Gönül Harı Dile Vurdu

Yirmi sene nazlanarak beslenmiş,
Son nefeste vatan diye seslenmiş,
Tabutları albayrakla süslenmiş,
Şehidimi görünce yürek kanıyor
Oy anam bak benim içim yanıyor.
Onlarda herkes gibi can taşıyor, onlarda herkes kadar hassas, tek farkları sırtlarında taşıdıkları üniformaları. Bizler, sıcak evimizde otururken, onlar dağlarda ülke için, soğuk- sıcak demeden,sırtlarında çantaları ellerinde silahları ile görev yaptılar. Onların da evleri, onların da çocukları var,  onlar bir baba,bir eş. Onların da duyguları, onlarında sanata, edebiyatta, spora ilgileri var . İçlerinde şiir yazacak kadar duygusal olanları da ,kitap yazacak kadar bilgi birikimine sahip olanlarıda  var.
 Bayram sabahı çocuklarıyla bayramlaşmadan, birlikteki askerlerle bayramlaşırlar, onlara ailelerinin yanlarında olmadığını hissettirmemeye çalışırken, kendi  aileleri genelde ikinci planda kalır. nöbetleri bayram günü olanların haricinde, ikinci kişiler takviye olarak nöbete gelir, kışladan sonra gazinoda rütbeli personel arasında bayramlaşma  başlar.Eve gidildiğinde zaman ilerlemiş aile ile bayramlaşma öğleden sonraya kalmıştır. Tatil dokuz  gün ise askeri personel bunun iki gününü bir ihtimal tatil olarak değerlendirebilir, memleketlerinden uzakta oldukları için bayram kutlamasının normal bir günden pek farkı kalmaz onlar için.
Ne ana ne baba var elini öpesin.
Ata mezarına su serpesin.
Kimse gelmez even sende gülesin .
Gurbet elde bayram yavandır, yavan.
Sessiz sedasız geçecek bu bayram günü için çocuklarına örf ve adetlerini unutturmamak adına tüm hazırlıklar yapılsada, kaleminden dökülen sözler iç dünyasını açığa çıkarmaya yeterlidir.
Şeker aldım, eve gelen olmadı,
Gelip tadımlık, yiyen olmadı
Ağladım, yaşımı silen olmadı
Gurbet elinde bayram,yavandır, yavan
 
Güneydoğu ve Doğu Anadolu'da görev yapanların durumu daha vahimdir. Oralarda bayram demek, ek görevler demektir.Tüm emniyet tedbirleri bir kat daha artırılır. bazen bayram sabahı göreve çıkacak unsurlar birbirleriyle bayramlaşarak görev yerlerine doğru hareket ederler ki o bölgelerde ne bayramın nede özel bir günün anlamı kalmaz.
Zalim gurbet yollarımı bağladı,
Benim sılama bakıp bakıp ağlarım,
Şu ayrılık yüreğimi dağladı,
Ben sılama bakıp bakıp ağlarım.
Terör bölgesinde zorunlu askerlik hizmetini yapanlar, bir yıl süreyle orada kalır. Subay ve Astsubaylar iki yıl bu olumsuz şartları yaşarken ,uzman personel ise bu kadar şanslı değildir. Onların görev süreleri dört yıldır. Bu bölgelerde görev yapanlar, evlerini bulundukları yere getiremezler, merkezlerde kalanlar için ev yaşantısı mümkünken, sınır hattında görev yapan bir personel için ev yaşantısı düşünülemez. Olaya diğer açıdan bakacak olursak, bu insanların başka şehirde kalan aileleri, bir baba, bir  eş özlemini yaşayarak bayramlarını buruk geçirmektedirler. Böylesi bir ortamda batıya dönen o ince ruhlu insanın  gördüklerinin karşısında ise kalemimden şu sözler  dökülür.
Bu zamanda kadın dönmüş adama,
Dil yamulmuş, lehçe gitmiş yabana
Utanmadan aşkını yazmış kabana
Tükürürüm ben  böyle modaya
Kaşını aldırmış, dönmüş kadına
Dövme yapmış baldırına, buduna
Tipine bakınca benzer oduna
Tükürürüm ben böyle  modaya
Hala görevde olan Erzurumlu Kenan Ağırman'nın  Gönül Harı Dile Vurdu adlı şiir kitabına atfen.
 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Bayram Ocak Arşivi

ALGI

24 Kasım 2019 Pazar 10:30

TBMM

05 Ekim 2019 Cumartesi 11:50

KUKLA

31 Ağustos 2019 Cumartesi 12:42
SON YAZILAR