Hasta Bakıcısı Nasıl Olunur?

Hasta Bakıcısı Nasıl Olunur?
Hasta bakıcılığı zor bir meslektir. Kişinin öncelikle psikolojik olarak bu işi yapmaya hazır olması gerekir. Demans hasta bakıcılarının bazılarında strese bağlı depresyon görülmüştür

Hasta bakıcısının belli bazı görevleri vardır.
Bunlar:
Kullanılacak ilaç ve malzemeleri hastanın kullanımına hazırlar,
 Hekimin önerdiği zaman ve şekilde hastaya ilacını verir,
Hastanın yatış şeklini ayarlar, giysilerini giymesi ve çıkarmasına yardım eder,
 Hasta bireyin odasının havalandırılması ve aydınlatılmasını sağlar,
 Gerekli durumlarda hastaya sürgü, ördek verir,
 Hastanın genel vücut bakımını yapar,
 Hastaya egzersiz yaptırır,
 Hastaya masaj yapar,
 Hasta bireyin yatağını yapar, beslenmesini sağlar,
 Gerektiğinde temel ilk yardım yapar.
Hasta bakıcının hatası, hasta için kötü sonuçlara yol açabilir. Bu yüzden hasta bakıcı dikkatli olmalıdır. Hasta bakıcılarında genellikle istenilen özellik sigara kullanmamasıdır. Hastanın yakınında sigara kullanılması sonucu hasta için pek olumlu olmayabilir.
Hasta bakıcı olmak için, Meslek liseleri, Anadolu Meslek Liseleri ve Anadolu Teknik Liselerinin Hasta ve Yaşlı Hizmetleri alanı okumak gereklidir. Lakin ilkokul mezunu olduğunuz takdirde çeşitli seminer ve eğitimler mevcuttur. Bu eğitim ve seminerlere katılarak, unvanınızı alabilirsiniz.
Hasta bakıcısı yaptığı iş gereğiyle psikolojisi yeterli kişiler olmalıdır. Bakıma muhtaç kişilere bakmak bazılarının çok mutlu olmasını sağlayacağı gibi bazılarını da depresyona sokabilir. Eğer eğitimsiz kişiler bu işi yapmaya kalkarsa hem bakıcı hem de hasta için sonuç iyi olmayacaktır.
Genelde evde bakıcıların tercih edildiği hastalar yatağa mahkûm hastalar ve demans hastalarıdır. Her ikisinin de bakımı oldukça zor ve özen gerektirir. Yatalak hastaların bakımları çok emek isterken, demans hastalarının yani bilinen türüyle Alzheimer hastalarının bakımı sağlam irade gerektirmektedir. Hastanın sağlığı kadar mutluluğu da önemlidir. O yüzden bakıcı güler yüzlü hoşgörülü ve anlayışlı birisi olmalıdır. Acil durumlarda doğru karar verebilmeli ve soğukkanlı davranmalıdır. Aile ve doktoru düzenli olarak haberdar etmelidir. Yetersiz bakıcılar zor durumlarda panikleyebilir, kötü kararlar verebilirler. Özellikle Alzheimer hastalığında zorluk çeken bakıcıların eğitimsiz kişiler olmaması son derece önemlidir. Hasta bakıcılığı son derece kutsal bir meslektir. Bakıma muhtaç kişiye bakmak zor olduğu kadar değerlidir. Sabah

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.