FELÇLERDE ERKEN TEDAVİ

FELÇLERDE ERKEN TEDAVİ
Son yıllarda yapılan çalışmalar, görüntüleme, tanı ve tedavi yöntemlerindeki gelişmeler erken teşhis ile yeni tedavi olanakları yaratmıştır.” bilgisini verdi.

VM Medical Park Samsun Hastanesi Nöroloji Kliniği’nden Yrd. Doç. Dr. Ömer Faruk Akkaya felç hakkında “Beyin damarlarındaki tıkanma ya da kanamaya bağlı gelişen felçler, tüm hastalıklar içinde en fazla özürlülüğe yol açan hastalık gurubudur, büyük çoğunluğu da tıkanma nedenlidir. 

Yrd. Doç. Dr. Akkaya  “Beyin damar tıkanıklığına bağlı beyin felci geçiren, ilk 3-4,5 saat içinde hastane acil servislerine ulaştırılan, görüntüleme yöntemleriyle (Tomografi ya da MR) tanısı kesinleştirilen, Nöroloji uzman hekimi tarafından değerlendirilerek, tedavi için uygun görülen hastalara serum içinde damardan pıhtı eritici ( trombolitik) tedavi uygulanabilmektedir. Bu tedavi, tansiyon, kan şekeri değerleri belli seviyelerdeki, kanama açısından,tedavi, ilaç, ameliyat, kanser çok ileri yaş gibi yüksek risk taşıyan durumların dışlandığı, hekimin uygun gördüğü hastalara uygulanabilmektedir. Yaklaşık bir saat süren bu tedavi pıhtının açılması, tkanıklığın giderilerek gelişen bilinç, güç kaybı dengesizlik, görme, yutma kaybı gibi daha birçok özürlülük yaratabilecek durumun önlenmesine olanak sağlar. Pıhtı eritici ilaç tedavisi uygun hastaların %95 de etkin tedavi sağlarken, pıhtının büyük ve tedaviye rağmen açılmayan damar tıkanıklarında kasık ya da koldan damar içi anjio ile bu konuda uzmanlaşmış, merkezlerde pıhtının olduğu beyin damar bölgesine ilaç vermek ya da pıhtının damar içinden temizlenmesi ile damarın açılması sağlanabilmektedir. Pıhtı eritici tedavi ve anjıo ile tıkalı damar bölgesine müdahale etmenin en istenmeyen durumu beyin kanaması riski taşımasıdır. Bu risk tedaviyi planlayan hekimin risk analizleri ile en aza indirilebilmektedir.” Dedi.

Beyin felci şüphesi durumunda yapılması gerekenlere dikkat çeken Yrd. Doç. Dr. Ömer Faruk Akkaya “Unutulmamalıdır ki tüm bu tedavi fırsatları yakınmaların başladığı andan 4-6 saat içinde yapılabilmektedir. Beyin felcinden şüphe edinildiğinde en kısa sürede değerlendirmeyi yapabilecek sağlık kuruluşuna ulaşılması ve gerekli tetkik ve hekim muayenelerinin, risk analizleri yapılması uygun görülen hastalara bu tedavinin belirli zaman aralığında yapılmasıyla mümkündür. Bu tedavi özürlülüğü en aza hatta özürsüz tam iyileşmeyi sağlayabilmektedir. “ şeklinde konuştu.

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.