Hayatı Durdurun

Hayatı Durdurun

Kırılan camın  çıkardığı sesin geldiği  yere merak ile giderken, öğretmenler o bölgeye yaklaşmayalım diye çaba sarfediyordu.  Dışarıdan slogan sesleri gelirken bahçe tarafından başka bir grubun slogan sesleri duyulmaya başlamıştı. Ticaret lisesinin öğrencilerine bizim okul dan sataşılınca, onlarda taş ile karşılık vermiş ve slogan atmaya başlamıştılar. Sesleri duyan 19 Mayıs lisesinin öğrencileri de bahçe tarafından onlara destek veriyordu. O okulların öğretmenleri öğrencilerini durdurmak adına herhangi bir eylemde bulunmazken,  ders zilinin çalması ile sessizlik alana hakim olmuştu.

Genelde bütün otobüsler çiftlik caddesinden geçerdi, orada otobüs beklerken ,okul içinde organize olan gruplar çiftlik yönünde slogan atarak ilerlerdi. O çocukların büyük çoğunluğu başka mahallelerden gelen öğrencilerdi. Çiftliğin sonuna kadar yapılan gövde gösterisinden sonra  gruplar dağılmaya başladığında bir çok öğrenci  karşıt görüşteki  mahallelerine  öğrenci kimliğinde giderdiler. Akşam olduğunda ise sokaklar sessizleşir, herkes evine çekilirdi, artık sokakların kontrolü gençlerin eline geçerdi.

Sokaklar yaz boz tahtası  idi, mahalle gençleri ağırlıklı hangi görüşte ise o mahallenin duvarlarına yazılmış yazılarda mahalle hakkında bilgisi olmayan yabancılara uyarı niteliğinde idi, bir yeşil parka ile Cedit, Selahiye  veya Cezaevi  bölgesine gidemezdin fakat o parka Çiftlik ve Meskenler bölgesinde bir kimlikti. Dünya iki kutup üzerinde şekillenirken, kutupların sınırlarını belirleyen ülkelerden biri olan Türkiye’de sağ , sol kavgası kan dökmekte idi.

İlginç duvar yazılarından bir tanesi ‘’ U-2 ye Hayır’’ yazısı . U-2 Amerikanın casus uçağının adı idi ve buna karşı olan sol görüşlü öğrenciler ‘’Kahrolsun Emperyalizm’’ diye bağırken, Rus emperyalizmi bu sloganda yer almazdı. Oysa onlar ‘’Kahrolsun Empeyalizm’’  diye bağırırken Rus birlikleri Afganistan’a giriyordu.  1979 yılında başlayıp 9 yıl süren  Rus –Afgan savaşı sonrasından günümüze kadar  o halk hala  bombalarla, silah sesleri ile güne başlamaktadır.

Afganistan savaşında,

Sovyetler Birliği kaybı 14.453 ölü

Afganistan mücahitleri 75.000 ile 90.000,

Sivil kayıp ise 700.000 ile 2.000.000 arası, birbirine düşman ettirilen halk 36 yıldır kaos ortamında yaşarken, bir yüz yıl daha kardeş kavgasına şahitlik edecekler.

Koalisyon güçlerinin Afganistan’da  yapmış olduğu demokrasi çalışmaları esnasına yanlışlıkla vurdukları insanlar için ödedikleri tazminatlar,

Abd, yanlışlıkla öldürülen Afganlı için ailesine : 3.426 dolar. Yanan ev için : 20.000 dolar. Hasar gören kamyon için : 14.756 dolar, 8 öldürülen koyun için : 1.799 dolar. Öldürülen çocuk için : 2.414 dolar Zırhlı araç ile ayakları ezilen çocuğa : 11.000 dolar öderken,

Almanya ,her ölen Afgan için : 5.000 dolar. Her hasar gören araç için : 10.000 dolar

İngiltere ,öldürülen 186 Afgan için : 3 bin sterlin yaklaşık 4.500 dolar ödemiştir.

Uludere’de terörist kampları bölgesinden gelen ve yanlışlıkla öldürülen kaçakçılar için, ülkemizin ödediği kişi başına tazminat  123 bin lira. Yaklaşık olarak 51 bin dolar.

Sahipsiz ülkelerde insana verilen değer budur. O insanlar Emperyalizmin çıkarları doğrultusunda sokaklarda bağırıp çağırırlar. Eylemlerini de mantıklı nedenler ile sonunu düşünmeden süslerler. Sanatçı olduğunu söyleyen gündemden düşmüş şahsiyetlerin büyük çoğunluğu 80 öncesini yaşamış olmalarına rağmen  gençleri sokağa çağırırken utanmazlar.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bayram Ocak Arşivi

ALGI

24 Kasım 2019 Pazar 10:30

TBMM

05 Ekim 2019 Cumartesi 11:50

KUKLA

31 Ağustos 2019 Cumartesi 12:42
SON YAZILAR