Geri sayım başladı!

Geri sayım başladı!
TÜPRAŞ'ta dünya devler ligine girme heyecanı

TÜPRAŞ'ın İzmit Rafinerisi'nin yanında, Türkiye'de bugüne kadar tek kalemde yapılmış yatırım olan 2.7 milyar dolarlık fueloil dönüşüm projesinin devreye alınması için geri sayım başladı.

15 Eylül'de deneme üretimi için 'Flare' olarak adlandırılan ve rafinerilerin sembolü olan bacası ateşlenen, ayrıca yatırım miktarı da 2.7 milyar doları da aşarak 3 milyar doları bulan proje devreye girdiğinde, Tüpraş'ün tüm rafinerileri yüzde 100 kapasiteye ulaşacak, İzmit Rafinerisi de Dünya'da ilk saralardaki yerini almış olacak.

BÜYÜK HEYECAN

Türkiye'nin öncü, Avrupa'nın 7'nci dünya'nın 28'inci büyük rafineri şirketi olan ve bugünlerde 31'inci kuruluş yıldönümünü kutlayan Tüpraş'ta deneme üretiminin sonucu heyecanla bekleniyor.. Montaj çalışmaları tamamlandıktan sonra 15 Eylül'de flaresi ateşlenerek deneme üretimine geçen, deneme üretimi nedeniyle de Tüpraş yolu üzerindeki otomatik geri sayım da durdurulan Tüpraş'ta herkes büyük bir heyecan içinde büyük günü bekliyor. Tüpraş'ın kuruluşulunun 31'inci yıldönümü etkinliklerinde açıklama yapan Tüpraş Genel Müdürü Yavuz Erkut, şöyle dedi:

"Yeni yaşımıza yepyeni bir Tüpraş ile başlangıç yapacağız. Dönüşümde İzmit Rafinerisi'ni dünyada ilk sıralara taşıyacak Fuel Oil Dönüşüm Projesi'nde artık son dönemece giriyoruz."

Koç Grubu'nun, Tüpraş çalışanlarına güvenerek, inanarak rafinericilik tarihinin tek kalemde en büyük yatırımını gerçekleştirdiğini, 690 günden bu yana geri sayımda olan çalışma takviminin 8 gün kala durdurularak test çalışmalarına başlandığını ilan ettiklerini hatırlatan Erkut, şöyle devam etti:

"Yeni ünitelerimizi önümüzdeki günlerde kazasız, kayıpsız, en güvenli şekilde birer birer devreye alacağımıza inanıyorum. Fuel Oil Dönüşüm tesisimizin devreye girmesi ile hedefimiz 'Tek Tüpraş' olarak rafinerilerimizi yüzde 100 kapasiteye çıkarmak. Bunun için yılda 8 milyon ton ara ürün ve ürünü rafinerilerimiz arasında taşıyacağız. Koç Topluluğu olarak, zorlu piyasa koşullarına karşın ülkemizin geleceği ve potansiyeline olan inancımız, yatırımlarımıza hız kesmeden devam ediyor, tarihimizin en büyük organik yatırım döneminden geçiyoruz. Bu yılın ilk 9 ayında gerçekleştirdiğimiz yatırım miktarı 5 Milyar TL'ye ulaştı. 2011-13 yıllarında toplam 11.1 milyar TL tutarındaki kombine yatırımlar sürdürülürken, finansman gideri dahil tutarı 3 milyar dolara ulaşan fuel- oil dönüşüm projesinde test aşamalarını başarıyla gerçekleştirmeniz çok önemli. Artık test aşamasının gerçekleştirildiği tesisin üretime geçmesine sayılı günler kaldı."

DİĞER RAFİNERİLER DE YÜZDE 100 KAPASİTEYE ULAŞACAK

Kesin tarih açıklanmamakla birlikte, Aralık ayı içinde büyük bir törenle açılışı yapılacak olan fuel oil dönüşüm projesi devreye girdiğinde, Tüpraş'ın diğer rafinerileri tam kapasite çalışabilecek. Türkiye'nin halen ithal ettiği dizel ihtiyacının önemli kısmı yerli üretimle karşılanabileceği belirtildi. Tüpraş'ın 4 rafinerisinde üretilen yaklaşık 4.2 milyon ton siyah ürün işlenerek, 2.9 milyon tonu motorin olmak üzere 3.5 milyon ton değerli beyaz ürün, 700 bin ton petrol koku üretilecek. (DHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.