Fırsat Eşitliği

Türkiye'nin toplumsal yapısını derinlemesine incelersek eğer şuanda olaylara gösterilen tutumların kaynağını görmüş oluruz. Konu olarak eğitimi masaya koymak istiyorum; Osmanlıdan bu yana eğitimin yapısına baktığımızda birçok değişimlerin olduğunu görüyoruz. Bugünkü eğitim sistemimizin temelleri Cumhuriyet'in kuruluşuna dayanır. İlerlemeye ve akılcılığa dayanan laik bir eğitim düzeni oluşturulmuştur. O dönemde en önemli amaç ise Atatürk ilkelerine bağlı, laik , fikirlerini özgürce söyleyen bir insan tipi yetiştirmektir. Tüm bu amaçlara bakıldığında söylemlerin aslında görünmez bir çember çizdiğini fark etmek zor mudur? Amaçlar  ilkelere bağlılık ile kısıtlanmıştır aslında. Örneğin; Eğitimde fırsat eşitliği laiklik ilkesi ile kısıtlanması gibi…Devrimin getirisi diyelim buna da ortam şartları bunu gerektiriyordu ne de olsa, tüm savunucuların kullandığı cümledir bu. Mantık buysa eğer her iktidar kendi politikalarını empoze etmek için devrimi kullansın o zaman nasıl olsa ülkesinin birliğini yürekten düşünen iktidarların azınlık olduğu dönemleri gören milletiz…
İdeoliojilere haksız slogan malzemesi olmak değil amacım asıl bahsetmek istediğim konu;
Türkiye'de eğitimde sunulan fırsat eşitliği ne durumda?
Hemen 28 Şubat dönemine gitmeye gerek yok, o dönemi dillendirmenin bize bir şey kazandırdığını düşünmüyorum günümüz için sunacağımız çözümlerde bir örnektir sadece geçmiş..
Her ne kadar “Anayasanın 42. Maddesi Türkiye'de eğitimde fırsat eşitliği ilkesine dayandığını gösteriyor.” Yazsa da tüm ders kitaplarında, zamanında nasıl ki bu maddenin üstü birtakım bahaneler ile örtüldüyse şuanda da örtülebilir. Demek istediğim günümüz iktidarı sözde çözüm olarak sunduğu bu hakkı ne zaman meşrulaştıracak yasayı yapacaktır?
Yeni anayasa paketinde eğitimde fırsat eşitliği maddesi yer alıyordu ve şuanda iktidarın gücü ile bu eşitlik sözde sağlanıyor peki ya sonra?
İktidar değişiminde fırsat eşitsizliğini tekrar görmeyecekmiyiz? Yetmez ama evet diyenlerin alkışı dışında bir sesi duyulmuyor. Yoksa Akp politikaları sadece ambalajı süslü boş bir paket mi?

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Şeyma Taş Arşivi
SON YAZILAR