FARKLI İNSANLARIN BİRLİKTE YAŞAMA HİKÂYESİ

FARKLI İNSANLARIN BİRLİKTE YAŞAMA HİKÂYESİ
Bu toprakların gerçek sahiplerinin oyunu Bimarhane ikinci yılında turneye çıkıyor.

Samsun’un özel tiyatrolarından Düşevi Oyuncuları, sahnede 20 yılı geride bıraktı. Onlarca oyunu sahneleyen Düşevi Oyuncuları, birçok ödüle sahip bir tiyatro grubu. Bimarhane oyunu ile yeniden perde diyen Düşevi Oyuncuları, oyunun ikinci yılında prömiyerleri Samsun Büyükşehir Belediyesi Sanat Merkezinde kalabalık bir izleyici kitlesine oynandı. Düşevi Oyuncuları 20’nci yılında Bimarhane oyunu ile şimdi de turneye çıkıyor.

o.jpg

DÖRT AYRI YAŞAM HİKÂYESİ ANLATILIYOR
Osmanlı döneminde çok güzel işletilen, sağlık yapılarından birisi olan Üsküdar Toptaşı Bimarhanesin’de (Tımarhanesinde) geçen oyun, dört akıl hastasının bakış açısı ile Nisan 1919 İstanbul işgali dönemini, yaşadıkları zorlukları anlatıyor.

nurullah.jpg 

İSTANBUL İŞGAL ALTINDA
Bozulan ekonomik yapı ve İşgal altındaki bir İstanbul’da 1919 yılının Nisan ayında Toptaşı Bimarhanesi epey bir zaman önce kapanmıştır. Ancak içeride yaşamaya devam eden Ermeni, Türk, Balkan, Rum dört meczup kendilerine yardım eden bir kadın vasıtası ile yaşama tutunmaya çalışırlar. İngilizlerin hüküm sürdüğü bir İstanbul’da başlayıp Anadolu’ya yayılan Kuvayı Milliye mücadelesi artık bizim dört meczubunda derdi olmuştur. 
BİRLİKTE YAŞAM VURGUSU
Bimarhane, temelde günümüze gönderme yaparak aynı topraklar üzerinde, aynı tebaadan insanların birbirine kenetlenmesini, din, dil, ırk farkını bir kenara bırakarak farklılıkları ile birbirlerini kabullenmelerini ve birlikte yaşamalarının anlatıyor. Trajikomik hikâyesi ile seyirciyi hem güldüren hem de düşündüren bir oyun.

sen.jpg

2016-2017 sezonunda çıkan oyun 2017-2018 sezonunda İstanbul, Ankara ve İzmir başta olmak üzere çeşitli İl ve İlçelere turne yapmaya hazırlanıyor.
Şenol Üstün
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.