneğin bizim kurallarımıza aykırı bir kesim yapan et üreticisi bizim için büyük hata yapıyor demektir. Yani belgesinin iptali gerekli oluyor. Belgesini iptal ettiğimiz gibi 5 yıl boyunca bizden helal gıda sertifikası alamıyor. Ancak sertifikasını iptal ettiğimiz firma bu sefer gidip başka yerden sertifika alıyor.”

Yoğurtta domuz şüphesi

Dr. Büyüközer, helal gıda konusunda Türkiye'de önemli sorunların baş gösterdiğini söyleyerek “30 yıldan beri yoğurtlara jelatin konuluyor. Bu madde Türkiye'de üretilmiyor. Dışarıda üretilen bu maddenin helal olması mümkün değil. Üretiminde genelde domuz kullanılıyor. Yoğurtta bu maddenin kullanılmasıyla Müslüman'ın inancıyla oynanmış oluyor” dedi.
Sucuk, salamlarda raf ömrünü uzatmak için sodyum nitrit kullanıldığını ifade eden Büyüközer, “Batı bu maddenin birçok insanı kanser ettiğini gördüğü için oranını azalttı” dedi.

  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • GÖZLERİNİZİ AŞIRI OVALAMAYIN, YOKSA!27 Kasım 2017 Pazartesi 16:52
  • Ellerde titreme ‘Parkinson hastalığının habercisi olabilir27 Kasım 2017 Pazartesi 16:49
  • Ünlü sanatçı Anadolu'da şifa bulacak25 Kasım 2017 Cumartesi 10:02
  • BÜYÜK ANADOLU HASTANELERİ BİLGİLENDİRİYOR20 Kasım 2017 Pazartesi 12:12
  • Doktorum WhatsApp Danışma Hattı18 Kasım 2017 Cumartesi 12:57
  • Dünya İnme Günü18 Kasım 2017 Cumartesi 10:39
  • Lösemili Çocuklar Haftası Unutulmadı14 Kasım 2017 Salı 13:22
  • SAĞLIK TARAMALARINA DİKKAT11 Kasım 2017 Cumartesi 12:21
  • SAĞLIK TURİZMİNE BÜYÜK KATKI10 Kasım 2017 Cuma 11:42
  • ORGAN BAĞIŞINA TAM DESTEK09 Kasım 2017 Perşembe 12:53
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2007 DENGE GAZETESİ | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0362 420 04 28 | Faks : 0362 431 55 53 | Haber Scripti: CM Bilişim