EVLİLİK OKULU

EVLİLİK OKULU
MEDİCAL PARK’TA “EBEVEYN ADAYLARI İÇİN EVLİLİK OKULU”

Medical Park Samsun Hastanesi’nde düzenlenen “Ebeveyn Adayları için Evlilik Okulu” eğitimi devam ediyor. Eğitime ilk bebeğine hamile olan anne adayları ve baba adayları katılıyor. Eğitimler doğumdan önce, 8 hafta grup oturumu, haftada 1 gün 3 saat yapılıyor ve her hafta ayrı konular işleniyor. Nisan ayında yeni bir eğitim grubu oluşturulması planlanıyor. Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik A.B.D Öğretim Üyesi Prof.Dr. Melek Kalkan danışmanlığında yürütülen eğitime, eğitimci olarak Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Eğitim Fakültesi Öğr. Gör. Meryem Vural Batık katılıyor.

Meryem Vural Batık “9 aylık heyecanlı bir bekleyiş içinde olan ebeveyn adayları, bebekleri için birçok hazırlıkta bulunur. Doğumdan sonra da anne ve baba rolleri diğer rollerinin önünde geçebilir ve eşler birbirlerini ihmal edebilir. Çocuk bakımı ile ilgili sorumluluklar eşlerin birbirlerine eskisi kadar ilgi gösterememelerine neden olabilir. Bu nedenle eşler arası duygusal yakınlık azalır ve evlilik doyumunda düşüşler olabilir. Özellikle bebek bakımının getirdiği yorgunluk ve uykusuzluk durumu eşlerin kendilerini depresif, hassas ve gergin hissetmelerine neden olabilir. Araştırmalar, doğumdan sonraki ilk yıl içinde çatışmaların sıklığının ve yoğunluğunun arttığını belirtmektedir. Ayrıca TÜİK verilerine göre, ilk bebeğin doğumundan sonraki ilk yıl içinde boşanma oranlarının yüksek olduğu görülmektedir. Bu nedenle, çiftlerin bu sürece hazırlanmaları ve karşılaşma ihtimalleri olan sorunlarla baş etme becerilerini kazanmaları önem taşımaktadır. Muhtemel sorunlar oluşmadan önce yapacağımız bu eğitim, koruyucu ve önleyici bir rol üstlenmektedir. Böylece çiftlerin ilişkilerini geliştirmeleri ve daha güçlü bir ilişkiye sahip olmaları hedeflenmektedir.”diye konuştu.

Öğr. Gör. Meryem Vural Batık “Yurtdışında ebeveynliğe geçiş döneminde evlilik ilişkisini geliştirmeye yönelik çalışmalar bulunmakla beraber, ülkemizde yapılan çalışmalar daha çok bebek bakımı ve çocuk eğitimine odaklanmakta, ancak anne ve baba adaylarının evlilik ilişkilerini geliştirmeye yönelik herhangi bir çalışma bulunmamaktadır. Bu açıdan bu eğitim programı ülkemizde bir ilk olacaktır. Nisan ayında yeni bir eğitim dönemine girmeyi planlıyoruz. Medikal Park Samsun Hastanesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum Poliklinikleri sekreterlerine ön kayıt olabilir ve eğitime ücretsiz katılabilir. İlerleyen dönemlerde ilk bebeğini bekleyen çiftlerin bu evlilik ilişkisini geliştirme programından yararlanabilmesi için aile ve sosyal Politikalar Bakanlığı ile beraber çalışma yapmayı düşünmekteyiz. Böylece gebelik tanısı konulan tüm kadınların ve eşlerinin doğumdan önce bu eğitimden yararlanabilmesine yönelik çalışmalar yapmak istiyoruz.”dedi.

 

 

 

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.