Hedef belirliyorum geleceğimi plan...

HEDEF BELİRLİYORUM GELECEĞİMİ PLANLIYORUM
 
Bu yazımda hedef belirlemenin nasıl olması gerektiği konusunda çok önemli bilgileri sizlere sunacağım. Yani bir yazı dizisi olacak hedef belirleme. Bu nedenle her yazıyı kespi saklamanızı şiddetle öneriyorum. Bugüngü yazıda hedef belirlemenin ne olduğu üzerinde duracağım.
 
Okulda her gün onlarca öğrenci sorular sormak için odama geliyorlar. Ders çalışamadıklarını, ders çalışırken zihinlerinin dağıldığını, çalışmaktan zevk alamadıklarını söylüyorlar. Onlara herhangi bir amaçlarının/hedeflerinin olup olmadığını sorduğumda ise aldığım cevaplar oldukça ilginç, aynı zamanda hayallerimi kıran cevaplardı. Bu soruya verdikleri cevaplardan bazılarını söyle sıralayabiliriz; “ÖSS gireyim puanım belli olsun, o zaman bir bölüm seçeceğim”, “Benim için önemli olan bir üniversiteye kapak atmak”, “hiçbir hedefim yok”, “Marmara üniversitesini istiyorum”, “çok zengin olmak istiyorum”.
Cevaplara dikkat ederseniz, kişiye motivasyon sağlayan hedefler değildir. Açık ve net olarak ifade edilmemektedir. Öğrencileri ders çalışmak için harekete geçirecek hedefler değildir.
Hedef nedir?
Hedef, maç oynarken karşı kaledir. Hedef ırmağın ulaşmak istediği denizdir. Hedef Boğaziçi üniversitesi uluslar arası ilişkiler (burslu) bölümüdür. Yani hedef; açık ve net ifade edilen, ulaşılması gerçekleşmesi istenen ve bu uğurda kendinden de fedakarlık ederek çalışılan, ara hedef ve ana hedef olarak iki bölüme ayrılan, yazılı olarak evin her yerine asılan, kişiye hayatı anlamlı hale getiren gerçekleşmesi mümkün olan hayallerdir.
Ana hedef; ulaşılması ve gerçekleşmesi istenen asıl hedefimizdir.
Ara hedef; ana hedefe ulaşırken basamak olarak kullandığımız hedeflerdir. Yani; “İstanbul, Boğaziçi üniversitesi uluslar arası ilişkiler (burslu) bölümü” ana hedefimizdir. Matematik sınavından geçmek, edebiyat sözlüsünden geçer not almak, lise 3 iyi bir dereyle bitirmek ise ara hedeflerdir.
Hedef sahibi olmak bir kıza aşık olmaya benzer. Bir kıza aşık olduğumuzda sürekli onu düşünürüz. Onunla kendimiz için hayaller kurarız. Ortak olarak bir evde yaşadığımızı hayal ederiz. Akşamları uyuyamayız. Normalde yapmadığımız ancak aşık olunca neden yaptığımızı bilmediğimiz bir takım davranışlar gösteririz. O kıza duygularımızı açmak için stratejiler belirleriz, onu düşündüğümüz için, beynimizde ona ulaşmak için iç destek hazırlar. Böylece o kıza açılır ve onunla konuşuruz. Eğer o kız ile konuşamazsak bu aşk platonik olarak kalır.
Eğer bizde hedefimize aşık olup, onun için gerekenleri yapmaz isek o sadece hayal olarak kalacaktır. Fatih sultan Mehmet han İstanbul"u fetih etmek için gemileri karadan halice indirmeseydi, o büyük topları döküp surların önüne getirmeseydi, sadece İstanbul"u fetih etmeyi düşünüp, sarayında otursaydı İstanbul"un fethi hedef değil hayal olarak kalacaktı.
Hedeflerimizi düşüncelerimizin netleşmesine, zamanın ve fırsatların etkili bir şekilde kullanılmasını sağlar. Düşüncemiz samsun limanına gitmek ise gemiye binmemiz ve denize açılmamız da hareketimizidir. Bizim limana en kısa sürede ulaşmamızı sağlayan ise motivasyonumuz yani gemiyi iten rüzgardır. Eğer samsun limanını hedef olarak seçmeyip denize açılırsak, rüzgar bizi nereye götüreceğini bilmediği için uçsuz bucaksız denizde her yere gitmek isteyeceğiz. Karar vermediğimiz için tam denizin ortasında kendimizi çırpınırken bulağız.
Yale üniversitesinde 1953 yılında bir araştırma yapıldı. Buradaki öğrencilere, özel bir hedefleri ve hedeflere nasıl ulaşacaklarına dair bir planlarının olup olmadığı soruldu. Öğrencilerin sade %3"ü  yazılı hedefleri olduklarını belirtti. Bu araştırmayı yapama bilim adamları yirmi yıl sonra bu araştırmaya katılan öğrencilerle görüştüler. Yapılan araştırmanın sonucu oldukça ilginç ve aynı zamanda hedef belirlemenin önemini gösterir yöndeydi. Hedefleri olduğunu ve bunları yazılı olarak ifade eden %3 lük grup maddi bakımdan hedef belirlememiş ve bunu yazılı olarak ifade edememiş gruptan daha varlıklıydı. Aynı zamanda bu grup daha mutluydu, hayattan daha fazla haz duyuyordu.
Hedeflerimizi nasıl belirleyeceğiz;
Hedef belirlemenin bunu formüle etmenin bir çok yöntemi vardır. Oğuz SAYGIN, hedef belirlemeyi üç safha olarak açıklamaktadır. Bunlar;
“1. Sonuçları düşünme safhası,
2. Hedefi belirleme safhası,
3. Hareket safhası.”
Bir Sonraki Yazımız:SONUÇLARI DÜŞÜNME SAFHASI nedir? Nasıl olur?

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ahmet Yıldız Arşivi
SON YAZILAR