FINDIK ÜRETİCİLERİ UMUTLA BEKLİYOR!

FINDIK ÜRETİCİLERİ UMUTLA BEKLİYOR!
CHP Samsun Milletvekili Kemal Zeybek, fındık hasadına az bir süre kalmasına rağmen Karadeniz bölgesindeki fındık üreticileri yetkililerden umutla taban fiyat açıklaması ve destek alımlarının yapılmasını beklediğini söyledi.

01 Ağustos 2019 tarihinde başlayacak fındık hasadına sayılı günler kala, Bakanlık yetkililerinden taban fiyat ve destek alımları yönünde bir açıklamanın yapılmaması üreticileri kaygılandırıyor. Kemal Zeybek, ''Karadeniz Bölgesinde yaşayan insanları doğrudan ve dolaylı biçimde etkileyen fındık fiyatlarının belirsizliğinin yanında; ilaç, gübre gibi girdilerle birlikte döviz ve faizlerdeki aşırı artışlar üreticiyi sıkıntıya sokmaktadır. Fındık üreticileri, tüm maliyetlerin dikkate alınarak Tarım ve Orman Bakanlığının taban fiyat açıklaması yapması ve Toprak Mahsulleri Ofisi aracılığı ile destek alımları yapmasını beklemektedirler. Üretici ürününün gerçek değerini bulması ile emeklerinin karşılığını almak istemektedir.'' dedi.

-003.png

ÜRETİCİNİN ELİNDEN ÇIKMADAN TABAN FİYAT AÇIKLANSIN
CHP Samsun Milletvekili Kemal Zeybek; ''Geçtiğimiz yıl fındık taban fiyatı Ekim ayı ortalarında açıklandı. Fındık üreticinin elinden çıktıktan sonra taban fiyat açıklamanın, destek alımı yapmanın üreticiye ne faydası vardır. Fındık hasadına başlamak için çok kısa bir süre var! Bu süreden önce fındık taban fiyatının açıklanması ve destek alımları yapılması üreticinin ürününün değerini bulmasına yardımcı olacaktır. Taban fiyat zamanında açıklanmaz ve destek alımları yapılmaz ise borçlu olan üretici elindeki ürünü düşük fiyattan elinden çıkaracaktır. Burada kaybeden üretici, kazanan ise tekelci şirketler olacaktır. Bölge Ziraat Odaları ve üreticilerden alınan bilgilerde; Fındık üreticisinin aşırı borçlu olması sebebiyle ürününü satmak zorunda kalıyorlar, taban fiyat açıklanmaz, destek alımları gerçekleşmez ise tüccarın aldığı fiyattan ürünümüzü satmak zorunda kalacağız diyen üreticiler yetkililerden ilgi bekliyor. Fındık üreticisi borçlanırken fındık hasadıyla ödenmesi koşulu ile borçlandık! Üretim maliyetlerinin üstünde fındığı satarak borçlarımızı ödemek istiyoruz diyorlar.Tarım ve Orman Bakanlığını ve tüm sorumluları uyarıyoruz! Fındık taban fiyatları ne zaman açıklanacak? Destek alımları için bir hazırlığınız var mı? Fındık taban fiyatlarının zamanında açıklanmaması ve destek alımları yapılmaması durumunda kaybeden üreticiler olacaktır. Fındık üreticisiyle tekelci şirketleri baş başa bırakmayınız'' şeklinde konuştu.

Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.