Göğüs Göğüse

Göğüs Göğüse

Çanakkale deniz savaşları bittikten sonra kara savaşları güçlü emperyalizme karşı mertçe göğüs göğüse yapılan  cephe savaşına  dönüşmüştü. Boğaz boğaza ölümüne bir savaş. 57. Alay şehitliğinin bulunduğu yerde geçen çetin mücadeleler sonrasında oluşan kan renginden dolayı o sırtın adı Kanlı Sırt olarak kalmıştı.  Kanlı sırt şehitler abidesinde.

‘’İngilizlerin 38' liğe kadar mermi atan gemisi, bombası ve çivi saçan tayyaresi, yer altından lav püsküren lağımı, yeryüzünden ateş ve çelik fırlatan obüs ve bombası vardı.

Türk'ün ancak bir Allah'ı vardı. Bir de fedasından çekinmediği hayatı ile kanı.

Kurtuluş savaşının,  nasıl bir yoksulluk içerisinde  Atatürk’ün önderliğinde   cephe savaşlarıyla, dişe diş bir mücadele sonrasında kazanıldığını ve Cumhuriyetin temelleri atıldığını biliyoruz.

İkinci dünya savaşı sonrası Sovyetler Birliğinde oluşan değişikliklerden dolayı  bu ülkenin 1925 yılında yapılan dostluk ve tarafsızlık anlaşmasını tanımayarak Boğazlar ve Kars üzerinde ki isteklerden dolayı Türkiye, Amerika’dan yardım istemiş, dönemin başkanı  Truman , 1947 yılında yaptığı bir konuşmada  Abd  sınırlarının doğuda Kars ve Ardahan’dan başladığını bildirdiği  günden sonra Amerikan yardımını almaya başladık. Devlet olası  Rus saldırısını daha geride karşılamak amacıyla Erzurum ’a  mevziler kazmaya başlamıştı, yine göğüs göğüse mücadele için hazırlık yapılıyordu.

Meşhur Amerikan yardımı  ile onların demode olmuş silahları ülkemize girmeye  başlamıştı. 1989 yılında İstanbul ‘da bir askeri birlikte yapılan  denetlemede, garajdaki  50 ve 60 yılına ait tüm araçların çekilerek garajdan çıkartılması ülkemiz adına acı bir tabloydu. Bir yıl sonra başlayan 1. Körfez savaşı için Güneydoğu’ya yapılacak asker sevkıyatı  için hazırlanan malzemelerin  yetersizliği de olayın ekstrasıydı.

 30’ lu yıllarda yapılmış karakollarda, tek ağır silah gece görüş cihazı ile karakolun emniyetini sağlanmaya çalışıyordu. Bir dürbün sabaha kadar karakol çevresinde  dolandırılacak ve oluşabilecek olumsuzluğu  görüp karakol personelini uyaracak.  Dürbünün yıldız ışığında görüntü aldığı mesafe 100 metre. Kitabında 200 metre yazmasına karşın kullanıcıları o mesafede herhangi bir şey göremezdi, görecekleri mesafede tehlike oluşmuşsa  ipler çoktan kopmuş olacaktı.  Karakolun sorumluluk sahasında sık olayların yaşanması üzerine  bölük komutanı sadece onlara verilen, lazer hedef işaretçi ve maskeye bağlı dürbününü  bir  karakola  teslim ettiğinde, personel  güçleri  arttığı hissine kapılarak sevinmişti.

95 yılında ilk gelen termal kamere ve mobil kara  radarından sonra her karakola termal kamera verilmeye başlandığında, her timin artık elinde bir gece görüş cihazı  görülmeye başlanmıştı. Doğal olarak arazide sadece duyu organları ile tespite son verilmiş ve birkaç saat öncesinden hazırlık yapılabilecek duruma geçilmişti. Yaya intikallerde ön alıcı sistemler timlerde mevcut olduğundan daha sorunsuz intikaller yapılmaya başlanmıştı.

Eksik kalan bazı noktalar hızla devlet tarafından giderilirken, baskına uğrayan karakolların yenilenmesi en çok o bölgede çıkarları olan örgütün tepkisiyle karşılaşmış ve halk yeni karakolların yapılmaması yönünde  karşı harekete geçirilmişti. 2000’ li yıllara gelindiğinde ise bu çalışmaların yanında büyük ölçüde ordunun yapısında düzenlenmeye gidilmiş. Tüm ihtiyaçları artık yedeklenerek sağlanmaya başlanmıştı.

Günümüzde artık cephe savaşları kalmadı, doğal olarak bütün taktiksel yaklaşımlar sadece kazanmak üzerine kurulmuştur.  Teknoloji ile  ordular hedef ülkeye sokulmadan , ordunun önü açılmakta , bunun içinde teknolojik desteğin yanında  halklar  kullanılmaktadır. Devletler halk hareketleri ve ekonomik çöküntüler  ile zayıflatılarak elde edilmektedir. O nedenle ülke içinde birliğin sağlanması adına  devletin çalışmalar yapması gerekmektedir. Zaman ayrılıkların değil, birlikte hareket etme zamanıdır. Bu nedenle  tüm toplumun barışdırılıp, kardeşçe bir arada yaşatılması  için bir seferberlik başlatılması gerekmektedir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bayram Ocak Arşivi

ALGI

24 Kasım 2019 Pazar 10:30

TBMM

05 Ekim 2019 Cumartesi 11:50

KUKLA

31 Ağustos 2019 Cumartesi 12:42
SON YAZILAR