• BIST 105.268
  • Altın 163,659
  • Dolar 3,9681
  • Euro 4,6634
  • Samsun 3 °C
  • Ankara -3 °C
  • İstanbul 10 °C
  • 'SORUN KALMADI KENDİMİ İYİ HİSSEDİYORUM'
  • 4 FUTBOLCU TAKIMDAN AYRI ÇALIŞTI
  • Hedef 3 Puan
  • 'SORUN KALMADI KENDİMİ İYİ HİSSEDİYORUM'
  • 4 FUTBOLCU TAKIMDAN AYRI ÇALIŞTI
  • Hedef 3 Puan

Geleceğinize Tuz Ekmeyin !

Geleceğinize Tuz Ekmeyin !
Aşırı tuz tüketimi sağlıksız bir geleceğin kapılarını aralıyor.

 Başta hipertansiyon olmak üzere kalp-damar hastalıklarının da tetikleyicisi olan yüksek miktarda tuz tüketimi, böbrekler de dâhil birçok organda hasara neden olabiliyor. Ülkemizdeki tuz tüketiminin Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) belirlediği oranın yaklaşık 3 katı olduğuna dikkat çeken Sodexo Entegre Hizmet Yönetimi Uzman Diyetisyeni Sibel Mumcu “Sofradaki küçük alışkanlıklarla başlayan fazla tuz tüketimi; hipertansiyon, osteoporoz, göz rahatsızlıkları, böbrek ve kalp damar hastalıkları gibi birçok sağlık sorununa neden olabiliyor” diyor.

Yapısındaki sodyum ile vücutta elektrolit ve sıvı dengesinin sağlanmasında etkin rol oynayan tuz, yüksek miktarlarda tüketildiğinde vücutta ağır hasarlara neden olabiliyor. Aşırı tuz tüketiminin vücutta oluşturduğu ödemle birlikte hipertansiyona, inmelere, böbrek, kalp ve göz hastalıklarına yol açtığını söyleyen Uzman Diyetisyen Sibel Mumcu “Tuzun vücutta meydana getirdiği tahribat, birbirini tetikleyerek domino taşı etkisi gösterebiliyor. Aşırı tuz tüketiminin yol açtığı hipertansiyon; diyaliz ihtiyacını ortaya çıkartabilecek böbrek hasarlarına ve yetmezliklerine neden olabileceği gibi, beyin damarlarına vereceği zararla konuşma bozukluğuna, beyin kanamasına hatta felçlere sebep olabiliyor” diyor. Hipertansiyonun tüm dünyadaki felçlerin yaklaşık yüzde 60’ından, kalp hastalıklarının ise yaklaşık yüzde 50’sinden sorumlu gösterildiğini belirten Mumcu “Tuz tüketimiyle yakından ilişkili olan hipertansiyondan korunmak ve sağlıklı bir geleceğe sahip olmak için şimdiden bir adım atın ve tuz tüketiminizi bugünden azaltın” diyor.

1 gram daha az tuz tüketin, kalp krizi riskini yüzde 3, felç riskini yüzde 5 azaltın!

Ülkemizdeki günlük tuz tüketiminin 15 gram ile Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) önerdiği tüketim miktarının üç katı olduğunu söyleyen Uzm. Diyetisyen Sibel Mumcu “Fazla tuz tüketiminin neden olduğu yüksek kan basıncı, ülkemizdeki ölümlerin en önemli nedeni olan kalp hastalıklarının başta gelen risk faktörünü oluşturmaktadır. Oysa tuzu 1 gram bile azaltmak kalp krizi riskini yüzde 3, felç riskini ise yüzde 5 oranında azaltabilir” diyor.

Tuzla gelen zararlardan küçük detaylarla korunun!

Tuz tüketiminin kontrol edilerek zararlarının en aza indirilebileceğini söyleyen Uzman Diyetisyen Sibel Mumcu, hastalıklardan korunmak için beslenme alışkanlığında yapılabilecek küçük alışkanlıkları sıralıyor:

Yemeklerinizi tuzla değil, taze baharatlarla tatlandırın. Maydanoz, kekik, fesleğen, dereotu ve nane gibi taze otlar yemeğinize tuzdan çok daha fazla lezzet katacaktır.
Tadına bakmadan yemeğinize tuz eklemeyin ve yemek masalarınızdaki tuzluklarla vedalaşın. Böylece tuz kullanımını yüzde 15 azaltabilirsiniz.
İşlenmiş ve tüketime hazır birçok üründe yüksek miktarda tuz bulunur. Bunu etiketlerde yazan sodyum miktarlarını inceleyerek hesaplayabilirsiniz. Etikette yazan sodyum miktarını 2,5 ile çarptığınızda içinde yer alan tuz miktarına ulaşabilir ve bu yöntemle o gıdadan ne kadar tuz aldığınızı bulabilirsiniz.
Zeytin, peynir ve turşu gibi tuz oranı yüksek olan gıdaları tüketmeden önce suda bekleterek tuz oranını azaltabilirsiniz.
Ve sofranızda tuz oranı düşük gıdalara; sebze, meyve, süt, yoğurt ve kuru baklagillere daha çok yer vererek sağlıklı yarınlara bugünden yatırım yapabilirsiniz.

  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • ORGAN BAĞIŞINA TAM DESTEK09 Kasım 2017 Perşembe 12:53
  • Lösemili Çocuklar Haftası08 Kasım 2017 Çarşamba 10:41
  • BÜYÜK ANADOLU'DAN KIZILAY ZİYARETİ03 Kasım 2017 Cuma 11:49
  • GÖZLÜK VE LENSTEN KURTULABİLİRSİNİZ02 Kasım 2017 Perşembe 13:48
  • STRESTEN UZAK DURUN26 Ekim 2017 Perşembe 11:40
  • SAĞLIĞINA KAVUŞTU25 Ekim 2017 Çarşamba 12:27
  • BÜYÜK ANADOLU MUHTARLARI UNUTMADI22 Ekim 2017 Pazar 13:24
  • Sağlık Bakanı Demircan Samsun'da 21 Ekim 2017 Cumartesi 13:09
  • MÜSİAD'LA KURUMSAL SAĞLIK ANLAŞMASI21 Ekim 2017 Cumartesi 11:58
  • DÜNYA ANESTEZİ GÜNÜ18 Ekim 2017 Çarşamba 12:46
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2007 DENGE GAZETESİ | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0362 420 04 28 | Faks : 0362 431 55 53 | Haber Scripti: CM Bilişim