FAZLA SU HÜCRELERİ ŞİŞİRİYOR

FAZLA SU HÜCRELERİ ŞİŞİRİYOR
Yeni yapılan çalışmalar birçok insanın egzersiz sırasında veya sonrasında çok fazla su tükettiğini ortaya koyuyor.

Clinical Journal of SportMedicine’de yayımlanan çalışma, çarpıcı veriyi ortaya koydu. Çalışmaya göre egzersiz sırasında alınan fazla su, böbreklerde birikiyor. Biriken su, hücrelerde şişmeye yol açıyor. 

 

Fazla su alımı tehlikeli

 

Uluslararası Egzersizle İlişkili HiponatremiFikirbirliği Geliştirme Konferansı’nda uzmanlar,egzersiz sırasında aşırı su tüketiminin son derece tehlikeli olduğunu ve sağlık sorunlarına yol açtığını söylüyor. Fazla su alımının,böbreklerin fazla suyu atamamasından ötürü vücuttaki sodyum yoğunluğunu azalttığını gösterdi. Bunun da hücrelerde tehlikeli bir şişmeye ve egzersiz ile ilişkili hiponatremiye(kan sodyumu düşüklüğü) yol açtığını gözler önüne serdi.

 

Hiponatremiye dikkat

 

ABD’nin Oakland Üniversitesi Egzersiz Bilimleri’nden Dr.Tamara Hew-Butler, bu yıl üçüncüsüdüzenlenenUluslararası Egzersiz ile İlişkili HiponatremiFikirbirliği Geliştirme Konferansı’nda fazla su tüketimiyle ilgili önemli tavsiyelerde bulundu. Hew-Butler, “Aşırı su kaybını önlemek için sıvı alımı yapıyoruz. Sıvı tüketimimize yol göstermek üzere tabiatımızda olan susama mekanizmasından yararlanmanın zararları da bulunuyor. Bu durum, aşırı su tüketerek hiponatremi ile karşı karşıya kalmamamızı sağlayabilecek bir stratejidir” dedi.

 

Böbrek fonksiyon bozuklukları görülüyor

 

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Spor Hekimliği Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Metin Ergün ise şöyle konuştu: “Egzersize bağlı hiponatremi, kan sodyum düzeyinin <135 mmol/L’nin altına düşmesi olarak ifade edilir. Özellikle maraton, triathlon gibi uzun süreli spor aktivitelerinden sonra ortaya çıkabilmektedir. Bu spor türlerinin giderek daha popüler hale gelmesiyle de görülme sıklığı artmaktadır. Nedenleri arasında aşırı su tüketiminin yanısıra böbrek fonksiyon bozuklukları ve bazı hormonal mekanizmalarında olduğu ileri sürülmektedir.

 

Kan sodyum değerinin istenilen seviyenin altına düşmesi (126 mmol/L’nin altında olduğu)gibi ciddi durumlarda; bayılma, solunum distresi, beyin ödemi, koma ve hatta ölüm vakası görülebilir. Bu istenmeyen durumlardan korunmak için spor yapan kişilerin, ter ve idrar yoluyla kaybedilen sıvı miktarını çok aşan sıvı tüketimlerinin riskleri ve doğru sıvı alım stratejileri hakkında eğitilmeleri gereklidir.” 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.