Gebelik Süresince Yapılan Testler Hangileridir?

Gebelik Süresince Yapılan Testler Hangileridir?
Gebelik süreci özel bir süreçtir. Gebelik süresince belli başlı testlerin yaptırılması gerekir. Bu testler hamileliğin dönemlerine göre değişir.

Gebelik süreci özel bir süreçtir. Gebelik süresince belli başlı testlerin yaptırılması gerekir. Bu testler hamileliğin dönemlerine göre değişir.

Beta Hcg

Hamilelik sürecinde ilk adım, yani ilk aşamada gerekli olan test beta Hcg adı verilen kanda gebelik testidir. Hamileliğin var olup olmadığının belirlenmesi ve aynı zamanda hem rahim içi gebeliğin hem de dış gebeliğin ayırt edilmesinde önemli bir testtir.

Bu testle birlikte ultrasonografi de yapılır. Bunların haricinde, tam kan sayımı, kan grubu tayini, TSH ve biokimya testleri yapılmalıdır.

Kan sayımı ve biokimya testleri, anne adayının kansızlığının olup olmağının belirlenmesi için yapılır. Kan grubu tayini ise kan uyuşmazlığının belirlenmesi için yapılır.

11. ve 14.Haftalar

Bu haftalara gelindiğinde ikil tarama testi yapılır. Ayrıca; down sendromu başta olmak üzere bir takım kromozom bozuklukları için risk durumunu ortaya koyan bir kan testi gerçekleştirilir. Bu testin gerçekleştirileceği gün ilk olarak ultrason yapılır. Bu ultrasonda bebeğin ense kalınlığı ölçümü yapılır. Burun kemiğinin olup olmadığına ya da farklı bir anormallik olup olmadığı tespit edilir.

10.haftadan itibaren riskli olan gebeliklerde anne kanında serbest fetal DNA testi gerçekleştirilebilir. Serbest Fetal DNA Testinde, anne adayının kanından serbest fetal DNA elde edilir cve fetal kromozomlar incelemeye tabi tutulur. Kesin bir tanı testi değildir. Ancak; güvenilir bir tarama testi olarak kabul edilir.

16-20.Haftalar

Bu süreç aralığında, spina bifida taraması ve kromozom anomalisi için üçlü ya da dörtlü test yapılır. İkili, üçlü ve dörtlü tarama testleri ve anne kanında serbest fetal DNA testi tarama testleri yapılır. Eğer bu testler sonucu yüksek risk çıkarsa kesin tanının konması için gebeliğin haftasına göre koryon villus biopsisi, kordosentez ya da amniosentez yapılması gerekir.

20-22 Haftalar

Bebeğin organlarının durumunun belirlenmesi, rahmi besleyen damarlardaki kan akışı gibi parametrelerin değerlendirilmesi, bebeğin eşi denilen plasentanın rahim ağzı uzunluğunun belirlenmesi için detaylı bir ultrasonografi yapılır.

Gebelik hormonlarının etkisiyle gestasyonel diyabet denilen gebeliğin şeker hastalığı görülebilir. Bu durumda tanı konulup tedaviye başlanması gerekir. Gerekli olan tedavi yapılmazsa bebekte intrauterin dönemde, doğum esnasında ve doğum sonrasında birçok soruna neden olabilir. Bu yüzden tanının konulması ve tedaviye başlanması son derece önemlidir.

24-28.Haftalar

Bu haftalarda, 75 gram şeker yükleme testi yapılır. Diğer bir test ise 50 gram şeker testidir. Eğer bu testte değer yüksek çıkarsa tanı için 100 gram şeker yükleme testi gerçekleştirilir. Bunların dışında, idrar tahlili, tam kan sayımı, idrar kültürü de tekrar yapılır. Rh uygunsuzluğu bulunan hamilelerde 28 haftada indirekt coombs testi tekrarlanır. Elde edilen sonuca göre kan uyuşmazlığı iğnesi yapılması gerekebilir. Hamilelik sürecinin son aylarında annedeki sancı durumunu ve bebeğin kalp atışlarının değerlendirilmesi için NST yapılır.

Bu içerik kızlık zarı dikimi Ankara hekimi Esra Çabuk Cömert web sitesinden derlenmiştir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.