HAMİLELİKTE VE ÇOCUKLARDA REFLÜ

HAMİLELİKTE VE ÇOCUKLARDA REFLÜ
Samsun Büyük Anadolu Hastaneleri Çiftlik Şubesi doktorlarından Dahiliye Uzmanı Uz. Dr. Fatma Cömert endoskopi hakkında önemli bilgiler verdi

Samsun Büyük Anadolu Hastaneleri Çiftlik Şubesi doktorlarından Dahiliye Uzmanı Uz. Dr. Fatma Cömert, halk arasında mide reflüsü olarak bilinen gastro özofageal reflü hastalığı, mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçması olarak tabir edilen reflünün hamilelerde ve çocuklarda ciddi sağlık sorunlarına yol açtığını belirterek, reflünün derecesinin tespiti ve devamında tedavi şekli için yapılan endoskopi hakkında önemli bilgiler verdi.

Reflü, asitli mide içeriğinin yemek borusuna gelmesi ve uzun süre temas etmesiyle yemek borusunun asitten kendini koruma özelliğinin yok olmasından kaynaklandığını, erişkinlerin ise yaklaşık %20'sinde reflü görüldüğünü belirten Samsun Büyük Anadolu Hastaneleri Çiftlik Şubesi doktorlarından Dahiliye Uzmanı Uz. Dr. Fatma Cömert, "Reflü Hamilelik döneminde en çok mide şikayetleri ile görülmektedir. Hamilelikte reflü rahatsızlığına çok rastlanmasının sebebi, hamilelik döneminde yoğun olarak salgılanan progesteron hormonunun yemek borusu ile mideyi ayıran ve genelde kapalı durması gereken kapakçığı gevşetmesidir. Bunun sonucunda yiyecekler ve mide asidi yutak borusuna ve boğaza kadar geri gelmeye başlar. Bebeğin büyüyerek mideye baskı yapması da bu durumu kolaylaştırır.

Çocuklarda ise reflü hastalığı, basit kusmalar şeklindedir ancak özellikle süt çocuğu döneminde “ani çocuk ölümü” sendromu sorumlusu olabilmektedir. Çocukluk döneminde duruş bozukluğu, büyüme gelişme geriliği, kansızlık, zatürre atakları, solunum yolu hastalıkları, yeni doğanda boğulma atakları da reflünün başvuru nedenleri arasındadır. Çocukluk çağı astımının üçte birinin altında reflü yatmaktadır.

Endoskopi kimlere yapılmalıdır?

5 yıldan daha uzun süredir reflü semptomları olan 50 yaşın üstündeki yetişkinlere endoskopi yapılması gereklidir. Çünkü bu hastalarda Barrett özofagus gelişme riski vardır. Barrett özofagus yemek borusu hücrelerinin uzun süreli asit teması soncu ince ve kalın barsak hücrelerine dönüşmesidir. Bu durumda hastaların yemek borusunun Barrett’e dönüşmüş blgesinde % 1 oranında kanser gelişme riski vardır. Bu nedenle Barrett özofagusun tespiti ve belli aralıklarla takibi gereklidir.

Endoskopi yapılmasını gerektiren diğer nedenler Alarm semptomlarının varlığıdır. Bu durumlarda hemen endoskopi yapılmalıdır.

Endoskopi kimlere gerekmez?

Reflü yakınmaları sürekli olan hastalarda yemek borusundaki hasarın derecesini tespit etmek, reflüye neden olan yemek borusunun mideye geçen kısmındaki bölgenin gevşekliği veya mide fıtığı gibi reflüyü kolaylaştıran nedenleri tespit etmek ve buna göre tedavinin şeklini, dozunu, süresini tayin etmek için endoskopi yapılması yararlıdır. Ancak uzun süreli yakınmaları ve alarm semptomları olmayan genç hastalarda endoskopi yapılmasına gerek yoktur.

Alarm semptomları nelerdir?

Üst sindirim sistemi kanaması bulguları varsa (kahve telvesi gibi kusma ve/veya siyah, zift gibi, pis kokulu dışkılama kanama bulgularıdır), Yutma güçlüğü (lokmalar göğüs arkasında takılır ve su içilerek giderilmeye çalışılır), Yutarken ağrı duyma, Kilo kaybı, Anemi (kansızlık). Özellikle erkeklerde ve menopoz sonrasındaki kadınlarda kanama mutlaka araştırılmalıdır. Dışkıda gizli kan testinin pozitif bulunması. 40 yaşını geçen herkesin 6 ayda bir gaitada gizli kan testini yaptırması önerilir. Ailesinde sindirim sistemi kanseri öyküsü olan 30 yaşından itibaren gastroskopik takibi önerilir. 50 yaşın üzerinde ve 5 yıldan daha uzun süre reflü yakınmaları olan erkek hastalardır" diyerek sözlerine son verdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.