GENÇ GİRİŞİMCİLER PANELİ'NDE KONUŞTU

GENÇ GİRİŞİMCİLER PANELİ'NDE KONUŞTU
Her kriz kendi içinde birçok fırsatı doğurur

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, dünyanın çok kritik bir dönemden geçtiğini belirterek, "Dünya çok büyük krizlerin içinde ve daha büyüklere gebe bir süreçten geçiyor. Meseleye, 'Kriz eşittir fırsat' felsefesinden baktığımızda, her kriz kendi içinde birçok fırsatı doğurur. Girişimcilik ruhu ve uygulaması eğer fırsatları değerlendirmek, oluşan alanları doğru şekilde kullanmak ve netice almaksa, aslında bugün çok doğru bir dönemden geçiyoruz" dedi.

Albayrak, bu yıl 6'ncısı gerçekleşen 'Geleceğin Gücü Girişimciler G3 Forumu' kapsamında düzenlenen 'Genç Girişimciler Paneli'ne konuşmacı olarak katıldı. Beşiktaş'taki Suada'da gerçekleşen panelde genç girişimcilerle bir araya gelen Berat Albayrak, Dünya Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ'ın moderatörlüğünde soruları yanıtladı.
Türkiye'de girişimcilik yapmak için uygun ortam olup olmadığı yönündeki soru üzerine Albayrak, bugün için bakıldığında dünyanın çok kritik bir dönemden geçtiğini, çok büyük krizlerin içinde olduğunu ve daha büyüklere gebe bir süreçten geçtiğini ifade etti.
Bakan Albayrak, " 'Kriz eşittir fırsat' felsefesinden baktığımızda meseleye, her kriz kendi içinde birçok fırsatı doğurur. Girişimcilik ruhu ve uygulaması eğer fırsatları değerlendirmek, oluşan alanları doğru şekilde kullanmak ve netice almaksa, aslında bugün çok doğru bir dönemden geçiyoruz" diye konuştu.
Son 15 yılda çok önemli gelişmeler yaşandığını dile getiren Albayrak, "Dünya ekosisteminde çok önemli kırılmalar ve kaymalar yaşandı. Bunu bir cümleyle özetlemek gerekirse, dünyadaki güç ve sermayenin, zenginliğin her geçen gün Doğu'ya kaydığı bir süreçten geçiyoruz. Gelecek 10 yıl boyunca bu coğrafya üzerinde gelişmekte olan yeni pazarlar çerçevesi içerisinde çok ciddi fırsatlar var. 10 yıl içinde sadece Çin ve Hindistan'ın toplam Gayri Safi Milli Hasılası'nın (GSMH) büyük ihtimalle G7 ülkelerinin tamamını geçecek" diye konuştu.
"SON 100 YILIN EN KRİTİK NESLİ"
Dünyadaki ticaretin, pazarın, ekosistemin ve düşünce yapısının değiştiğini, belirten Bakan Albayrak, "Her geçen gün daha büyük açılımlar ortaya çıkacak. Şu anki girişimci nesil, son 100 yılın en kritik nesli. 100 yıllık yeni bir kırılmanın tam eşiğinde müthiş fırsatlara gebe bir ekosistemle karşı karşıyasınız. Bu fırsatlar iyi değerlendirilmelidir. Bu süreci güçlü, dinamik, birlik ve beraberlik içinde dirençli bir şekilde yönetip atlatanlar da en kazançlı çıkan ülkeler olacak" ifadelerini kullandı.
Enerji alanında girişimcilerin neler yapabileceğiyle ilgili bir soru üzerine Berat Albayrak, Türkiye'nin petrol ve gazda yüzde 95'in üzerinde dışarıya bağımlı olduğunu, bu çerçevede kaynak zenginliği veya alternatif enerji kaynaklarının önünü açıcı projelerin desteklenmesi gibi bir çok stratejiyi uygulaması gerektiğini belirtti.
"ARAMACILIĞI GELİŞTİRMEYE BAŞLADIK"
Bu konuda bakanlık olarak hızlı ve dinamik bir süreç başlattıklarını kaydeden Albayrak, "Bizim enerji maliyetlerini düşürme ve alternatif enerji noktasında yeni bir stratejimiz var. Yerli ve yenilenebilir dedik. Dünyayı en az kirleten, emisyon açısından sıkıntı oluşturan ülkelerden biri olarak ithalata enerji açısından bu kadar bağlıyken yerli kaynaklarımızı da kullanacağız. Bunun içinde güneş ve rüzgar varsa kömür ve alternatif enerji kaynakları olmak zorunda. Buna bağlı olarak aramacılığı geliştirmeye başladık. Aramacılık, keşif ve sondaj noktasında ne kadar çok keşif ve aramacılık yaparsanız o kadar çok kaynak bulursunuz" diye konuştu.
GENÇ GİRİŞİMCİLERE TAVSİYELER
Berat Albayrak, konuşmasının sonunda genç girişimcilere tavsiyelerde bulundu. Yeni nesil girişimcilerden özgün ve özgüvenli olmasını isteyen Albayrak, "Cesur olacağız ama maceraperest olmayacağız. Disiplinli olacağız ancak 'kontrol freek' olmayacağız. Günün koşullarına ayak uydururken insanı unutmayacağız. Hele de iş hayatındaki ahlaki melekeleri kesinlikle unutmayacağız. Azimli olacağız ancak hırslı olmayacağız. Hiçbir düşünceye statükocu yaklaşmamak lazım. Bunun için duyarlı, teyakkuz halinde kendini geliştiren doğru bilgiye ulaşmak için yoğun bir şekilde okuyan araştıran girişimci neslimizin olması lazım" şeklinde konuştu.
HİSARCIKLIOĞLU: "HAYAL ETMEKTEN KESİNLİKLE KORKMAYIN"
Panelde Bakan Albayrak'ın yanı sıra bir diğer konuşmacı TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'ydu. Hisarcıklıoğlu da konuşmasında yaptığı tavsiyelerle genç girişimcilerden öncelikle hayal kurmalarını istedi. Hisarcıklıoğlu, "Hayal etmekten kesinlikle korkmamak lazım. En özgür olduğumuz şey hayallerimiz. Hayallerin içinden birkaç tanesini hedef haline getirmeniz lazım. Hedefi oluşturamazsak sonuca varamıyoruz. Ayrıca çok çalışmak lazım. Yatarak bir başarının gelme şansı yoktur. Ayrıca girişimcilikte cesur olmakta gerekir. Önemli bir başka konu ise pes etmemektir" dedi.
BAKAN ALBAYRAK VE HİSARCIKLIOĞLU'NDAN YARDIM
Konuşmaların ardından Bakan Berat Albayrak ile TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, genç girişimcilerle sahnede günün anısına hatıra fotoğrafı çektirdi. Bu sırada sahneye çıkan genç bir kadın, ayağı takılınca yere düştü. Bakan Albayrak ve Hisarcıklıoğlu, genç kadını kolundan tutarak yerden kalkmasına yardımcı oldu. Daha sonra Bakan Albayrak kısa bir süre genç girişimci ile sohbet etti. (DHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.