Genç patronlardan genç işsizlik uyarısı

Genç patronlardan genç işsizlik uyarısı
Ege Genç İşadamları Derneği (EGİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Seda Kaya, Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre genç nüfusta işsizlik oranının yüzde 19.7' e ulaştığını hatırlattı, hükümetin artan genç işsizliğe karşı özel tedbirler uygulaması gerektiğini

Her 10 kişiden üçünün işsiz, her 4 işsizden birinin üniversite mezunu olduğunun altını çizen Seda Kaya, Türkiye'nin ekonomik büyümesindeki yavaşlamasının en büyük etkiyi istihdam piyasasına yaptığına dikkat çekti. Kaya, “Gençlerin işgücüne katılımındaki düşüklük, eğitimden işgücü piyasasına geçişte yaşanan sıkıntılar, işsizlik oranlarının yüksek olması en büyük ekonomik ve toplumsal sorunu yaratmakta. Son altı ayda 500 bin artış gösteren işsizlik rakamları 3 milyonu bulmuştur. İşsiz her 4 kişiden biri üniversite mezunu olup her 10 kişiden 3'ü de işsizdir. Bu rakamların toplumsal sorunlara zemin hazırlamaması için hükümetin işsizliğe yönelik istihdamı arttırıcı acil eylem planı hazırlaması gerekmektedir. Günümüzde işsizlik olgusu, gelişmişlik seviyesi ne olursa olsun, birçok toplumun en önemli ortak sorunu haline gelmiştir" dedi.

İşsizliğin sosyal bir problem olarak da toplumun önünde durduğunu belirten Seda Kaya, "Gelecekte gençlerimiz açısından sosyal bir travmanın önlenmesi için acil eylem planı hazırlanması gerektiğine dikkat çekmekteyiz. Ülke kalkınmasının dinamik gücünü oluşturan gençlerin istihdamındaki bu açmaz üzerinde acilen durulması gereken bir sorundur. Türkiye gibi dünyanın en büyük 20 ekonomisi arasında yer alan ve 2023 yılında ihracat ve GSMH açısından kendisine büyük hedefler koyan bir ekonomide bu istihdam verileri çok umut vermemektedir. Yeni istihdam alanları açmanın yolu yeni ve üretken yatırımların artmasıdır. Bu da iş dünyasının ve yatırımcıların işidir. Ancak, iş dünyasının yatırım iştahını artıracak olumlu konjonktür koşullarını ve uygun yatırım ortamını yaratmak da devletin görevidir" dedi.  (DHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.