GİZLİ ZAM YOK DEDİLER

GİZLİ ZAM YOK DEDİLER
EMO Samsun Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Özdağ gerçekleştirdiği basın açıklamasıyla...

EMO Genel Merkezi tarafından yapılan araştırma sayesinde Elektrik Faturalarında 2015 yılı için azaltılması gereken kayıp ve kaçak tutarının faturanın başka kalemine aktarıldığının tespit edildiğini belirtti.

Oda binasında yapmış olduğu basın açıklamasında Özdağ şunları söyledi ; ''Faturalara yansıtılan çıplak elektrik bedeli de düşerken dağıtım bedelinin yüzde 29.6 oranında zamlandı, sadece mesken abonelerinden yıllık 687 milyon lirayı aşkın bir kaynağın faturadaki bu oyunla özel dağıtım şirketlerine aktarıldı.
Yüksek elektrik faturaları ile zor duruma düşen yurttaşların, Ocak 2015`den itibaren yürürlüğe sokulan tarife ile de gizli zamma maruz bırakıldığı belirlenmiştir. Dağıtım şirketlerine 2014 yılındaki kadar hedef kayıp ve kaçak bedel aktarımının aynen devam etmesi için; 2015 yılında azaltılması gereken kayıp ve kaçak bedel tutarı faturanın başka kalemine aktarılmıştır. Faturalardan çıkarılması gereken kayıp ve kaçak bedellerinin "dağıtım bedeli" içine giydirme yöntemine başvurulmuştur. 
DAĞITIM BEDELİNE %29,6 ZAM 
Faturalardaki kayıp ve kaçak bedelini dağıtım bedeline giydirme oyunu sonucunda dağıtım şirketlerinin, mesken kullanıcılarından tahsil ettikleri dağıtım bedeli, Ocak 2015`te Aralık 2014`e göre yüzde 29.6 oranında zamlandırılmıştır. Kullanılan kilovat saat başına 2.86 kuruş olarak mesken kullanıcılarından tahsil edilen dağıtım bedeli 3.71 kuruşa çıkartılarak %30 zamlandırılmıştır. Böylece 230 kilovat saatlik asgari bir ailenin elektrik tüketimi nedeniyle dağıtım şirketlerine ödenen dağıtım bedeli 6.6 TL`den 8.5 TL`ye çıkmıştır.Toplamda tüketicilerin faturalarında değişiklik yapılmamasına rağmen, dağıtım şirketlerine kaynak aktarımı için muhasebe oyunları yapılmıştır. Kayıp ve kaçak hedef oranları doğrultusunda faturalarda azaltılan kayıp ve kaçak bedeli, yine faturadaki dağıtım bedeline kaydırılarak, kayıp ve kaçak oranlarını indirseler de indirmeseler de şirketlerin aynı paraları faturalardan tahsil etmesine olanak sağlanmaktadır.

SAYAÇ OKUMA BEDELİNE %9,6 Zam

Kağıt üzerinde ayrılmış olsalar da aynı şirketlerin sahip olduğu perakende hizmeti kapsamında, sayaç okuma başına tahsil edilen sayaç okuma bedelleri de yüzde 9.6 zamlandırılmıştır.Elektrik ucuzlamış, haberimiz yok. EPDK`nın onayladığı 2015 Ocak tarifesi bir önceki tarife ile karşılaştırıldığında çarpıcı bir diğer sonuç ise aslında dağıtım şirketlerinin satın aldıkları elektrik için ödemek zorunda kaldıkları tutarın azaldığı gerçeğidir. Faturalara yansıtılan çıplak elektrik bedeli kilovat saat başına 21.81 kuruştan 21.67 kuruşa düşmüştür. Küçük de olsa bu indirim de dağıtım bedeli içine giydirilerek abonelere yansıtılmadan buharlaştırılmıştır. Özelleştirmelerin ardından elektrik kullanıcılarına sunulan dünya, hile ve hülleden ibaret kalem oyunlarıdır. Bu oyunlara karşı, elektrik kullanıcılarını koruyacak bir yapı bulunmadığı gibi, hakkını yargıda arayan kullanıcılar bile iktidarın yasa değişiklikleriyle yine mağdur edilmektedirler. Dağıtım kurumları bir an evvel özerk şekilde kamu yararına çalışacak yapılanmalar olarak işletilmek üzere kamuya devredilmelidir'' dedi.
KEMAL KAYA  

 

 

 

 


 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum