Hamilelik döneminde anne en az 9 kilo almalı

Hamilelik döneminde anne en az 9 kilo almalı
Beslenme ve diyet uzmanı diyetisyen Hümeyra Taşçıoğlu, hamilelik döneminde annelerin en büyük endişelerinin doğru beslenme ve fazla kilo alımı olduğunu dile getirerek,

"Gebelikte beden kitle endeksi normal olan gebelerde önerilen kilo alımı 9 kg-12,5 kg arasındadır." dedi.

Gebelikte nasıl beslenilmesi gerektiği ile ilgili açıklama yapan Acıbadem Kayseri Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Hümeyra Taşçıoğlu, "Fazla kilolar varsa gebe kalmadan önce sağlıklı beslenmeyi hedef edinerek ideal kiloya ulaşılmalıdır. Beden kitle endeksi normal olan gebelerde önerilen kilo alımı 9 kg-12,5 kg arasındadır. Gebelik esnasında aşırı kilo alımı durumlarında yüksek tansiyona daha sık rastlanır. Bu durum ise gebelikte ve doğumda sorun yaşanmasına sebep olur." diye konuştu.

"Gebelikte en çok dikkat edilmesi gereken şey, iyi kalitede protein kaynaklarını tüketmektir" diyen Taşçıoğlu, şu bilgileri verdi: "Çünkü protein depolanması ve ihtiyacı gebelik ilerledikçe artar. Protein ihtiyacının ideal kombinasyonlarda aminoasit içermelerinden dolayı et, süt, süt ürünleri, yumurta, kümes hayvanları ve balık gibi hayvansal gıdalardan karşılanması önerilir. Yalnız yumurta az pişmiş değil taze ve iyi pişmiş tüketilmelidir. İçinde pişmemiş et olan çiğ köfte gibi besinler bu dönemde asla tüketilmemelidir. Gebeliğin ilk üç ayında besin ihtiyacı gebelik öncesi ile aynıdır veya hafif artmıştır. Sonraki dönemde ise yaklaşık 300 kcal ek enerji gerekir. Bu da her öğünde 1-2 kaşık fazla tüketilerek karşılanabilir. Mutlaka bir öğün et, bir öğün sebze olacak şekilde ve öğünlerin yanında salata, yoğurt/ayran, ekmek/pilav/makarna/çorba gibi tahıllar eşlik edecek şekilde öğün planı yapılmalıdır."

'HAMİLELİK DÖNEMİNDE HAFTADA İKİ KEZ BALIK TÜKETİN'

Diyetisyen Hümayra Taşçıoğlu, omega 3 ve omega 6 doymamış yağ asitlerinden zengin olan balık tüketiminin hamilelik döneminde olmazsa olmazlar arasında yer aldığını belirtti. Taşçıoğlu, "Gebelik süresince haftada 2 kez balık tüketilmelidir. Balık tüketilemiyorsa da balık yağı ile desteklenmelidir. Yapılan çalışmalarda balık yağının anne karnında, bebeğin zihinsel ve bedensel gelişimi üzerine olumlu etkilerinin olduğu görülmüştür. Ayrıca gebeliğin son dönemlerinde bebekte beyin ve retina gelişimi için gereklidir. Günde 2,5-3 litre su içilmelidir. İnsan bedeninin yüzde 55-60'ı sudur ve yenidoğan bebeğin su oranı yüzde 70 civarındadır, ayrıca gebelik döneminde yediğiniz besinler plasenta ve kordon sayesinde su aracılığıyla bebeğe taşınmaktadır." şeklinde konuştu.

'HAMİLELİKTE DEMİR, KALSİYUMDA AZALMA GÖZLENEBİLİR'

Diyetisyen Hümeyra Taşçıoğlu, gebelikte kanda demir, kalsiyum, magnezyum ve çinko düzeylerinde bir miktar azalma gözlenebileceğini hatırlattı. "Folik asit, vitamin B6 ve vitamin B12’de yarıya yakın azalma oluşur" diyen Taşçıoğlu, sözlerine şöyle devam etti: "Bakır ve D vitamini düzeyi ise artar. Gebelikte beslenme için yeterli kalori ve protein içeren, uygun kilo artışını sağlayacak tüm dengeli diyetler, genellikle demir hariç gerekli tüm mineral ve vitaminleri içerirler. Folik asit desteği nöral tüp defektini, doğumsal kalp hastalıklarını, yarık dudak-damak riskini azaltmaktadır. Nöral tüp defektlerinin çoğunluğu günde 400-600 mcg folik asit alımı ile önlenebilir. Folik asit kullanımına gebelikten en az bir ay önce başlanmalı (tercihen 3 ay önce) ve gebelikten sonra en az bir ay, mümkünse 12. haftaya kadar devam edilmelidir." CİHAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.