HASSAS NOKTA

 

Konvansiyonel savaş ,kitle imha silahları olmadan yapılan savaştır. Konvansiyonel olmayan savaş ise baskın ,gerilla savaşı, ayaklanma ve terörizm gibi taktiklerin yanında nükleer, kimyasal, ve biyolojik silahların kullanılmasıdır. Ülkeler arasında yapılan savaş yüksek yoğunluklu ,gerillalara karşı yapılan savaşta düşük yoğunluklu savaş adını alır. Gayri nizami harp ise küçük birlikler ile düşmanı yıpratmak, moralini bozmak ,kayıp verdirmek için uygulanan savaştır.
 
Çevremizde yaşanan savaşlara nasıl bir ad verirsiniz bilmiyorum ama bölge üzerinde çıkarları olanlar  ıçın savaşın adının hiçbir önemi yoktur.  Böylesi bir durum karşısında   hazırlıksız yakalanırsak  dönüşü olmayan bir sonu yaşamamız  kaçınılmaz olur.Yapılacak olan hazırlık ne olabilir?  Devletin , halkıyla birlik içerisinde, milli birlik ve beraberlik ruhunu  oluşturması  için  varını yoğunu ortaya koyması gerekir.
 
Bölgemizde veya ülkemiz üzerinde beklentisi  olan ülkelere karşı savaş hazırlığı olarak askeri açıdan  yapmamız gereken nedir ?
 
Geniş bir konu olmasına karşın  konumuza uygun olan birkaç tanesi,  ülke ordusunun eğitim düzeyini üst seviyede tutulması.  Personelin moralinin üst seviyede tutulması, personel arasında sorun olacak konuların tespit edilmesi ve personelin psikolojik olarak hazırlanması sayıla bilir.   
 
Böylesi bir duruma düşmeden karşı   tarafın, ordusunun  İmkan ve kabiliyetini ,ordunun  gücünü  araştırmak .Ordu içinde huzursuzluk yaratacak olayları belirlemek. Ordu'nun demografik yapısını incelemek ve bu yapı hakkında bilgi toplayıp bunu kullanmak İstediğiniz gibi, hasmınızında  aynı şeyleri yapacağını unutmamak  gerekiyor.
 
Böylesi bir  çalışma yapılır mı ? Tabi ki yapılacaktır .Yarın burada bulacak olduğun küçük  bir açıklığı kullanman belki de beklemediğin bir  üstünlüğü sağlayacaktır. Peki ülkelerin her şeyi olan ordu içerisinde değişik gruplar olabilir mi? İnsanın olduğu her yerde her şey mümkündür. Sadece yapılmış bir araştırmadan bahsedeyim .Birkaç yıl önce gazetenin birinde İsrail istihbaratının bölge ordularını yapısını araştıran bir raporunun sonuçlarını yayınlanmıştır.
 
Suriye ve bölge ülkelerinin ordusunda bulunan askerlerin  Şii, Sünni, Nusayri,Hırıstıyan, Arap, Kürt askerlerin miktarları, bunların ne kadarı komuta heyetinde, ne kadar askerin bunların emrini dinler türünden bir çalışma yayınlanmıştır. Öylesine merak ettikleri için bunu yapmadılar mutlaka .
Günümüz savaşları cephe savaşları şeklinde gelişmeyecek, ama en güçlü yıkımı sağlayacak olan ülkeyi  bölmek  üzerine çalışmalar yapılacaktır. Böylesi bir çalışmanın  ekmeğine yağ sürecek zeminin  hazırlanması mantık dahilinde değildir.
 Bu çalışmaların varlığı  bilinmesine karşın ordunun temel taşlarla oynamanın mantığı anlamak pek mümkün değil . Yapılan faaliyetlerin bize yarar mı yoksa zarar mı getirir diye düşünmeden karar vermek çok olumlu bir yaklaşım da değildir.
15 Temmuz sürecinde yaşanılanları herkes gördü. Ordu içinde yuvalanan hainlerin neler yaptığı ortadadır, bunlar açığa çıkmadan bir başka ülke ile aramızda büyük bir sorun yaşansaydı ülkenin düşeceği durumu tahmin bile edemiyorum .
Böyle bir coğrafyada ordu içerisinde başörtüsü meselesi ortaya atıldığında bunun kullanılmaya çok müsait olduğu göremiyor musunuz ? Yarın devir değiştiğinde bu insanların yüzüstü ortada kalacağını bunun ordu içinde hoşnutsuzluk yaratacağını anlamak ve görmek için müneccim olmaya gerek yok .
Demokratik bir haktır mutlaka baş örtüsü ama kanaatimce ordu İçinde sorun olarak kalacak. Bu sorun da askerin emir dinler,dinlemezin ne kadardır diye  İnceleyenler için bulunmaz bir nimet  olacağını umarım gözden kaçırmazsınız.    Buradan doğacak olumsuzluğun zararını yine ordu çekecektir,  ordu üzerinde böylesi  bir hassasiyet  gelecek için çok büyük bir olumsuzluk nedeni olacaktır. O nedenle lütfen geleceğimizi karartmayalım . Bu karar tekrar gözden geçirilerek   alınsın

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Bayram Ocak Arşivi

ALGI

24 Kasım 2019 Pazar 10:30

TBMM

05 Ekim 2019 Cumartesi 11:50

KUKLA

31 Ağustos 2019 Cumartesi 12:42
SON YAZILAR