FINDIK ÜRETİCİSİNİN YÜZÜ GÜLECEK

FINDIK ÜRETİCİSİNİN YÜZÜ GÜLECEK
Samsun Valisi Osman Kaymak, Çarşamba ilçesine bağlı Epçeli Mahallesi’nde bulunan bahçeye girerek fındık topladı ve sonrasında TMO’nun fındık deposunda alım işlemlerini yerinde inceledi. 

Epçeli Mahallesi’nde ilk olarak Ahmet Doğan isimli çiftçinin bahçesinde fındık toplayarak, tüm üreticiler için bereketli ve bol kazançlı bir hasat dönemi geçirilmesi dileklerinde bulunan Vali Osman Kaymak, daha sonra TMO’nun Samsun'daki en büyük fındık alım deposunda incelemelerde bulunarak, Sebahattin Aybaş isimli üreticinin fındığının teslim alım aşamalarına şahitlik etti.

edddpbaxuaevj6l.jpg

137 BİN TONLUK REKOLTE
İncelemelerinin ardından yaptığı açıklamada, devletin açıklamış olduğu fındık fiyatının çiftçiler arasında büyük bir memnuniyet uyandırdığını dile getiren Vali Osman Kaymak, "Bu sene verim çok yüksek ve rekolte de çok iyi. Bu sene için Samsun genelinde 137 bin tonluk bir rekolte bekliyoruz. Son yaşanan afet nedeniyle %10’luk bir kayıp olabilir ancak gelen fındıklarda verim çok yüksek, çiftçilerimiz bundan çok memnun. 50 randıman levant kalite fındığa 16.5 TL veriyoruz ve randıman arttıkça fiyat artıyor, azaldıkça da fiyat düşüyor. Ancak arkadaşlarımızdan aldığımız bilgiye göre randıman yüksek olduğu için çiftçilerimiz de bundan çok memnun, biz de memnunuz. Fındık üreticimizin yüzü gülecek diye bekliyoruz. Şimdiden bereketli olsun, Allah başka bir afet vermesin" dedi.

edddtwxwsaez3x.jpg

"FİYAT ÜRETİCİYİ MEMNUN ETTİ"
Fındık alımına şahit olduğu ürünün randımanın çok yüksek çıktığını ve çok kaliteli olduğunu dile getiren Osman Kaymak, "TMO, ilimizde Terme’de, Bafra’da ve Çarşamba’da iki depo olmak üzere dört ayrı noktada fındık alımı yapıyor. Çarşamba Epçeli'deki fındık alım deposu ilk alımını bugün yaptı. Buranın kapasitesi 15 bin ton. Önceki senelerde TMO’nun fındık alım depolarında uzun kuyruklar oluşuyordu. Belki Eylül ayından itibaren yoğunluk artabilir ama şuan burada bir kuyruk yok. Bu da verilen fiyatın piyasada oturduğunu gösteriyor. Bizim için önemli olan vatandaşımızın emeğinin karşılığını almasıdır. Sayın Cumhurbaşkanımızın açıkladığı fiyat fındık üreticisini çok memnun etti. Buradan tekrar Sayın Cumhurbaşkanımıza ve devletimize çok teşekkür ediyoruz" diye konuştu.

edddul5xkaahu2n.jpg

ÇARŞAMBA'DA 455 BİN DEKARLIK DİKİM ALANI
Samsun'da 1.16 milyon dekar fındık dikim alanı olduğunu ve %38’ine tekabül eden 455 bin dekar fındık dikim alanının Çarşamba ilçesinde olduğunu kaydeden Kaymak, "2018 yılında ilimiz genelinde 29 bin çiftçiye 76 milyon TL, Çarşamba ilçemizde ise 3 bin 922 çiftçiye 11 milyon TL alan bazlı fındık destekleme ödemesi yapıldı. Bu yıl 64 bin ton fındık üretimi olacağını tahmin ettiğimiz Çarşamba ilçemiz fındık dikili alan bakımından ülkemizde lider konumundadır. İkinci sırada Ünye, üçüncü sırada ise yine bizim ilçemiz Terme gelmektedir." şeklinde konuştu. Fındığını TMO’ya teslim etmek isteyen üreticilerin randevularını www.tmo.gov.tr veya http://randevu.tmo.gov.tr adreslerinden alabileceğini ifade eden Kaymak, çiftçilerin ürün tesliminden en geç 20 gün içinde ücretlerini alabileceğini belirtti. Vali Osman Kaymak'a incelemelerinde Terme Kaymakamı ve Çarşamba Kaymakam Vekili Mehmet Parlak, Çarşamba Belediye Başkanı Halit Doğan, İl Tarım ve Orman Müdür Vekili Bayram Ay, TMO Samsun Şube Müdürü Derya Şahinler ve Çarşamba Ticaret Borsası Başkanı Ahmet Yılmaz eşlik etti.

Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.