FUARA SAMSUN DAMGASI

FUARA SAMSUN DAMGASI
5. İSTANBUL BAL VE ARI ÜRÜNLERİ FUARINA SAMSUN DAMGASI

Ülkemiz arıcılık sektörünün hızla gelişmesine paralel olarak arıcılık konusunda ihtisas fuarları düzenlenmektedir. Samsun İli Arı Yetiştiricileri Birliği de İstanbul Harbiye Askeri Müzesi’nde 19-21 Şubat 2016 tarihlerinde düzenlenen fuara katıldı. İlimizi tanıtmak, arıcılık sektörü ile bir araya gelmek amacıyla katılım sağlanılan fuar oldukça yararlı geçti.Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği tarafından düzenlenen fuarda, bal üreticileri, kaliteli balın özelliklerine dikkat çekti. Ayrıca fuarda polen, arı sütü, arı ekmeği ve bal sirkesi gibi çeşitli ürünler de sergilendi.

Türkiye’nin çeşitli illerinden gelen  üreticileri fuarda ürünlerini görücüye çıkardı. 19-21 Şubat tarihleri arasında ziyaret edilen fuarda,  çeşitlerinin yanı sıra çeşitli arı ürünleri de sergilendi. Fuarda beğeniye sunulan balların fiyatı ise 40 ila 200 lira arasındaydı. Fuardaki balların ortalama fiyatı ise 60 lira civarında seyretti. Fuarda sergilenen bal, arı kovanı ve bal sirkesi de dikkat çeken ürünlerden oldu.

Bereket TV tarafından yapılan programa konuşan Samsun İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Rasim KAPLAN “Birliğimizin markası olan Samsun Birlik Bal ile standımızda yerimizi aldık. Çiçek balların fiyat aralığı 40 ila 200 lira arasında değişiyor. İlimize özgü kestane balımız var ancak 2015 yılında kötü bir sezon yaşadık dolayısıyla bu türde yeterli  bal üretimimiz olmadı. Ondan dolayı bu fuarda tüketicilere bu balımızı yeterince tattıramayacağız.” dedi. Başkan Rasim KAPLAN, balın şekerlenmesi olarak bilinen kristalizasyon üzerine de vurgu yaparak “halk arasında ‘şekerlenme‘ olarak tabir edilen balın kristalize olmasının, normal balın işlem görmemesinden kaynaklandığını” söyledi. Vatandaşlara, ambalajsız ve etiketsiz bal tüketmemelerini önerdi. Ucuz balların çoğunun arı görmediğini dile getiren Kaplan “ İşte bazı uyanıklar birtakım kimyasallar ekleyerek bal haline getiriyor ve tüketicimizi yanıltıyor, sağlığımızı tehdit ediyorlar.” ifadelerini kullandı.

Başkan Rasim KAPLAN, gelecek yıllarda da fuara katılım sağlayacaklarını, Samsunlu arıcıların ballarının tanıtımı yanında Samsun’un da tanıtımının yapılacağını belirtti. Standı düzenlerken balların yanı sıra Birlik faaliyetlerinden olan ve özgünlüğü nedeniyle ülkemizdeki çeşitli arı yetiştiricileri birlikleri tarafından da kullanılan afiş ve kitaplarla faaliyetlerine devam edeceklerini vurguladı

 

Ahmet Ufuk ERKAN

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.