Görme bozukluğu okul başarısını etkiliyor

Görme bozukluğu okul başarısını etkiliyor
Samsun Büyük Anadolu Hastanesi Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. B. Ceyhun Özkök, Türkiye'de her dört çocuktan birinde görme bozukluğu olduğuna dikkat çekerek bu hastalığın çocuklarda okul başarısını olumsuz bir şekilde etkilediğini söyledi.

Göz sağlığı üzerine yapmış olduğu tedavi yöntemleriyle başarılı sonuçlar alarak adından sıkça söz ettiren Samsun Büyük Anadolu Hastanesi Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. B. Ceyhun Özkök, görme bozukluğunun çocuklarda okul başarını olumsuz bir yönde etkilediğine dikkat çekti. 
Görme bozukluklarının (kırma kusurları) tedavi edilmemesi çocukların öğrenme kabiliyetini ve okula uyum sürecini olumsuz etkilediğini belirten Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. B. Ceyhun Özkök, "Türkiye’de okul çağındaki her dört çocuktan birinde görme bozukluğu (kırma kusuru) bulunmakta ve bu durum çocukların okuldaki başarı durumunu negatif etkilemektedir. Kırma kusurları esasında ancak bir göz doktorunun muayenesiyle tespit edilebilir. Fakat bazı durumlar velilere çocuklarında görme bozukluğu konusunda ipucu verebilir. Özellikle çocuklar televizyonu çok yakından seyrediyorsa, okulda tahtayı görmekte zorlanıyorsa, uzağa bakarken gözlerini kısarak bakıyorsa, kitap okurken çok yakından bakıyorsa, okurken satır atlıyor veya satırları eliyle takip ediyorsa, gözlerde sulanma ve ağrı ya da baş ağrısı varsa bu durumlarda veliler çok dikkatli olmalılar ve mutlaka çocuklarına göz muayenesi yaptırmalılar." dedi.

AİLELER DİKKATLİ OLMALI
Çocukların belirli periyotlar dahilinde mutlaka göz muayenesi yaptırılmasını söyleyen Uzman Op. Dr. B. Ceyhun Özkök, "Görme bozukluğu olan çocuklarda tedavi edilmediği taktirde konsantrasyon ve dikkat bozukluğu gelişmekte, çocuğun derse olan ilgisi azalmakta ve öğrenme kabiliyeti normal olsa dahi çocuğun okul başarısı düşmektedir.
Görme bozukluğu (kırma kusuru) tedavi edilmemiş çocuklarda bir diğer tehlikede göz tembelliğidir. Göz tembelliğinin en sık nedeni şaşılık ve düzeltilmemiş kırma kusurudur. Erken yasta tespit ettiğimiz göz tembelliğinde tedaviyle çok iyi sonuçlar almamıza rağmen ileri yaşlarda tespit edilenlerde maalesef kalıcı görme azlığı meydana gelmektedir.  Bu yüzden ailelerin çok dikkatli olmaları gerekmekte ve herhangi bir belirti ve şikayetten bağımsız olarak her çocuğa yeni doğan döneminde(hayatının ilk 6 ayında), üç yaş civarı ve okul öncesinde mutlaka göz muayenesi yaptırmalıdırlar." diyerek sözlerine son verdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.