FAZLA KAFEİN TÜKETİMİ EL TİTREMESİ SEBEBİ...?

FAZLA KAFEİN TÜKETİMİ EL TİTREMESİ SEBEBİ...?
Nörolojik hastalıklar içinde yer alan hareket hastalıkları polikliniklerine en çok el titremeleri olan hastalar başvurur.

Titreme veya tremor; uzuvlardaki istemsiz ancak belli bir ritimde ve belli pozisyonlarda ortaya çıkan hareket demektir. Bu istemsiz hareket ellerde olduğunda yazı yazmayı, su ve çorba içmeyi ve günlük yaşamdaki pek çok ince beceri gerektiren durumlarda zorlanmaya yol açar.

Bir süre sonra hasta dışarıda yemek yememeğe, sosyal ortamlara girmemeye başlar ve içe kapanır. Basit bir titreme bile kişinin yaşam kalitesini bozarak özürlülüğe yol açabilir. Titreme her zaman ellerde olmaz; bazen seste, başta, gövdede ve ayaklarda da olabilir. Heyecanlanınca , sinirlenince ve üzülünce artar ve gece uykuda kaybolur.

Titreme ile giden hastalıklar bazı durumlarda ilerleyici ve başka sistemleri de tutan yayılıcı karakter gösterebilir. Örneğin Parkinson hastalığında her 10 hastadan 7 tanesinde ilk bulgu el titremesidir. Zaman içinde şikayetlere hareket zorluğu ve katılık hissi eklenir. Hastalığın ileri dönemlerinde davranış sorunları ve demans sıktır.

Buna karşın sadece el titremesinden sorunlu olan esansiyel tremor ise iyi huylu bir hastalıktır. İki elde birden olan titreme ince işler yaparken, bardak ve kaşık kullanırken artar, eller sakince kucağa uzatılınca geçer. Esansiyel tremor sadece titreme ile giden bir hastalıktır. Hastaların yarısının birinci derece akrabalarında benzer öykü vardır. Genç yaşlarda da ortaya çıkabilir veya 60'lı yaşlardan sonra şiddetlenir.

Genel olarak bakıldığında Parkinson hastalığı ile esansiyel tremoru muayene ile ayırt edebiliriz. Bunlar dışında el titremesine yol açan , hareket yavaşlığı yapan bir grup ilaç vardır: Örneğin epilepsi tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar, psikiyatrik hastalıklarda kullanılan bazı ilaçlar, çok kahve ve çay tüketilmesi de el titretebilir. Tiroid bezi çok çalışan kişilerde de sinirlilik, zayıflama ile beraber el titremesi olur.

Özellikle genç yaşlarda ortaya çıkan , iki eli de etkileyen titremeler akla esansiyel tremoru: iyi huylu el titremesi 'ni getirir. Kişiler su içerken, yazı yazarken zorlanır ve ellerini öne uzatınca belirginleşir. Ailede benzer şekilde el titremesi sorulmalıdır. Bu kişiler titremeleri nedeniyle özürlülük yaşıyorlarsa tedavi başlanır.

Altmışlı yaşlardan sonra tek taraflı titreme ve hareket yavaşlığı ise akla Parkinson hastalığını getirir. İlerleyici özellik gösteren hastalık yıllar içinde karşı tarafa da geçer ve denge, hafıza sorunları yaratır. Erken dönemde tanınarak tedavisi başlanan hastaların hastalık seyirleri daha sorunsuz olmaktadır.

El titremesini dikkate alarak bir aydan fazla süreklilik gösteren titremelerde nöroloji uzmanına başvurmak gerekir. Kullanılan ilaçlar ve tiroid bezi hastalıkları kolayca tanınır ve tedavisi olan el titreme nedenleridir. Esansiyel tremor ve Parkinson hastalığı ise kronik hastalıklardır ve düzenli ilaç kullanımı gerektirirler.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.