GELECEK HAYALİ...

İnsanların, geleceğini hesap etmesi ve buna göre planlar yapmaları beşeri bir duygudur. Peygamberimiz; “ademoğlunun bir vadi dolusu altını olsa, bir vadi dolusu daha ister, o da olsa bir vadi dolusu daha ister, ta ki onun gözünü kara toprak doyurur”  buyurmuştur. Bu Peygamberi mesaj da, insanoğlunun gelecek için plan ve program yaptığını anlatmaya yetecektir.  Esl olan, gelecekle ilgili plan ve programlar yaparken, hayallerin şekillenmesini hangi değerler belirleyecektir.
      Dünyanın oyun ve eğlenceden ibaret olduğunu ilan eden Yüce Kur’anın bu beyanı dikkate alındığında, Müslümanın hayatını dünyevi unsurların şekillendirmemesi gerekir. Mal-mülk, çoluk-çocuk, eş ve evlatlar fitnedir buyuran Allah c.c.ın bu mesajı dikkate alındığında, bunların da hayatın akışını  belirlememesi gerekir.
      Peki ! insanın istikbalini neler şekillendirecektir ? Gelecek hayallerine ulaşması için insan ne yapacak, daha önemlisi de kurduğu hayallerin kodları nasıl olacak ? Hayal kuracak ki plân yapabilsin, plân yapacak ki isabetli sonuçlar elde edibilsin.  Öyleyse,  insan bu süreçte neleri ön plana alacak ve nelere dikkat edecektir  ?
      Allah c.c. yaratmış olduğu kullarının acziyet ve zaafiyetlerini bildiği içindir ki, insanoğlunun doğru hareket etmesini sağlayacak ve nasıl bir hayat yaşaması gerektiğini belirtecek ilahi bilgiler göndermiş, bunları anlatacak ve gösterecek elçileri de görevlendirmiştir.
      İnsanoğlu, hayatını iman ve Kur’an üzere şekillendirecektir. İstikbalinin kodlarını bu değerler üzerine kuracaktır. Planlarını bu tür hayaller üzerine inşa edecektir.
      İnsan; kendisini yaratan, yaşatan ve rızıklandıran Allah c.c.’a inanacak, gönderdiği ilahi bilgiler manzumesi olan Kur’ani hakikatleri hayatının kılavuzu haline getirecektir. İstikrarlı bir istikbal ancak böyle sağlanır. Güzel bir gelecek ancak böyle yaşanır. Yanlışsız planlar ancak böyle hayal edilir. 
       Yapılan plan ve programların her hangi bir olumsuzluğa uğramadan gerçekleştirilmesi, istikrarlı bir gidiş olarak tarif edilir. Böyle bir sürecin sağlanabilmesi, bu süreç için düşünülen yol haritasının, yapılan plan ve programların fıtrata uygun olmasıyla elde edilir. Fıtratın ihtiyacını bilen Allah c.c’ın ilahi bilgisi doğrultusunda hareket etmek; isabetli sonuçların ortaya çıkmasını sağlayacaktır. Bu da, istikrarlı bir yaşamdır.
      Son zamanlarda çok sıkça duyduğumuz istiklal, istikbal ve istikrar, birbirlerini tamamlayan hususiyetlerdir. Bunların başarıyla hayata yansıtılması imani ve Kur'ani değerlerle gerçekleşir. Ayrıca bu değerler güzel bir hayatın da güne, sokağa ve topluma yansımasıdır. 
        İstiklal; tam bağımsızlıktır. Bağımsızlık; geleceğin, yani istiklalin garantisidir. Garantili bir gelecek için takip edilen süreçte, istikralı bir gidiş temin edilebilirse, bireysel ve toplumsal, huzur ve mutluluk inşa edilmiş olur.
      İstiklal, kulluğun özüdür. Kula kul olmak  değil, Yaratana kulluk etmektir. İstikbal, güzel bir gelecek, mutlu ve huzurlu bir yaşamdır. Allah c.c.’ın istediği de budur. İstikrar, güvenli ve endişesiz bir hayat yaşamaktır ki malın, canın, aklın, dinin ve ırzın garantide olması demektir. İslam dinine göre bu beş unsurun korunmasını farz kılınmıştır.
      Öyleyse ! İstiklal de, İstikbal de, İstikrar da, Allah c.c’ın ilahi bilgilerle bildirdiği, elçileri ile öğrettiği gibi bir hayat yaşamakla elde edilmiş olur. Bunun plan ve programını Allah c.c. göndermiştir. Kur’ani bir yol haritası, Peygamberi bir yaşam tarzı; güzel, mutlu ve huzurlu hayatın kodlarıdır. 
      Gelecek hayalleri bu değerler üzerine kurulmalı, planlar bu gerçekler üzerinden yapılmalı, günlük hayat belirtilen kodlar üzerinden yaşanmalıdır. 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Sami Kesmen Arşivi
SON YAZILAR