Grip aşısında bilinmeyenler

Grip aşısında bilinmeyenler
Danimarkalı bilim insanlarının araştırmasına göre, grip aşısı, özellikle korunması gereken risk altındaki hasta grubunda daha az etkili oluyor.

Alman Aerztezeitung gazetesinin haberine göre, sonuçları İngiliz Tıp Dergisinde (BMJ) yayımlanan araştırmada bilim insanları, 2009-2010 dönemindeki domuz gribi salgını esnasındaki verileri değerlendirdi.

Danimarka'da yapılan araştırmada, domuz gribi aşısının genel olarak aşılananların yüzde 70'inde koruma sağladığı, risk altındaki yaşlı ve kronik hastalarda ise aşının koruyuculuğunun sadece yüzde 49'da kaldığı görüldü.

Domuz gribi aşısının, salgının ileri safhasında yapıldığına da dikkati çeken bilim insanları, aşının, grip nedeniyle yatarak tedavi görenlerin sayısını da belirgin şekilde azaltmadığını belirtti.

Grip aşılarının yaşlı ve kronik hastalarda azami koruma sağlamadığının bilindiğini ifade eden uzmanlar, çocuk ve gençlerin aşılanmasının önerilmesi üzerinde durulması gerektiğini kaydediyor.

Grip virüslerinin özellikle kreş ve okullarda kapıldığı, çocuk ve gençler aracılığıyla toplumda yayıldığı ifade ediliyor. 5-18 yaş arasındaki nüfusun yüzde 20'sinin aşılanmasının, 65 yaş üstündekilerde grip nedeniyle ölümleri, bu risk grubunun yüzde 90'ının doğrudan aşılanmasından çok daha etkili şekilde engelleyeceği öngörülüyor.

Çocuk ve 19 yaşına kadar olan gençlerin grip virüsü kapma ihtimali, 60-64 yaş arasındakilerden 23 kat daha fazla.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.