“Havza’nın makus talihini değiştiren Başkan”

Akıllı Park Projesi ile birçok belediye başkanı arasından sıyrılan ve Başbakan Erdoğan"ın elinden ödül alan Havza Belediye Başkanı Murat İkiz, yeni dönem projelerini, bugüne kadar yaptıkları çalışmaları, termal turizmi, Havza Organize Sanayi Bölgesi"ni ve milletvekilliği ile ilgili düşüncelerini Gazetemiz Yazı İşleri Müdürü Miraç Öztürk ile paylaştı.


Miraç ÖZTÜRK : Murat Bey isterseniz sıcak bir konuyla başlayalım sohbete… Akıllı Park size ödül getirdi. Nedir bu Akıllı Park, diğer parklardan ayrılan yanı ne?


Murat İKİZ : Buraya neden Akıllı Park dedik... Buranın toplam maliyeti 3 buçuk milyon TL. Buranın tamamı 20 bin metrekaredir. Bu alanı açtıktan sonra Ankara'ya İstanbul'a falan haber verdik, biz böyle bir alan açtık sizde plan ve projelerinizi getirin diye. Isparta Üniversitesi"nde görevli Ulvi Erhan hoca, "Herkes akıllı ev yapıyor, akıllı araba yapıyor, ben de akıllı park yapacağım" dedi. Bu da bize ilginç geldi. Getirdi anlattı, kafamıza yattı.

BU PARKA 10 BİN ADET AĞAÇ DİKTİK

Belediyenin alt tarafında beyin mevzusu var. Oraya yaklaşık 50 bin TL harcadık. Parkın her tarafında kameralar var. İnternet üzerinden 24 saat izlenebiliyor. Orda beyne otomatikman yükleniyor. Mesela yağmur yağınca, hava sıcak olunca sulama sistemleri devreye giriyor. Örneğin Isparta'daki hoca da istediği zaman buraya müdahale edebiliyor. Böyle bir sistem olduğu için buraya Akıllı Park ismini koyduk. Önceden burası içkicilerin yeriydi. Burada bir tane bile ağaç yoktu. 10 bin tane ağaç diktik, zaman ilerledikçe bunu faydasını göreceğiz…

ÖZTÜRK : Belediyenin duvarında bir tabela var… Dikkat çekiyor, “Havza"nın 50 yıllık makus talihini yendik” diye… Neden astınız bu tabelayı?

50 YILDA YAPILMAYANLARI YAPTIK

İKİZ : Biz, 50 yılda yapılmayanları, 5 yılda yaptık. O tabelayı da ikinci dönemimizde yaptık. 1 kilometre kanalizasyon yoktu, 1 kilometre yol yoktu, asfalt yoktu. 1950 yılından beri hiçbir şey yapılmamıştı. Biz geldiğimizde yaklaşık 100 kilometre yol asfalt ve parke yaptık. Bizim sadece şu an ana caddemiz kaldı tamamlanmayan. Onun çalışmaları da Karayolları ile birlikte devam ediyor. Bu yüzden 50 yılda yapılmayanları 5 yılda yaptık. Havza'nın kaderi bizimle birlikte değişti diyebiliriz.

ÖZTÜRK : Siz birçok belediye başkanının arasından sıyrılarak, Başbakan Erdoğan"ın elinden bir ödül aldınız. Ödülü alırken, Başbakan size özel bir şey söyledi mi? Bir de sizin Başbakan ile sıcak ilişkiniz olduğu biliniyor…

İKİZ : Havza Kevser Akıllı Park deyince, Başbakan güldü. Sadece, "Başkan"ım Akıllı Parkı da nereden çıkarttınız?" dedi. Başbakan"la özel bir dostluğumuz yok. Sadece geçen sene seçimlerde buraya geldi. Bizi de ziyaret etti. Normal koşullarda Başbakan"dan randevu almak zor bir şeydir. Ben senede 5 kez görüştüm diyebilirim. Başbakan Havza'yı da zaten çok öncelerden beri biliyor...

ÖZTÜRK : Siyaset kulislerinde sizinle ilgili konuşulanlar var… Vekilliği yakıştıranlar var, siz ne düşünüyorsunuz?

İKİZ : Ben 1991'de Anap'tan Samsun üçüncü sıra milletvekili adayıydım. 1995'te Anap'tan yedinci sıra milletvekili adayıydım. 2002'de belediye başkanı olmadan Ak Parti'den aday adayı oldum. Bunlardan dolayı vekillik olaylarını söylüyorlar ama benim amacım şu, 5 sene bitti 5 sene daha görevimiz var Havza'da. Daha eksiklerimiz var, projelerimiz var. Bunlar olmadan kesinlikle olmaz.

BELEDİYE HİZMETLERİNİN YÜZDE 90"INI YAPTIK

Termal turizm kapsamında 5 yıldızlı oteller yapacağız Havza'ya. En az 2 veya 3 tane. Bir de Havza organize sanayi... İki tane projemiz var. Çünkü Havza'nın en büyük sorunu göç ve işsizliktir. Şehir merkezini hallettik, parkları, bahçeleri caddeleri... Yani belediye hizmeti olarak yapılması gerekenlerin yüzde 90'ını yaptık. Belki yüzde 10 eksikliğimiz kalmıştır ufak tefek. Biz 5 yıl içerisinde belediye olarak Havza'ya yapılması gerekenlerin hepsini yaptık. Önümüzdeki 5 yılda da her mahalleye bir park yapacağız.

ÖZTÜRK: Bu parklar da akıllı mı olacak?

İKİZ: (Gülüyor) Yok ya onun altından kalkılır mı?

ÖZTÜRK : Peki, bahsettiğiniz bu iki projeyi açabilir miyiz biraz. Mesela termal turizmin Havza"daki durumu nedir ?

İKİZ : Bizim şu anda 10 tane otelimiz var. 40-50 tane pansiyon var. Bunlar yetersiz. Tesis yetersizliğinden turizm olmuyor. Tahminlerimize göre yılda 200-300 bin turist geliyor. Turist dediklerimiz de genelde yerli turistler. Bu anayoldan günde 14-15 bin araç geçiyor. Yoldan geçenler uğruyor. 5 yıldızlı otel eksiğimiz var. 133 bin metrekare arsa var bunu tahsis edeceğiz. Turizm Bakanlığı bunu tahsis edecek ve buraya 5 yıldızlı otel yapacağız. Şu an iş adamlarıyla görüşmelerimiz devam ediyor.

ÖZTÜRK : Türkiye genelinde sadece termal turizm yapan bir otel zinciri var mı, sizin de görüştüğünüz ?

İKİZ : Bunu yapanlarla görüşüyoruz zaten. Havza'ya da yapabileceklerini düşünüyoruz. Görüştüğümüz kişilerin Azerbaycan'da da otelleri varmış. İstanbul'da da var. Birkaç iş adamı da var görüştüğümüz. İnşallah ileride yapacağız. Havza 1998'de termal turizm ilçesi ilan edilmiş. Mesela Ladik'te daha yeni ilan edildi kayak tesisi sayesinde. Ama maalesef 1998'den beri fazla bir şey yapılmamış.

HAVZA"DA İŞSİZLİK SORUNU BİTER

Organize sanayi için yol kenarında 10 bin dönümlük arazi var. Şu an bin dönümlük alanın parselasyonunu yaptık. Orası için de 15-20 tane iş adamı var görüştüğümüz. Yatırım yapacaklarını söylüyorlar. Oraya 40 tane fabrika kurulsa Havza'da işsizlik sorunu biter. Orada 70-80 parsel var. 70-80 parselin hepsi faaliyete geçse 70-80 fabrika demek.

ÖZTÜRK : Ben iki sene önce, bir haber için Havza"ya gelmiştim. Esnaflara, vatandaşlara sizi sormuştum, "memnun musunuz" diye. CHP'lisinden DSP'lisine, Ak Partilisinden MHP'lisine kadar herkesten sizden memnun oldukları ve bir dahaki seçimde de destekleyecekleri yönünde ortak bir yanıt almıştım. Sanırım sizin Başkan olarak farklı bir kimliğiniz var, her kesimi kucaklayan…

İKİZ : Ben 5 yıl önce göreve geldiğimde hiçbir parti ayrımı yapmadan çalıştım. Biz tüm vatandaşlarımıza hiçbir ayrım yapmadan hizmet ettik. Bunu da vatandaş gördü. Gördüğü içinde herkesten oy aldık. Ben şehir merkezinden yüzde 51 oy aldım. Belediye il genel meclisinden partime yüzde 40 oy çıktı. Yani partiden de 10-11 puan fazla oy aldım. Buda gösterir ki biz partinin üstünde oy aldık.

ÜST ÜSTE SEÇİLEN 2. BAŞKAN YOK

Bir de 50 yıllık demokrasi hayatında Havza'da ikinci kez seçilen bir başkan varmış. Her yıl değişmiş. Hizmet edemeyince değiştirmişler. Kimse iki kere üst üste başkan olmamış. Budan dolayı da Havzalı hemşerilerimize teşekkür ediyoruz. Biz sadece belediye olarak 40-50 trilyon yatırım yaptık. Biz sadece alt yapıya 30 trilyon para harcadık. Belediyenin işçiye, memura borcu yoktur. Sadece kamu borçlarımız var. Onlarda zaten her belediyede olan borçlardır.

ÖZTÜRK : Havza'nın bir deprem bölgesi olduğunu biliyoruz. Sizin bununla ilgili bir çalışmanız var mı ?

İKİZ : Şu anki binalar zaten depreme göre yapılıyor. Havza'da zaten 5 kattan fazla bina yapmak yasaktır. Deprem bölgesi olduğu için bütün imar planları yapılmış, en fazla 5 kata izin veriliyor. 1998 depreminden sonra vatandaş artık bilinçlendi. Eskiden 5-10 santim kirişler vardı. Şimdi öyle değil. Depremden sonra yapılan binalar sağlam yapıldı ve yapılıyor.

ÖZTÜRK : Belediyenin sosyal sorumluluk projeleri var mı ya da ilerleyen dönemlerde olacak mı ?

İKİZ : Bizim belediyemiz 40-50 yıldır burs, maddi yardım gibi çalışmalarda bulunuyor. Çok sıkışık durumda olanlara ufak tefek yardımlar yapılıyor. Burs vermeler falan Havza Belediyesi"nin imkanları dahilinde değil. Bunları büyük şehirlerde görebiliyoruz. 

25 MAYIS BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ

Onun dışında sosyal proje anlamında kutladığımız 25 Mayıs var… 25 Mayıs'ta Mustafa Kemal Atatürk Havza"ya gelmiş. Kurtuluş Savaşı"nın temellerini Havza"da atmış. Biz bunu her sene kutluyoruz. Bu sene 91. yıl olacak. 90 yıldır hep kutlanmış. Son 21 yıldır da termal turizm festivali olmuş. İkisini birlikte kutluyoruz. Hepsi birlikte festival havasında geçiyor. Yani bizim hedefimiz havzayı termal turizmle andırmaktır.

ÖZTÜRK : Çöp entegre istasyonu projesi vardı… Son durumu nedir ?

İKİZ : Bizim yeni projelerimizden en önemlisi TOKİ konutları... Osmanlı mimarisiyle plan projeleri alındı. Binaların dış görünüşü Osmanlı Mimarisi olacak. Ondan sonra kanalizasyon arıtma tesisi yapacağız. Havza, Vezirköprü, Ladik, Kavak, Asarcık belediyeleri ve dört tane de beldeden var toplam 9 belediye bir araya geldik.

10 MİLYON EURO"LUK İSTASYON

Buraya en az 10 milyon Euro"luk bir yatırım yapacağız  ve Avrupa Birliği"nden de hibe alacağız. Çöp tesisi kuracağız. Bu birliğin başkanı da benim. Çöpler toplanıp ayrıştırılacak. İşe yarayanlar ayrılacak. Geri kalanı yakılacak ve yakılmadan dolayı da elektrik üretilecek tekrar. Bunun örneği Türkiye'de 3 yerde var. 4."sünü de biz yapacağız. Bu ilçemize, doğaya çok yararlı bir projedir. Yakın  bir tarihte hayata geçireceğiz.

ÖZTÜRK: Başkan"ım, bize vakit ayırdığınız için teşekkür ederiz, sizin eklemek istediğiniz bir şey var mıydı?

İKİZ: Ben size sohbet için teşekkür eder, yayın hayatınızda başarılar dilerim. Tüm yurttaşlarımızı, Havza"mızın doğal, tarihi ve kültürel güzelliklerini görmeye beklerim…

 

Murat İkiz kimdir?

1961'de Havza"da doğdu. İlkokul, ortaokul ve lise öğrenimini Havza"da tamamladı.

İstanbul Hukuk Fakültesi"nden mezun oldu. 1990'da avukatlığa başladı. 10 yıl boyuna avukatlık yaptı. Dönemsel olarak ANAP ve Ak Parti'den milletvekili adayı oldu. 2004'te Havza"da AK Parti"den belediye başkanı seçildi. Halen bu görevini sürdürmektedir. İkiz, evli ve 4 çocuk babası.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Pazar Sohbeti Arşivi
SON YAZILAR