FAİZ KARARI AÇIKLANDI

FAİZ KARARI AÇIKLANDI
Merkez Bankası'ndan FLAŞ faiz kararı
Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK), faiz koridoru ve politika faizine dokunmadı. Merkez Bankası'nın faizleri sabit tutmasının ardından dolar 2 kuruş düştü.
PPK'nın ardından yapılan açıklamada, politika faizinin yüzde 7.5'te, faiz koridorunun alt bandı olan gecelik borç alma faizinin yüzde 7.25'te ve koridorun üst bandı olan gecelik borç verme faizinin de yüzde 8.25 düzeyinde sabit tutulduğu belirtildi.

Piyasa işlemcileri, ekonomistler ve analistler, Merkez Bankası'nın faiz koridorunun üst bandını 0.25 puan daha aşağıya çekerek yüzde 8.0'e düşürmesini bekliyordu.

Merkez Bankası, Mart'ta 13 ayın ardından ilk kez koridorun üst bandı olan gecelik borç verme faizini 0.25 puanlık indirimle yüzde 10.50 düzeyine çekmiş, koridorun üst bandı Nisan'da da 0.50 puan indirmle yüzde 10.0'a ve Mayıs'ta da yüzde 9.50'ye ve Haziran'da yüzde 9.00'a gerilemişti. PPK marjinal fonlama faizini sonraki aylarda 0.25 puan indirdi.

PPK açıklamasında, toplam talepteki yavaşlamanın çekirdek enflasyondaki kademeli düşüşü desteklediğine işaret edilerek, "Bununla birlikte, döviz kuru ve diğer maliyet unsurlarındaki gelişmeler enflasyon görünümündeki iyileşmeyi sınırlamakta ve para politikasındaki temkinli duruşun korunmasını gerektirmektedir" denildi ve şu değerlendirmeye yer verildi:

"Kurul, faiz oranlarının sabit tutulmasına karar vermiştir. Kurul, para politikasında sadeleşme sürecindeki bir sonraki adımın yönü ve zamanlamasının verilere göre şekilleneceğini belirtmiştir. Önümüzdeki dönemde para politikası kararları enflasyon görünümüne bağlı olacaktır. Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmeler dikkate alınarak para politikasındaki temkinli duruş sürdürülecektir. Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul’un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.