Fındık ihracatçısının rekolte tahmini 733 bin ton

Fındık ihracatçısının rekolte tahmini 733 bin ton
Türkiye’de geçen yıl 400 bin ton seviyesinde gerçekleşen fındık rekoltesi 2015’de eski günlerine geri dönüyor.

Fındık Tanıtım Grubu (FTG) Rekolte Tahmin Komitesi’nin yaptığı değerlendirmelere göre bu yıl fındık rekoltesinin 733 bin ton olması bekleniyor. 

Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Edip Sevinç ile İstanbul Fındık ve Mamulleri İhracatılar Birliği Başkanı Ali Haydar Gören, rekolte ile ilgili değerlendirmelerinde “İhracat, iç tüketim ve stoklar hesaplandığında tahminlerinde çok büyük isabet sağlayan ekibimiz sektörümüze yol gösteriyor” diye konuştular.  

Dünyada en önemli fındık üreticisi konumunda bulunan Türkiye’de ihracatçılar 2015 rekoltesinin 733 bin 246 ton kabuklu fındık olduğunu açıkladı. İller bazında en fazla rekolte 
232 bin ton ile Ordu’da beklenirken, onu sırasıyla Giresun 108 bin, Samsun 103 bin, Düzce 98 bin ton ile izledi. 

Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Edip Sevinç ve İstanbul Fındık ve Mamulleri İhracatılar Birliği Başkanı Ali Haydar Gören, son 6 yıldır en isabetli rekolte tahmini yapan Fındık Tanıtım Grubu’nun (FTG) değerlendirmesinin yurt dışındaki alıcılar tarafından da itibar gördüğünü ve dikkate alındığını bildirdi. 

Fındığın yüzde 90’ı ihraç ediliyor
FTG Rekolte Tahmin Komitesi’nin uzman yüksek ziraat mühendisleri aracılığıyla değişen hava şartları dikkate alınarak 5 kez yaptırdığı rekolte tahmininde tüm detaylar ele alındı. 20 Temmuz tarihinden sonra yüzde 10 dökülme olacağı varsayımıyla hesap edilen ve en gerçekçi sonuçları vereceğine inanılan fındık rekoltesi bu yıl üretici ve tüketicinin yüzünü güldürecek. Türkiye’de önemli gündem oluşturan fındık sektöründe her yıl birkaç farklı rekolte tahmini yapıldığına dikkat çeken başkanlar, bu ürünün yüzde 90'ı ihraç edildiği için en gerçekçi tahminin önemine değindiler.  

Edip Sevinç ve Ali Haydar Gören, “Fındık Tanıtım Grubu tarafından yaklaşık 6 yıldan bu yana aynı ekibe yaptırılan rekolte tahmin çalışmaları, artık yurt dışındaki sanayiciler tarafından da baz alınan rekolte niteliğini kazanmıştır. İhracat, iç tüketim ve stoklar hesaplandığında tahminlerinde çok büyük isabet sağlayan ekibimiz sektörümüze yol göstermektedir” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.