GAMOBUL YAĞ TULUMU SABATESİT RAİ VE KADI EFENDİ

Uzun zamandır ara verdiğimiz Tarihi Amisos Kenti hikâyelerimize devam ediyoruz. Bugünkü hikâye kahramanlarımız üç kişiden oluşmaktadır. Bu hikâyelerin gerçek hayatla uzaktan yakından ilgisi olmayıp, sadece hikâyeden ibarettir. Kimse üzerine alınmasın. ,Haa çok da merak edip alınacaklar olursa ona da diyecek bir şeyimiz yok.

 

Hikâye kahramanlarımızı tanımaya gelince, Gamobul Yağ Tulumu görünüşte Hanif dinine inanan ama arka planda Sabetay Sevi’nin dedelerinin dinine mensup, sahtekâr, ahlaksız, şerefsiz ve de namert bir adammış.

 

Amisos Kenti’ni adeta haraca bağlamış olan Gamobul Yağ Tulumu’nun adını bundan sonra kısaltarak yazacağız. Kısa adı Gamobul olacak.

 

Rai, Amisos Kenti’nde imparatorluğun temsilcisi olarak çalışmış, o da görünüşte Hanif dinine inanan, tek Tanrı inancı olan bir adammış ama arka planda her türlü alavere, dalavere işlerini çeviren, gerçekte Sabetay Sevi’nin dinine müntesip, her işini menfaat üzere yapan bir idareciymiş.

 

Kadı Efendi ise, Amisos Kenti’nde dönemin kanun ve nizamlarına göre hükümler veren imparatorun as dediğini asan, kes dediğini kesen tüm kararlarını imparatorun talimatlarına göre verdiği sanılan ancak perde arkasından imparatorun mücadele ettiği Sabetaylerle iş birliği yapan, onları kollayan bir adammış.

 

Hikâyemiz, Amisos Kenti’nde bundan yaklaşık olarak 2300 yıl evvel yaşanan bir hikâye olup, bizlere ışık tutabilecek bir hikâye olması nedeniyle siz değerli okurlarımızla paylaşıyoruz.

 

Sabetayist Rai, Amisos Kenti’ne gitmeden önce imparatorluğun hüküm sürdüğü coğrafyada farklı görevlerde bulunmuş. Bu görevlerde bulunduğu esnada Sabeteyların dedelerini her türlü ekonomik bakımdan ihya etmekle kalmamış, etrafında ne kadar eş, dost, arkadaşı varsa tamamını hazinenin malları ile ihya etmiş. İmparator ne zaman ki Sabetayların dedesi ile Büyük Savaş başlatmış, Rai kendisini gizleyerek imparatordan yana olduğunu söyleyip, Sabetayların aleyhinde verip veriştirmeye başlamış.

 

Bu konuda da en büyük işbirlikçi Gamobul Yağ Tulumu olmuş. Yağ Tulumu da Amisos şehrinde yöneticilik yapmak için çok hevesli olduğundan Rai ile iş birliği yaparak Amisosu adeta perişan edecek pek çok karara imza atmışlar. Sabetaist Rai’nin daha önce yaptığı kanunsuz işlerle ilgili imparatorluk umumi mahkemeleri tarafından hakkında pek çok dava açıldığını görünce bunlardan kurtulmanın tek çaresinin Amisos Kentinin Temsilciler Meclisi üyesi olmak olduğunu düşünüp, bu konuda bir plan yapmışlar.

 

Planını devreye sokmak için Gamobul Yağ Tulumu’ndan da yararlanmak istemiş. Gamobul menfaati olmadan babasına dahi ekmek vermeyen bir yapıya sahip olduğundan yardımcı olması karşılığında Sabetaist Rai’den Amisos’un Kanara Reisliği’ni istemiş. Sabetaist Rai de bu talebine olumlu cevap vermiş ve planlarını yapmaya başlamışlar.

 

Gamobul ile Rai planlarını iki merkezde yaparlarmış. Bunlardan biri Gamobul’un işrethanesi, diğeri de Rai’ye imparatorluğun tahsis ettiği ev olurmuş.

 

Her akşam beraber oturup kalkıp, planlarını devreye sokan bu ikili, yapmak istedikleri planlarda önlerinde en büyük engel olarak Molla Kasım’ı görürlermiş.

 

Bu minvalde iki iş yapma kararı almışlar. İşlerden birisi Molla Kasım’a karşı bir Ceridei mötveren adında bir ceride kurmuşlar. Bu Ceride ile önce Molla Kasım’a ait ne kadar kadılık işleri varsa onları yayınlayıp, Molla Kasım’ı Amisos halkının gözünde küçük düşürmeye çalışmışlar.

 

Ancak Amisos halkı Molla Kasım’ın nasıl bir insan olduğunu tanıdığından en ufak bir etkisi olmadığını görünce, bu kez devreye Kadı Efendi’yi sokma gereği duyup, Kadı Efendi’yi de toplantılarına dahil edip, onunla planlarını devam ettirmeye başlamışlar.

 

Molla Kasım’ın dik duruşunun bedeli olarak her dönemde karşısında olanlar olduğunu bilen bu üçlü, Amisos Mahkemelerinde Molla Kasım’la ilgili ne kadar dava varsa hepsini incelemeye almışlar.

 

Bu inceleme sonucunda eski bir dosyasını bulup, Kadı Efendi de Mahkemenin Reisi’ni baskı altına alınca, Molla Kasım’a ceza verdirmeyi başarmışlar.

 

Ancak tek Tanrıya olan inancından ötürü Molla Kasım olayı Tanrıya havale edip, beklemeye çekilmiş.

 

Tanrı bu üçlünün yaptıklarını öyle enteresan bir şekilde ortaya çıkarmış ki, aklınız şaşar.

 

Önce Rai’nin Sabetaist olduğu ortaya çıkmış. Ve Amisos şehrinden azledilir. Ardından onu her akşam işrethanesinde yedirip içiren Gamobul Yağ Tulumu ona yedirip içirdiklerinin ücretini talep etmiş ondan.

 

Ücret de sanıldığı gibi bir ücret olmayıp, kırk bin altına tekabül eden bir miktarmış. Gamobul bu ücreti Rai’nin kavatbaşlığını yapan zattan talep edince, o da bunu anında Molla Kasım’a ulaşacak şekilde etrafa yayıp, Molla Kasım’ın bu işi yaymasını beklemiş.

 

Ama o da havasını almış.

 

Gamobulun foyaları da ortaya çıkmaya başladıktan sonra son olarak Kadı Efendi’nin maharetleri bir bir ortaya çıkmaya başlamış. Rai’nin Sabetaistlerle ilgili yaptıkları ortaya çıkmasına rağmen bunları el altından yok eden Kadı Efendi’nin de yaptıkları ortaya çıkmaya başlamış. Neticede ne olur derseniz, izin verin onu da daha sonraki hikâyelerimizde anlatalım. Şimdilik bu kadar yeter. Kalın sağlıcakla

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
8 Yorum
Adnan Bahadır Arşivi
SON YAZILAR