GENÇLER 'DAMLA PROJESİ' İLE GÖNÜLLERE DOKUNUYOR

GENÇLER 'DAMLA PROJESİ' İLE GÖNÜLLERE DOKUNUYOR
Geçtiğimiz yıl büyük ilgi gören Damla Projesi 2016 yılında 42 ilde 19 etkinlik yapılarak uygulanacak.

Her bir programda 40 katılımcı genç ile toplumun değişik kesimlerinden en az 4 bin kişiye ulaşılması planlanıyor. Ülkemiz üniversitelerinde okuyan yabancı öğrenciler ile Türk öğrencilerden oluşan gönüllü gençler, bir hafta boyunca hem çeşitli ziyaretlerde bulunarak yöre kültürünü ve halkını yakından tanıma fırsatı elde ediyor hem de bakım, boyama, temizlik, hediye dağıtımı gibi etkinliklere katılıyor.

Gençlere aktif olmaları için çağrıda bulunan Bakan Çağatay Kılıç, “Sizlerden özellikle rica ediyorum. Gönüllülük faaliyetlerinde bulunun. Gençlik merkezlerimizdeki, kamplarımızdaki çalışmaları takip edin. Merkezlerimize üye olun. Gidin oradaki kardeşlerimizle sohbet edin. Kurslara katılın. Sportif, sosyal  anlamdaki imkanları sonuna kadar kullanın. Ülkemizin birliğine, beraberliğine sizler katkı vereceksiniz” dedi.

Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından 2 yıl önce hayata geçirilen 'Damla Projesi' büyük ilgi görüyor. Ülkemiz üniversitelerinde okuyan yabancı öğrenciler ile Türk öğrencilerden oluşan gençler, gönüllülük esasına göre gittikleri illerde çeşitli ziyaretlerde bulunarak etkinliklere katılıyorlar. Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, sosyal sorumluluk projesi olan Damla Projesi’nin hem kültürlerin kaynaşmasına hem de birlik ve beraberliğin teminine katkı sağladığını söyledi.

Gençlik ve Spor Bakanlığı Proje ve Koordinasyon Genel Müdürlüğü tarafından uygulamaya konulan 'Damla Projesi' ile yerli ve yabancı üniversiteli gençler, gittikleri şehrin kültürünü ve yöre halkını yakından tanıma fırsatı buluyor. 'Damla Projesi' gençlerin maddi karşılık beklemeden, ailesi ya da yakın çevresi dışındaki bireylerin yaşam kalitesini artırmak için bir toplumsal girişime destek olmalarını sağlamak amacıyla 2014 yılında başlatıldı. Projeyle Türkiye’nin dört bir yanında yaşayan gençler ve farklı ülkelerden gelen yabancı üniversite öğrencileri bir araya gelerek gittikleri illerde çeşitli gönüllülük faaliyetlerinde bulunuyor. Proje kapsamında okul, aile, kurum, yetimhane, huzurevi ve engelli dernekleri gibi çeşitli yerler ziyaret ediliyor, çevre temizliği, fidan dikimi, boyama vb. aktiviteler yapılıyor.

“Gönüllü gençler, illerde çeşitli etkinliklerde bulunuyor”

Genç nüfusun daha fazla gönüllülük faaliyetlerine katılımının sağlanması, serbest zamanın etkin değerlendirilmesi için Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından www.gencgonulluler.gov.tr adında bir internet sitesi kuruldu. İnternet sitesi aracılığıyla gönüllü olmak için başvuran gençler, alanında uzman kişiler tarafından gönüllülük, insan sevgisi, iyilik, empati, fedakarlık, sürdürülebilirlik, çevre ve gençlik eğitimi gibi çeşitli konularda eğitime tabi tutuluyorlar. Gençlere ayrıca gidecekleri ilin ve yörenin kültürel yapısı ve hakkında bilgiler veriliyor. Eğitimlerin bitiminde ise gençler, görevli ve sosyologlarla birlikte proje illerine hareket ediyorlar. Gönüllü gençler, bir hafta boyunca hem çeşitli ziyaretlerde bulunarak yöre kültürünü ve halkını yakından tanıma fırsatı elde ediyor hem de bakım, boyama, çevre temizliği, hediye dağıtımı gibi etkinliklere katılıyor.

“Damla Projesi bu yıl 42 ilde uygulanacak”

'Damla Projesi'nin ilk ayağı 2014 yılında 80 gönüllü gencin katılımı ile Rize ve Şanlıurfa'da yapıldı. Geçtiğimiz yıl Ankara, Hatay, Sinop, Kahramanmaraş, Gümüşhane’de gerçekleştirilen projeye 224 gönüllü genç katıldı. Büyük ilgi gören Damla Projesi bu yıl 42 ilde 19 programla uygulanacak. Her bir programda 40 katılımcı genç ile toplumun değişik kesimlerinden en az 4 bin kişiye ulaşılması planlanıyor.

-“Damla Projesi küçük damlaların bir okyanus oluşturmasıdır”

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Damla Projesi'nin hem kültürlerin kaynaşmasına hem de birlik ve beraberliğin teminine katkı sağladığını belirterek, “Damla Projesi gerçekten adından da anlaşıldığı gibi küçük damlaların bir okyanus oluşturmasıdır. Ülkemiz üniversitelerinde öğrenim gören yabancı gençlerin de katılımcı olarak yer aldığı bu proje ile, herhangi bir beklenti içinde olmadan, farklı illerdeki bireylerin yaşam kalitesini artırmak veya toplumun yararına olan bir hedefe ulaşmak için gençlerin gönüllü olarak toplumsal girişime destek vermelerini sağlamak amaçlanmaktadır.” dedi.

-“Projeye katılan yabancı gençler, aynı zamanda birer turizm elçimiz oluyor”

Damla projesinde yer alan tüm gençlerin aynı zamanda birer elçi görevi taşıdığını ifade eden Bakan Çağatay Kılıç, “Bu proje ile hem ülkemiz üniversitelerinde okuyan yabancı öğrenciler hem de Türk öğrencilerimiz gittikleri illerdeki bölge halkıyla dayanışma içerisinde bir dizi faaliyet gerçekleştiriyor. Bu faaliyetler ile gençlerimiz bölge halkıyla bütünleşmiş oluyor ve yöre kültürünü yakından tanıma fırsatı elde ediyor. Ülkemiz üniversitelerinde okuyan yabancı gençler de bu projeye gönüllü olarak katılabiliyor. Bizim bazı ülkelerle eskiden beri gönül dostluğumuz, bağımız var. Dolayısıyla bunların aktif hale getirilmesi bizler açısından önem arz ediyor. Buraya gelen gençlerimiz, kendi ülkelerinde ve kendi memleketlerinde etkinlikte bulundukları yeri anlatırken aynı zamanda birer gönül elçimiz, turizm elçimiz oluyor. Kültürlerin kaynaşma ve dayanışmasına, hem birlik ve beraberliğin teminine, farklı coğrafyaların gelenek, göreneklerinin yanı sıra tabii ve kültürel güzelliklerinin de tanıtılmasına vesile olması bakımından bu projeyi çok önemsiyoruz” diye konuştu.  

-“Gençler, bir talep gelmesini beklemeyin kendiniz harekete geçin”

Bakan Çağatay Kılıç, gençlere aktif olmaları yönünde çağrıda bulunarak, “Sizlerden özellikle rica ediyorum. Beklemeyin, bir talep gelmesini beklemeyin, kendiniz harekete geçin. Gönüllülük faaliyetlerinde bulunun. Gençlik merkezlerimizdeki, kamplarımızdaki çalışmaları takip edin. Merkezlerimize üye olun. Gidin oradaki kardeşlerimizle sohbet edin. Kurslara katılın. Sportif, sosyal  anlamdaki imkanları sonuna kadar kullanın. Buralarda birbirinizle tanışarak, kaynaşarak, sosyal aktivite yaparak kendinizi geliştirebilirsiniz. Sayın Cumhurbaşkanımızın bizlere vermiş olduğu talimatlar açıktır. Milletimiz, gençlerimiz, evlatlarımız için kaybedecek bir saniyemiz dahi yoktur. Ülkemizin kardeşliğine, birliğine, beraberliğine sizler katkı vereceksiniz” İfadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.