1960’dan bugüne

Fethi Baharat’ın ilk kıvılcımları 1960 yılında Gümüşhane’nin Çalık Köyü’nde Pupul Ananın 100 yıllık bilgi birikimini çocuklarına ve torunlarına aktarmasıyla yakılmış oldu.

 

Pupul Ana -geçmişi Osmanlı dönemine dayanan ve eskiden “koca karı yöntemleri” diye tabir edilen- “Fitoterapi” isimli bilim dalıyla yakından ilgilidir. Pupul Ana ömrü boyunca, Gümüşhane’nin Çalık Köyü ve çevresindeki pek çok kişinin çeşitli sağlık sorunlarına bitkileri kullanarak çare olur. Buna ilaveten döneminin arıcılık konusunda söz sahibi kişilerinden biridir. Zekasıyla ve hastalıklara şifa olarak doğru bitki karışımlarını önermesiyle ünlenen Pupul Ana, bu yetenekleri sayesinde kendini tanıyan, tanımayan herkesin saygısını ve sevgisini kazanır.

 

Pupul Ananın torunlarından olan Tayyar Bey, çocukluğundan beri babaannesiyle geçirdiği zamanlarda onun insanlara ettiği yardımı ve babaannesinin elinde şifa kaynağına dönüşen bitkileri görür. Tayyar Bey, Pupul Anaya olan sevgisinin yanı sıra ona hayranlık da beslemektedir. Aslında bu sevgisi karşılıksız da değildir. Bitki biliminin o dönemdeki üstatlarından olan babaannesi -belki biraz geleceği görerek, belki de sadece çok sevdiğinden- Tayyar Beye 100 yılda biriktirmiş olduğu bilgi birikimini yavaş yavaş aktarmaya başlar. Hatta bununla da kalmaz köyünden topladığı bitkilerin örneklerini ve yaptığı şifalı karışımların tariflerini sakladığı sandığının anahtarını da sadece Tayyar Beye verir. Bu sandıkta yer alan bilgiler ve babaannesinden öğrendikleri Tayyar Beyin hayatına ilerleyen dönemlerde yön verecektir.

1992 yılında -Fethi Baharat’ın erken döneminde- Tayyar Bey arkadaşlarıyla birlikte çok  ortaklı bir kuruyemiş & baharat işine giriş yapar. Tayyar Bey 10 yıl gibi bir süre içerisinde ikinci şubesini de açmayı başaran bu girişimden ayrılarak, iki ortaklı yeni bir döneme başlar. Pupul Anadan edindiği bilgi ve tecrübelerini aktarma konusunda istekli olan Tayyar Bey, yeni girişiminde ana ürünlerini baharat ve bitkilerden seçer.

 

Pupul Ananın tecrübelerine kulak veren Tayyar Bey, birkaç ortaklık girişiminden sonra kendi dükkanını açmaya karar verir. 110 yaşında vefat eden babaannesinin 100 yıllık bilgilerine gecikmeli de olsa yeniden can verme fikri Tayyar Beyi heyecanlandırır ve Fethi Baharat adıyla bu kez tek başına sektörde yerini alır. Artık Pupul Ananın anlattığı bitkiler modern çağın bilgileri ile sentezlenecek ve şifa kaynağı olmaya devam edecektir.

 

Tayyar Bey, Fethi Baharat adının sektöre damga vurmasının yolunun bu alandaki her çeşit ürüne yer vermekten ve müşterilerin aradığı her şeyi bulabileceği bir yer olmaktan geçtiğinin farkındaydı. Bu farkındalık Fethi Baharat’ın çoğu müşterisinin yıllardan beri alışveriş yapan kişiler olmasını sağladı.

 

Fethi Baharat’ın kurucusu Tayyar beyin çocuklarına ve çalışanlarına sürekli söylediği birkaç öğüdü vardır. Para kazanmayı hep ikinci planda tutmaları gerektiğinin, doğruluktan, dürüstlükten asla ayrılmamalarının, ölçüde ve tartıda hak yememek için dikkatli olmalarının altını her fırsatta çizer. Ayrıca kendi yemediği bir şeyi müşterilerine de yedirmeyeceğini özellikle belirterek ürün kalitesinden ödün verilmemesinin önemli bir gereklilik olduğunu dile getirir. Tayyar Beye göre müşteri kaybetmek para kaybetmekten çok daha önemli bir olgudur.

Fethi Baharat’ta yoksa, kimsede yoktur!”

“Bizde yoksa kimsede yoktur!” sloganıyla yoluna halen devam etmekte olan Fethi Baharat, Türkiye’nin pek çok bölgesinde bulunan şifalı bitkileri, baharat çeşitlerini ve bu alandaki neredeyse her ürünü müşterileriyle bir araya getirerek ticaret hayatına başarıyla devam etmektedir. Kurumsallaşmanın getirmiş olduğu kalite ile samimi müşteri-satıcı ilişkisini güzel bir şekilde harmanlayan Fethi Baharat, bu özelliği sayesinde Karadeniz’de adından sıkça söz ettiren bir aktar haline gelmiştir.

 

Gelişen teknoloji ve ülkemizde artan internet kullanımıyla birlikte e-ticaret, günümüzde adından sıkça söz ettirir hale gelmiştir. Tayyar Beyin müşteri memnuniyeti vizyonuyla da çok yakından ilgili olması sebebiyle, Fethi Baharat markası e-Aktariye.com ismiyle e-ticaret sektörüne de giriş yapmıştır. Başarılı müşteri hizmetleri ağı, birinci sınıf baharat ve şifalı bitkileri, güncel ürün stokları, alanında söz sahibi firmaları ile Fethi Baharat’ın tüm ürünleri bugün Türkiye’nin en ücra köylerine dahi ulaşmaktadır. Bu sayede Çalık Köyünde kıvılcımlanan hikaye tüm Türkiye’de yanan bir alev haline dönüşmüştür.

Aktariye Ürünleri

Baharat Çeşitleri

Bal & Pekmez & Macun

Bitkisel Çaylar

Bitkisel Yağlar

Kahve Çeşitleri

Kişisel Bakım Ürünleri

Kuru Yemiş & Hurma Lokum

Organik Ürünler

Sağlık Destek Ürünleri

Yöresel Ürünler

ve çok daha fazlası…

Markalarımız

İlkadım Şubemiz

Pazar Mahallesi, Gaziler Meydanı No:1 D:No:49, 55020 İlkadım/Samsun

(0362) 435 39 40

Atakum Şubemiz

İstiklal Mah. Abdullah Gül Bulv. No:211, Eski Fırın Yanı, 55200 Atakum/Samsun

(0362) 437 60 05

Konuşmayı Başlat
💬 Buradayız!
Merhaba,
Merak ettikleriniz için buradayız. 👋