Güneşte donan dondurma!

Güneşte donan dondurma!
MERSİN'in merkez Mezitli İlçesi'nde, güneş enerjisinden yararlanarak çalışan 'Iceberk' isimli dondurma arabası yapan Tevfik Berk ilgi odağı oldu.

Yurtdışında sıklıkla kullanılan, enerji ve çevre dostu tasarımıyla dikkat çeken dondurma araçlarını kendisine örnek alan Berk, Akkuyu Nükleer Santral inşaatının devam ettiği Mersin'de 3 ay önce güneş enerjisinden elde ettiği enerjiyi kullanan bir araç yapma kararı aldı. 3 aylık çalışması sonucunda minibüs içerisine kurduğu projeyi tamamlayan Berk, 8 adet güneş panelini minibüsün tavanına ve pencerelerine monte ettirerek günde 16 kilovat enerji üretebilen güneş enerji sistemi kurdurttu. Akü ve batarya sistemi ile güçlendirilen ve depolanan enerji ile araç içerisinde bulunan 3 buzdolabı, 1 dondurma makinası ve slush makinasını çalıştırabilen sistem, aracın içerisinde çalışan elektrikli aletlerin tamamının ihtiyacını karşılayacak şekilde üretim yapmaya başladı. Masal kahramanları ile süslenen Iceberk, çocuklar tarafından da ilgi ile karşılandı. Dondurma alan çocuklara aracı tanıtarak güneş enerjisinin faydalarını anlatan Berk, güneş enerjisinden elde ettiği tasarruf sayesinde çocuklara cumartesi günleri ücretsiz dondurma dağıttığını kaydetti. 

Araç yakıtı hariç her türlü enerjiyi güneş panellerinden sağlayan 'Iceberk'i 100 bin liraya mal ettiğini ifade eden Berk, nükleer enerjiye karşı biri olduğunu ve güneşten faydalanmak için böyle bir projeye başladığını söyledi. Türkiye'de, kullanım alanı açısından aracının tek olduğunu belirten Berk, "Tameman güneş enerjisi ile çalışan aracımızda 8 tane 250 volt panel var. 8 tane 200 voltluk jel akümüz var. Bunlar enerjiyi stokluyor. Günde 16 kilovat enerji üretiyor aracımız. Bu da benim tüm ihtiyaçlarımı karşılıyor. 3 buzdolabı, 1 dondurma makinası, 1 slush makinamı çalıştıracak güce sahip. Enerjimi kendim ürettiğim için istediğim yerde satış yapabiliyorum. Elektrik olmasına gerek yok. Güneşin olduğu her yere gidebiliyorum bu sistem ile. Hiçbir zaman elektriksiz kalmıyorum. Mersin'de bir ilk ve Türkiye'de de benzeri yok" dedi.

Sadece güneş panellerine 20 bin lira harcama yaptığını da ifade eden belirten Tevfik Berk, "Araç ve iç aksamlarına ve malzemelere de 80 bin lira harcadım. Toplamda 100 bin liraya kendi enerjisini üreten bir araç yaptım. Güneş enerjili arabam insanların da ilgisini çekti. Ben kişisel olarak nükleere karşıyım. Güneş varken, nükleer enerjinin gereksiz olduğunu düşünüyorum. 365 günün 300 günü güneş gören Mersin'de güneşten her alanda faydalanılabileceğini göstermek istedim" diye konuştu. (DHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.