Reşit Öztürk

Reşit Öztürk

HAYATIMIZ ŞİFRE OLDU

           Çok değerli okurlarım, gelişen teknoloji sayesinde işlerimiz kolaylaştığı ölçüde hayatımıza yeni unsurlar girdi. Şifre ve numara ezberlemekle geçiyor günlerimiz. Çağımızın en büyük sorunlarından biri güvenlik olmuştur. Bu sorun nedeniyle çeşitli çözüm yolları gündeme geliyor. Bunlardan biri de şifreleme yöntemi. Bakın hayatımız nasıl şifre ile doldu.

            İlk önce maaşlarımızın bankamatik cihazlarından kartla alınmasıyla bu furya başladı ve ardı arkası kesilmedi. Bize verilen kartların bir şifresi vardı. Daha sonra verilen kredi kartlarının da ayrı bir şifresi olacaktı. Bunu internet bankacılığının şifresi devam ettirdi.

            Posta ve mektup olayı internet ortamına taşınınca e-mail şifresi kaçınılmaz oldu. Sanal ve sosyal medya, toplum olarak ihtiyaçlarımıza cevap veriyordu ve facebook, twetter gibi ağların da bir kullanıcı adı ve şifresi vardı artık. Ve bunları ezberlemek veya bir kenara yazmak gerekliydi.

            Vatandaş her kurumun web sitesine girip yorulmasın, vatandaşa ait bilgiler tek merkezden daha kolay ve sağlıklı alınsın ve kayıp kaçak önlensin diye geliştirilen e-devlet uygulaması bambaşka bir uğraş alanı olmuştu.

            Ücretini vererek aldığınız e-devlet şifrenizi kayıp etmeniz halinde daha fazla bir ücret ödemeniz yetmezmiş gibi bir de her üç ayda bir şifre değiştirmeniz gerekecek ve bu şifre daha önceki şifreniz olmayacak ve doğum tarihiniz ve telefon numaranız gibi kolay bulunabilecek bilgilerden teşekkül etmeyecektir. Vatandaş artık binbir güçlükle girdiği e-devlet uygulamasında çok fazla da bilgi bulamayacaktır. Ama her geçen gün e-devlet şifresinde kolaylıklar getirilmekte ve hizmet sayısı artmaktadır. Bu, sevindirici bir gelişmedir.

            TT net, Superonline gibi internet sağlayıcıların müşteri numaraları, şifreleri, hizmet numaraları vatandaşın aklını iyice meşgul eder hale gelmiştir. Tüm bu internet sağlayıcıların Online İşlem Merkezi kullanıcı adları ile şifrelerini de unutmamak lazım gelir.

            Türk Telekom, Turkcell, Vodafone, Avea gibi telefon operatörlerini kullananlar da online işlem için kullanıcı adı ve şifre ezberlemek durumunda kalacaklardır. Nokıa, samsung gibi telefon cihazlarının da bir yığın IMEI numarası ve pin dedikleri anahtar mıdır? şifre midir? güvenlik numarası mıdır? güvenlik sorusu mudur? ahiret sorusu mudur? bilmiyorum ama çok dertleri olduğunu biliyorum ve sizler de biliyorsunuz ve de bu numaraları ezberlemekten çok yoruluyorsunuz.

            Çağrı merkezlerine bir işiniz düşmeyedursun. Ananızdan emdiğiniz sütü burnunuzdan getirirler ve isyan edersiniz. Yok efendim anamızın kızlık soyadının bir, üç ve beşinci harflerini söyler misiniz? İyi ki bu toplamın yarısının üçte birinin bir eksiğini sormuyorlar? Yakında onu da sorarlarsa yandık? Matematiği zayıf olan bir yığın insan var.

            Yok efendim o telefonunuz arama yapmıyorsa ikiyi, servis dışıysa üçü, değilse şunu, o da değilse bunu gibi insanı robotla muhatap eden uygulamalar karşısında çok da gerildiğimizi söylemem lazım.

            Merkezi Hastane Randevu Sistemi parolası, TC kimlik numaraları, nüfus cüzdanı seri numarası, aile cüzdanı seri numarası, doğum yeri ve tarihleri, cilt no, aile sıra no, telefon numarası gibi rakamlar hemen her gün hepimize sorulan sorular arasındaki yerini alıyor.

            Mezuniyet tarihi, işe başlama tarihi, evlilik tarihi, boşanma tarihi, doğum tarihi, ölüm tarihi, sendika üyelik tarihi, üye numarası, ehliyet belge numarası, sicil numarası, saymanlık numarası, vergi kimlik numarası, personel kimlik belge no, emekli sicil numarası, sosyal güvenlik numarası gibi hepimizin dünyalar kadar numarası var artık. Diğer hayat içinde yaptığımız onca şaklabanlık numaralarını saymıyorum.

            Elektrik, su, doğalgaz, aidat, kredi kartı numaraları ile çocuğunuzun sınıf ve şube adı ile öğrenci numarası ve eşinizin, işçinizin bağkur numarasına kadar evdeki çantanızın, valizinizin şifresine kadar şifre cenneti bir yaşama hoş geldiniz, kolay gelsin.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Reşit Öztürk Arşivi
SON YAZILAR