• BIST 89.113
  • Altın 146,730
  • Dolar 3,6439
  • Euro 3,9308
  • Samsun 15 °C
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 18 °C
  • ŞEHZADELER'DEN TERMESPOR'A MORAL YEMEĞİ
  • SAMSUNSPOR KALDIĞI YERDEN
  • HOCAOĞLU,’HEDEFİMİZ 4’TE 4’
  • ŞEHZADELER'DEN TERMESPOR'A MORAL YEMEĞİ
  • SAMSUNSPOR KALDIĞI YERDEN
  • HOCAOĞLU,’HEDEFİMİZ 4’TE 4’

GIDA MADDELERİ ANALİZDEN GEÇİRİLİYOR

GIDA MADDELERİ ANALİZDEN GEÇİRİLİYOR
Samsun'da 2 bin 628 gıdaya analiz

SAMSUN Ticaret Borsası bünyesinde bulunan Gıda Kontrol Laboratuvarı’nda tahıldan, baharat ve kuruyemişe kadar birçok gıdada analiz yapılıyor. Borsa Başkanı Sinan Çakır, “Geçen yıl 2 bin 628 analiz gerçekleştirdik. Türk Akreditasyon Kurumu'nda (Türkak) akredite olan laboratuvarımız verdiği hizmet kalitesini arttırmak ve analiz çeşitliliğini genişletmek için aralıksız çalışıyor" dedi.

Samsun Ticaret Borsası bünyesinde 2003 yılında hizmete sokulan ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından denetlenen Samsun Ticaret Borsası Özel Gıda Kontrol Laboratuvarı’nda, uluslararası geçerliliği olan analizler yapılıyor. Aflatoksin, Okratoksin A gibi mikotoksinlerden kurşun ve kadmiyum gibi ağır metallere, rutubet, protein ve kül gibi temel kimyasal analizlerde verilen sonuçların, uluslararası geçerlilik taşıdığı belirtildi.Halkın tüketimine sağlıklı gıdaların sunulması için katkıda bulunduklarını dile getiren Samsun Ticaret Borsası Genel Sekreteri ve Laboratuvar Genel Müdürü Ahmet Aliyazıcı, 2014 yılında 2 bin 777 analiz, geçen yıl ise 2 bin 628 analiz gerçekleştirdiklerini söyledi. Aliyazıcı, bunun da yüzde 73.6’sını küflerin ürettiği zehirli ve kanserojen maddeler olan mikotoksin analizlerinin oluşturduğunu vurgulayarak, “Bu yılda analiz sayısının 3 bine yaklaşacağını tahmin ediyoruz. İthalat ve ihracatçımızın yanı sıra özel talepleri de karşılıyoruz. Analizler ile kontrolü yapılan, zehirli, kanserojen madde taşıdığı tespit edilen gıdalar tüketime sunulmuyor” dedi.Samsun Ticaret Borsası Başkanı Sinan Çakır, geçen yıl 2 bin 628 analiz gerçekleştirdiklerini hatırlatarak, "Türkak'da akredite olan laboratuvarımız verdiği hizmet kalitesini arttırmak ve analiz çeşitliliğini genişletmek için aralıksız çalışıyor" diye konuştu.Ayrıca, doğada yaygın halde bulunan ve 200’den fazla çeşidi olan küflerin ürettiği zehirli, kanserojen mikotoksinlerin uygun sıcaklık ve nemde ortaya çıktığı, 300 dereceye varan yüksek sıcaklığa kadar dayanabildiği ifade edildi. Değişik formlarda olan mikotoksinlerin tahıl, bakliyat, meyve suyu, bira, kahve çekirdeği, baharat ve kuruyemişler de bulunabiliyor. Gıda ve yem üzerinde gözle görünür halde küf bulunmaması da mikotoksin bulunmadığı anlamına gelmediği, o nedenle tüketicilerin korunması amacıyla ithalat, ihracat ve rutin kontroller esnasında numuneler alınarak laboratuvarlarda analizler yapıldığı zararlı olabilecek miktarda mikotoksin içeren gıda ve yemlerin tüketime sunulmadığı kaydedildi.Emrah Şahin

  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • İç Sularda Av Yasağı Başlıyor29 Mart 2017 Çarşamba 11:04
  • Tartıştığı anne ve babasını bıçakladı29 Mart 2017 Çarşamba 11:03
  • Samsun'da ev kurşunlama iddiası29 Mart 2017 Çarşamba 11:03
  • Garip Yıldırım vefat etti29 Mart 2017 Çarşamba 10:49
  • Şehir Plancı adayları Samsun TSO’da29 Mart 2017 Çarşamba 10:13
  • Kaymakam Gökpınar'dan Kavak OSB'ye ziyaret29 Mart 2017 Çarşamba 10:11
  • Kavak HEM'den iş güvenliği kursu29 Mart 2017 Çarşamba 10:10
  • Samsun'da toplu açılış töreni29 Mart 2017 Çarşamba 10:00
  • Erhan Usta; Kuvvetler Ayrılığı Güvence Altına Alındı29 Mart 2017 Çarşamba 09:27
  • 'TÜRKİYE HIZINA HIZ KATACAK'29 Mart 2017 Çarşamba 09:27
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2007 DENGE GAZETESİ | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0362 420 04 28 | Faks : 0362 431 55 53 | Haber Scripti: CM Bilişim