Hatıralar Bizi Isıtıyor

Hatıralar Bizi Isıtıyor
Hatıralar bizi ısıtıyor.

Geçmişe duyulan özlemin ve geçmiş anıları hatırlamanın sıcak hissettirebileceği belirlendi.

Southampton Üniversitesi’nde bilim adamlarının yaptığı araştırma,  ”nostaljinin ısıtabileceğini” gösterdi.

”Emotion” dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, bilim adamları,  geçmişe duyulan özlemin soğuk ve sıcaklık algısına etkisini inceledi.  İlk deneyde katılımcılar 30 gün boyunca geçmişe ne zaman özlem duyduklarını kaydetti. Sonuçlar, katılımcıların soğuk günlerde daha fazla geçmişe  özlem duyduğunu ortaya koydu. İkinci deneyde, biri soğuk (20 derece), biri normal sıcaklıkta (24  derece) ve biri de sıcak (28 derece) odalara yerleştirilen katılımcıların ne  kadar geçmişe özlem duyduğu değerlendirildi. Soğuk odadakilerin daha fazla  geçmişe özlem duyduğu belirlendi.
 
İnternet üzerinden yapılan üçüncü deneyde, nostalji uyandıran müzik  kullanıldı. Katılımcılar, müziğin fiziksel olarak da ”ısınmış hissettirdiğini”  söyledi. Dördüncü deneyde soğuk bir odaya yerleştirilen katılımcılardan nostaljik  ya da sıradan bir anıyı hatırlamaları ve daha sonra odanın sıcaklığını tahmin  etmeleri istendi. Nostaljik anılarını hatırlayanlar, odanın sıcaklığını olandan  daha sıcak algıladı. Beşinci deneyde ise yine nostaljik ya da sıradan bir anıyı hatırlamaları  istenen katılımcıların elleri çok soğuk suya sokuldu ve ne kadar  dayanabilecekleri gözlendi. Nostaljik bir anıyı hatırlayanların ellerini suda  daha uzun tutabildiği görüldü. Araştırmaya imza atanlardan Dr. Tim Wildscut, herkesin sık sık tecrübe  ettiği nostaljinin psikolojik olarak iyi ve rahat hissettirdiğinin bilindiğini,  örneğin nostaljinin yalnızlıkla mücadelede işe yarabileceğini belirtti. Wildscut, ancak bir adım daha ileri giderek geçmişe duyulan özlemin  fizyolojik rahatlık sağlayıp sağlamadığını göstermek istediklerini vurguladı. 
Araştırma sonuçlarının nostaljinin insan vücudunun temel ihtiyaçlarının  oluşturduğu homeostatik mekanizmanın işleyişine yardımcı olduğunu gösterdiğini  ifade eden Tim Wildscut, yapılan deneylerde nostaljinin ısınmış hissettirdiğinin  ya da soğuğa direnci artırdığının görüldüğünü ancak geçmişe duyulan özlemin soğuk  dışında başka fiziksel sıkıntılarla mücadelede işe yarayıp yaramayacağını anlamak  için başka araştırmaların yapılması gerektiğini belirtti. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.