Mehmet Ali Coşkuner

Mehmet Ali Coşkuner

GÜNÜMÜZDE BELEDİYECİLİK

Başkanlar ve yöneticiler, halkın yerel ortak ihtiyaçlarını fazlasıyla karşılasa bile, halkın fikrini ve düşüncesini dikkate almazsa, varlıklarının farkında olmazsa; onlardan şehre sahip çıkmasını, toplumun bir parçası olduğunu hissetmelerini beklemeleri hayalciliktir.

İnsanlar şehrin, yaşamın bir parçası olduğunu hissettiğinde mutlu olur, sahiplenir, hemşehrilik bilinci artar.

Demokrasi aynı zamanda halkın yaşadığı şehri, çevreyi, insanları, toplumu, kararları, hizmetleri, kamu malını sahiplenmesidir.

Bir ara mavi ya da beyaz masalar var belediyelerde. Halk sorunlarını, taleplerini iletir, onlara geri dönülür.

Halk meclisleri kurularak, halkın taleplerinin alındığı iletişim mekanizmaları kuran belediyeler var.

Elektronik ortamdan yararlanılarak e-belediye uygulamalarını hizmet ağırlıklı formata taşıyanlar var.

Radyo, televizyon, internet, sosyal ağlar gibi yayın organları kurularak hizmetlerin tanıtımı ve bilgilendirme yanında; yerel halkın istekleri, şikâyetleri, beklentilerinin dillendirildiği uygulamalar var.

Bugün bu katılım mekanizmaları yeterince etkin kullanılmamaktadır.

Bir belediye yönetiminin demokratik anlayışı hayata geçirme, halkın katılımını sağlama, birlikte yönetme düşüncesi varsa bir katılım kanalı bulunur, halk yönetme işine dâhil edilir.

Yoksa tek taraflı hükmetme, halk adına karar verme, her şeyi doğru bilirim patolojisi yerleşir ve ulaşılmaz yerel krallar ortaya çıkarır.

Son dönemde metal yorgunluğun yaşandığı, halkın memnuniyetsizliğinin arttığı belediyelerdeki sıkıntıyı bu anlayışta aramak gerekir.

Günümüz dünyasında, “halktan kopuk, halka sırtını dönen, halka ve temsilcilerine randevu vermeyen, gücünü merkezden alan bir belediye başkanı anlayışı” sona ermiştir.

Modern demokrasilerde artık “yüzünü halka dönen, aralarına karışan, güler yüzlü, tevazu sahibi, gücünü halktan aldığının bilincinde olan ve bunu davranışlarıyla ve uygulamalarıyla hissettiren bir anlayış” yerleşmiştir.

Cumhurbaşkanı’nın seçim sonuçlarından sonra “halkımızın ne demek istediğini anladık” beyanı ve “gönül belediyeciliği” söylemini gündeme taşıması da bir anlamda belediye yönetimlerindeki sıkıntının farkındalığını yansıtıyor.

Uzmanlar, son seçimde AK Parti’nin oy kaybetme nedenlerinden birisinin de belediyelerin halktan kopuk yönetim anlayışı olduğunu beyan etmekteler.

Bu noktada mali kaynak aktarım yöntemi ve aday olma süreci gibi sistemik konuların da belediye başkanlarını merkeze bağımlı, halktan kopuk bir yönetim anlayışına zorladığını da söylemeliyiz.

“Demokrasilerde belediye başkanlarını güçlü yapan, arkasındaki halk desteğidir”

Büyükşehir Belediyesi ilk meclis toplantısını yaptı. Demir Başkan ve meclis üyeleri sıcak bir ortamda meclis oturumunu tamamladı. Demir Başkan seçim süresince her ortamda “Biz Samsun u 1 milyon 350 bin kişinin fikrini alarak yöneteceğiz.” demişti. Bu anlayışını belediye başkanlığı mühür tesliminin ilk dakikalarından itibaren sürdürdüğü gibi meclis toplantısındaki duruşu ve ifadeleri ile bir kez daha tescil etti.

Büyükşehir Belediyesi bu anlayışla yönetilecek ve ilk yapılanma süreci genel sekreterinin belli olması ile başladı. Bu anlayışı benimseyenler ve yeni görev alacak kadrolar önümüzdeki günlerde kısa sürede oluşacak. Çünkü Samsun için hayata geçirilecek çok fazla proje var.

Sayın İlhan Bayram Samsun’un yeni Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri birikimleri ve tecrübesi ile bu göreve gelmesi büyük bir şans oldu. Bugüne kadar yaptığı hizmetler; devlet terbiyesi ve merkezi hükümetteki çevresi ile Demir Başkan a çalışmalarında çok yardımcı olacaktır.Samsun un yatırımları en verimli şekilde Samsun ile buluşmasına katkı sağlayacaktır.

Bir kez daha Samsunumuza hayırlı olsun, tekrar hoş geldiniz sayın İlhan Bayram..

Bu arada değerli abim Hasan Uzunlar’ı AK Parti grup başkanlığı vekili olmasından dolayı tebrik ediyorum. Demir Başkan’a çalışmalarında sağlayacağı katkılar için kutluyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum
Mehmet Ali Coşkuner Arşivi
SON YAZILAR