Yaşar Yeşilyurt

Yaşar Yeşilyurt

Feridüddin Attar'dan öğütler

Ferrarisini satan bilgenin yada nasıl başarılı olunur gibi çok satanlar listesinde zirvede olanları değil Attarı okuyalım. Sonra neyi satacağınıza kendiniz karar verin. İşe benlikten mi başlamak lazım acaba? Buyrun okuyun.

 

         Gönül incitme kaydında olan bir kimsenin cezası,sonunda ağlamaktır.gönül incitmeye heves etme. İtibar bulmak istersen, halkın adını iyilikten başka bir şeyle anma. İyiliğe gücün yetmezsse, kötülük yapma. Kendi kendine sayısız sitemler etme. Halkın gıybetinden dilini tut ki, bir gün elini ayağını bağlanmış görmeyesin.

 

          Dilini gıybetten korumayan kimse, tanrı cezasından korunmuş değildir.

 

          Sen Hakk"ı arayan bir insan isen, Tanrı buyruğundan başka bir konuda ağız açma. Eğer hiç ölmeyecek olan Allah"a dair bir bilgin varsa, ağzına sukut mührünü vur; kurtuluş istiyorsan dilini tut. Çok konuşanların göğüsleri içinde kalpleri hastadır.

 

           Akıllıların adeti sukut, cahillerin adeti unutkanlıktır. Gıybet ve yalancılıktan ziyade sukut gereklidir.daima söylemeye düşkün olanlar ahmaktırlar. Hakkı öğrenmekten başka söz söyleme. Doğru sözü de halkı kötüleme yolunda sarf etme. Düzgün söz söylemeye düşkün olanların ne hünerleri varsa hepsi yağmaya gider. Çok konuşmak kalbi beden içinde öldürür. O sözler isterse aden incisi olsun. Sanatlı söz söylemeye çabalayanlarda gönüllere ıstırap verirler. Dilini ağzına hapset. Halktan hiçbir şey bekleme.

 

         Tam akıllı bir insan isen, halka karşı tatlı dilli ol. Ekşi yüzlü, acı sözlü kimselerden dostları yüz çevirirler. Düşmandan sakınmayan, sonunda ondan cefa ve zarar görür. Daima dostlarla birlikte bulun, elinden gelirse düşmanının yüzünü görmemeye çalış.

 

         Dostlar arasında neşeli yaşa, aklın varsa düşmanından uzak kaç. Azık yolunu ara, dedikoduları bir yana bırak.

 

          Tailhli olmanın delili soy  temizliğidir. Talihliler daima doğru düşünceli olurlar. Kötü fikirli insan azap çekmeye mahkumdur. Tanrı azabından korkusuz yaşayanlar mümin değil, mutlak kötüdürler.         

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Yaşar Yeşilyurt Arşivi
SON YAZILAR